Lintu­influenssa katkaisee 82-vuotiaan perinteen Tampereella – tauti­tilanne huonontunut eläimillä - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Lintu­influenssa katkaisee 82-vuotiaan perinteen Tampereella – tauti­tilanne huonontunut eläimillä

Lintuinfluenssan vuoksi Sorsapuiston lintutarhan häkit jäävät tyhjiksi. Myös koronatilanne vaikutti ratkaisuun.

Kanalintu Sorsapuistossa vuonna 2018.

17.5. 14:09

Vuonna 1939 alkanut perinne katkeaa Tampereen Sorsapuistossa tänä kesänä, kiitos lintuinfluenssan. Puiston lintuhäkit jäävät siis ilman jokakesäisiä asukkejaan, kanalintuja.

Kanalintujen kesähoidosta vastannut Tampereen Infra teki ratkaisunsa vallitsevan lintuinfluenssatilanteen vuoksi. Näin turvataan sekä eläinten että ihmisten terveyttä.

Tampereen kaupungin tiedotteen mukaan lintuinfluenssatilanne on tänä vuonna ollut Suomessa huonompi muutaman vuoden tauon jälkeen. Vaarallisen tautimuodon tapauksia on todettu useilla linnuilla.

Lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi Ruokavirasto on määrännyt, että siipikarja ja muut linnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin toukokuun loppuun saakka.

Tiedotteen mukaan lintuinfluenssa on lakisääteisesti vastustettava eläintauti, joka tarttuu erittäin helposti linnusta toiseen. Jo puhjenneeseen tautiin ei ole hoitoa, ja siksi sen varhainen toteaminen ja leviämisen tehokas estäminen on tärkeää.

Viruksen tarttuminen linnusta ihmiseen on epätodennäköistä, mutta tänä keväänä Venäjällä on todettu H5H8-viruksen tarttuneen myös ihmiseen.

Linnut ovat viime vuosina tulleet Sorsapuistoon Hämeenkyröstä harrastekanalasta.

– Sorsapuiston lintutarhassa on nähty erilaisia lintuja vuodesta 1939 lähtien, joten pitkä ja monia ilahduttanut perinne katkeaa näin vuodeksi varovaisuussyiden takia. Pohdimme asiaa huolellisesti yhdessä lintujen omistajan kanssa, ja päädyimme tähän ratkaisuun lintuinfluenssa- ja koronatilanteen siivittämänä, Tampereen Infran työpäällikkö Teemu Kylmäkoski kertoo tiedotteessa.

Euroopassa lintuinfluenssaa tavataan jatkuvasti, ja sen matalapatogeenisia muotoja esiintyy linnuilla samaan tapaan kuin ihmisillä influenssaa.

Korkeapatogeenisia eli vaarallisia lintuinfluenssamuotoja todetaan säännöllisesti, ja ne voivat tappaa huomattavan osan sairastuneista linnuista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?