Kaukajärven puukotus toi Vallilan tapon päätekijälle yli kaksi vuotta lisää istumista - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Kaukajärven puukotus toi Vallilan tapon päätekijälle yli kaksi vuotta lisää istumista

Pirkanmaan käräjäoikeus: ”Teot osoittavat hänessä varsin suurta syyllisyyttä ja välinpitämättömyyttä toisten ihmisten henkeä ja terveyttä kohtaan.”

Tapahtumapaikka Keskisenkadulla Kaukajärvellä. Poliisin merkitsemä punainen nuoli kertoo uhrin heittämän juomalasin sirpaleiden paikan. Sinisen nuolen päässä on verilammikon sijainti.

7.5. 10:18

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut hiljattain 17 vuotta täyttäneelle nuorukaiselle jo toisen ehdottoman vankeustuomion muutaman kuukauden sisällä.

Helmikuussa nuorukainen sai yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden tuomion Helsingin Vallilassa nuorena henkilönä tehdystä taposta ja muun muassa törkeästä ryöstöstä.

Lue lisää: Vallilan taposta tuomio – 16-vuotiaalle päätekijälle yli 9 vuotta vankeutta

Tuore tuomio, kaksi vuotta ja kolme kuukautta, tuli Tampereen Kaukajärvellä tehdystä tapon yrityksestä. Pirkanmaan käräjäoikeus luki nuorukaisen syyksi myös useita muita rikoksia kuten ryöstön yrityksen ja törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen.

Vallilan taposta tullut rangaistus otettiin huomioon uudessa tuomiossa. Ilman aiempaa tekoaan Pirkanmaan käräjäoikeus olisi tuominnut nuorukaisen neljän ja puolen vuoden rangaistukseen.

Kaukajärvellä käytetty puukko oli 11-senttisellä terällä varustettu Marttiini. Kuvan puukko ei ole sama kuin rikoksessa käytetty.

Seuraamusta pohtiessaan Pirkanmaan käräjäoikeus totesi, että tappo ja tapon yritys olisi voitu käsitellä yhdessä, jolloin niistä olisi voitu tuomita myös yhteinen rangaistus.

– (Vastaajalle) nyt tuomittavan rangaistuksen tulee vastata sitä rangaistuksen lisäystä, mikä nyt syyksiluetuista rikoksista olisi tullut yhteiseen rangaistukseen, mikäli nyt syyksiluetut rikokset olisi käsitelty yhdessä aikaisempien rikosten kanssa, Pirkanmaan käräjäoikeus selvittää ratkaisuaan.

Yhteensä nuorukaisella on istuttavaa nyt siis 11 vuotta ja seitsemän kuukautta. Osan tuomiostaan hän on kärsinyt jo tutkintavankeudessa ollessaan.

Lue lisää: Vallilan puukotuksesta tuomittu 16-vuotias puukotti myös Tampereella – 65-vuotiaan miehen karaokeilta päättyi dramaattisesti

Pirkanmaan käräjäoikeus korostaa, että jo pelkästään nyt käsiteltävänä olleet ”teot osoittavat hänessä varsin suurta syyllisyyttä ja välinpitämättömyyttä toisten ihmisten henkeä ja terveyttä kohtaan”.

– Rikosten vakavuus ja toistuvuus lyhyen ajan sisällä puoltavat ankaraa rangaistusta, oikeus korostaa.

Nuorukaisen on maksettava Kaukajärvellä puukottamalleen 65-vuotiaalle miehelle kipukorvauksia 7500 euroa ja kärsimyskorvauksia 5000 euroa.

Tekijä jatkoi puukotuksen jälkeen matkaa Loimaalle. Poliisi teki kotietsinnän miehen ystävän luo. Puukotushetkellä käytetyt vaatteet ja muuta nuorukaisen omaisuutta löytyi piharoskikseen viedystä muovipussista.

Tapon yritys Kaukajärvellä tapahtui lokakuun alussa 2020, nelisen viikkoa ennen kohtalokkaampaa Vallilan tappoa. Nuorukainen otettiin kiinni Kaukajärven tapauksen jälkeen, mutta Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi tuolloin poliisin vaatimuksen nuorukaisen vangitsemisesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi nuorukaisen pelkkään matkustuskieltoon.

Lue lisää: Vallilan henkirikoksesta epäillyn 16-vuotiaan epäillään yrittäneen tappaa sivullisen Tampereella kuukausi sitten – poliisi kertoo, miksi häntä ei tuolloin vangittu

Nuorukainen kiisti syyllistyneensä Tampereella ryöstön ja tapon yrityksiin. Hän väitti yrittäneensä pummata rahaa mieheltä ja myönsi vain hätävarjelun liioitteluna tapahtuneen törkeän pahoinpitelyn.

Karaokebaarista tullut, lähes kotiovelleen ehtinyt 65-vuotias uhri heitti tilanteessa nuorukaista mukanaan olleella juomalasilla. Oikeus ei saanut varmuutta, osuiko lasi nuorukaiseen, mutta asialla ei ratkaisun mukaan ollut hätävarjelukysymyksen suhteen kovin suurta merkitystä.

Oikeus katsoo, että nuorukaisen hyökkäys oli oikeudeton ja puukotus tarpeeton teko. Kysymys ei ollut hätävarjelusta eikä edes sen liioittelusta.

Todisteena oikeudessa esitetty valvontakameratallenne viittasi siihen, että puukonisku vatsaan oli voimakas. Uhrin mukaan puukko meni vatsaan kahvaa myöten.

Terä lävisti ohutsuolen. Ilman ajoissa saatua sairaalahoitoa uhri olisi kuollut.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kaukajärven puukotuksen yhteydessä käytettyä autoa tankataan Sammonvaltatien Shellillä yöllä teon jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?