Näin tieto Tampereen seudun poikkeuksellisista kokoontumisajoista levisi somessa – ”Se lähti vähän jo lapasestakin” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Näin tieto Tampereen seudun poikkeuksellisista kokoontumis­ajoista levisi somessa – ”Se lähti vähän jo lapasestakin”

Autoilijat harmistuivat tapahtuman lieveilmiöistä.

2.5. 20:18

Pirkanmaalla nähtiin vappupäivän iltana poikkeukselliset autojen kokoontumisajot, joihin osallistui eri vaiheissa yhteensä jopa lähemmäs tuhat autoa, Sisä-Suomen poliisi arvioi.

IS:n haastattelemien autoilijoiden mukaan määrä oli tätäkin isompi, jopa 1 500 autoa.

– Paikan päällä oli eräs kuvaaja. Hän otti kuvan 1 400 erilaisesta autosta, IS:n haastattelema autoilija sanoo.

– Lempäälän Puuilon parkkipaikka ja muut alueet lähialueelta olivat ihan täynnä, toinen autoilija sanoo.

Poliisi kuitenkin muistutti, että määrän arvioiminen oli hankalaa.

IS:n haastattelemat miehet kertovat, että tieto kokoontumisista levisi sosiaalisessa mediassa.

– Kuulin kaverilta huhuja. Tieto levisi myös Facebookissa, Snapchatissa sekä WhatsAppissa. Se lähti vähän jo lapasestakin, sanoo autoilija, joka kuuli ensimmäiset huhut autokokoontumisista noin 1,5 viikkoa ennen tapahtumaa.

– Järjestäjät laittavat aika pitkälti Snapchatin kautta jonkun viestin, että olisi tapahtuma tiettyyn aikaan ja tietyssä paikassa. Ne, jotka sitä seuraavat, lähtevät yleensä paikalle. Tieto sitten kiirii puskaradion kautta, toinen autoilija sanoo.

Myös poliisi arvioi STT:lle, että tapahtumaa puitiin sosiaalisessa mediassa.

– Varmasti tätä on sosiaalisessa mediassa organisoitu, mutta tämä ei ollut sillä tavalla järjestetty tapahtuma, että sille löytyisi järjestäjä, komisario Jari Lindholm sanoi.

Kokoontuminen alkoi Tampereella Lielahden Kuivaamolla, jonne kerääntyi poliisin arvion mukaan 500–600 autoa iltakahdeksan aikoihin. Sieltä autoja liikkui muun muassa Ideapark- ja Realpark-kauppakeskuksien luo Lempäälään. Kokoontuminen päättyi noin yhden aikaan yöllä.

Autoilijoita Tampereen Lielahdessa lauantaina illalla.

Molemmat IS:n haastattelemat miehet kertovat, että tunnelma autoilijoiden keskuudessa oli hyvä.

– Tunnelma oli hyvä. Siellä katsottiin hienoja, rumia ja kalliita autoja, autoilija sanoo.

– Paljon oli porukkaa, ja ihan hyvä meininki. Jengi viihtyi aika paljon omissa porukoissaan. Tarkoitus oli viettää vappua, nähdä hienoja autoja ja kokea yhteisöllisyyttä muiden autoilijoiden kanssa. Oli Lamborghinia, Ferraria ja muita urheiluautoja. Mukana oli myös amisjengiä vähän pienemmällä tasolla, toinen autoilija sanoo.

Enimmäkseen paikalla oli nuorta väkeä, mutta autoilijoiden mukaan ikähaarukka oli lapsista keski-ikäisiin, ja jopa tätä vanhempiin.

– Paikalla oli jopa 5-vuotiaita äitien kanssa. Oli myös 60-vuotiaita, autoilija kertoo.

– Oli nuoria, keski-ikäisiä ja vanhempiakin. Kyllä siellä oli kaikenikäisiä, toinen autoilija selvittää.

Molemmat miehet ovat kuitenkin harmissaan tapahtuman lieveilmiöistä.

– Kun siellä oli niin paljon ihmisiä, jotkut käyttivät tilannetta hyväkseen. Jotkut käyttivät alkoholia, ja tekivät kaikkea tyhmyyksiä. Mutta jos paikalla on 4 000–5 000 ihmistä, niin aina joukkoon niitä (häiriköitä) eksyy, autoilija sanoo.

– Lempäälän Puuilon edustalla oli tehty aika paljon tuhotyötä. En arvosta ollenkaan sitä, että paikkoja tuhotaan sekä käyttäydytään epäasiallisesti. Esimerkiksi ajoradalle oli heitetty lasipulloja. Se vie koko hommasta maineen ja idean, toinen autoilija harmittelee.

Autoja oli poliisin mukaan saapunut paikalle ympäri Suomea.

Komisario Lindholmin mukaan autoja oli saapunut ainakin Turusta, Porista, Pohjanmaalta, pääkaupunkiseudulta ja Kuopion seudulta. Kokoontumiseen liittyen epäillään ainakin kuutta ylinopeuksista johtuvaa törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista ja seitsemää vakavaa piittaamattomuutta osoittavaa liikenneturvallisuuden vaarantamista.

– Se on ollut niin iso massa, että toki kaikkiin rikkomuksiin ei pystytty edes puuttumaankaan, Lindholm sanoi STT:lle.

Poliisi ei saanut tapahtumasta ilmoitusta etukäteen, eikä sitä edellyttänyt. Poliisin mukaan ihmis- ja automäärään nähden kokoontuminen sujui ”päällisin puolin ihan hyvin.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?