Mopoautokuski suuttui ohituksesta – hakkasi 70-vuotiaan vaippoihin liikennevaloissa Nokialla - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Mopoautokuski suuttui ohituksesta – hakkasi 70-vuotiaan vaippoihin liikennevaloissa Nokialla

Peräkoukun päälle kaatunut uhri sai vakavia vammoja. Hovioikeus tuomitsi vastaajan ehdolliseen vankeuteen.

Mopoautokuskin tuomio koveni Turun hovioikeudessa.­

3.5. 17:13

Turun hovioikeus on ankaroittanut rangaistusta tapauksessa, jossa mopoautolla liikenteessä ollut mies pahoinpiteli toista tielläliikkujaa, noin 70-vuotiasta miestä marraskuussa 2018.

Rikos tapahtui Pinsiöntiellä Nokialla, kun mopoautolla liikenteessä ollut vastaaja pakotti pakettiautolla ajaneen asianomistajan pysähtymään ajamalla liikennevaloissa tämän eteen. Vastaajan mukaan pakukuski oli hieman aikaisemmin ohittanut hänet vaarallisesti.

Liikennevaloissa vastaaja repi vanhemman miehen autostaan ja töni tätä sen jälkeen toistuvasti päin auton kylkeä. Asianomistaja kaatui lopulta autonsa peräkoukun päälle.

Kaatumisesta aiheutuneet vammat olivat vakavia. Kylkiluiden sarjamurtumasta, veri-ilmarinnasta ja verivirtsaisuudesta kärsinyt asianomistaja joutui sairaalahoitoon kymmeneksi päiväksi ja sai muun muassa opiaattihoitoa. Pidätysvaikeuksien vuoksi hän joutui käyttämään vaippahousuja.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tekohetkellä 54-vuotiaan vastaajan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja pahoinpitelystä 25 päiväsakkoon. Käräjäoikeus katsoi vammojen olleen käytetyn väkivallan seurauksina niin poikkeuksellisia, että vastaajan aiheuttamaksi katsottiin vain mustelma pakarassa.

Hovioikeus oli eri mieltä ja katsoi myös vakavat vammat mopoautokuskin aiheuttamiksi. Niinpä vastaaja tuomittiinkin pahoinpitelyn sijaan vammantuottamuksesta. Samalla rangaistus koveni sakoista 30 päivän ehdolliseksi vankeudeksi.

Hovioikeus katsoi kuitenkin, ettei mopoauton kuski aiheuttanut uhrin vammoja tahallaan. Hovioikeus piti vammoja sellaisina, joita vastaaja ei voinut pitää ennalta todennäköisinä tönimisen seurauksina. Kyse oli siis huolimattomuudella aiheutuista seurauksista.

Tämän vuoksi käräjäoikeuden määräämät henkilökohtaiset korvaussummat pysyivät hovissa ennallaan. Vastaaja joutuu maksamaan uhrilleen 2 500 euroa kipukorvauksia, 730 euroa kulukorvauksia ja 500 euroa asianosaiskuluja.

Oikeudenkäyntikuluja vastaajalle tuli sen sijaan lisää. Hän joutuu maksamaan asianomistajan juristille käräjäoikeuden osalta 4 000 euroa ja hovioikeuden osalta 2 165 euroa.

Vastaajan omat oikeudenkäyntikulut ja muut maksut nousivat hovioikeuden myötä yhteensä noin 2 300 euroon.

Kaikkiaan maksettavaa kertyi siis yli 12 000 euroa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?