Kahden oluttölkin varastaminen äityi painiksi marketin lattialla – lopuksi heilahti kauppiaan nyrkki ja tuomio tuli - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Kahden oluttölkin varastaminen äityi painiksi marketin lattialla – lopuksi heilahti kauppiaan nyrkki ja tuomio tuli

”Kyse ei ollut sallittujen voimakeinojen käytöstä”, linjasi Pirkanmaan käräjäoikeus.

K-kauppiaan, näpistelijän ja vartijan yhteenottoa käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

16.4. 9:21

Tamperelaisen K-marketin kauppias otti viime vuoden elokuussa oikeuden omiin käsiinsä näpistelijän pysäyttääkseen. Miespuolinen kauppias tarttui kahden maksamattoman oluen kanssa liiketiloista ulos pyrkinyttä voroa rinnuksista ja iski tätä nyrkillä kasvoihin.

Kaljavaras, noin 25-vuotias mies, kaatui maahan, jonka jälkeen kauppias sai yhdessä vartijan kanssa hänet hallintaansa. Osasyy kaatumiseen saattoi Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan olla se, että vartija piti lyöntihetkellä näpistelijää kiinni jaloista.

Näpistelijän kassista löytyi kaksi olutta, joiden yhteisarvo oli tasan kaksi euroa. Juomatta jääneet oluet tulivat kalliiksi, sillä mies tuomittiin näpistyksestä ja järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta 30 päiväsakon rangaistukseen.

Maksettavaa näpistelijälle tuli 40 euron rikosuhrimaksu mukaan lukien 610 euroa.

K-kauppiaan rangaistus oli lievempi: 20 päiväsakkoa. Maksettavaa tuli kuitenkin korkeampien tulojen vuoksi enemmän: 1 240 euroa.

Kauppias kertoi oikeudessa saaneensa radiopuhelimeensa ilmoituksen näpistelijästä. Kauppias ilmoitti asiasta vartijalle, joka pysäytti näpistelijän kassalinjan jälkeen.

Kun puhuminen ei auttanut, otti vartija näpistelijästä kiinni. Näpistelijä alkoi riuhtomaan, ja tilanne äityi painiksi lattialla. Näpistelijä pääsi vartijan päälle, jolloin paikalle tullut kauppias alkoi vetämään näpistelijää tilanteesta.

Hetken päästä kauppias sai kasvoilleen sumutetta. Kauppias luuli ensin, että sumuttaja oli näpistelijä, mutta kyseessä olikin vartijan puolustautumiskeino.

Pian kauppiasta kohti heilahti myös nyrkki, mutta kauppias sai torjuttua iskun. Tämän jälkeen kauppias tarttui näpistelijään ja antoi oman iskunsa. Nyrkki osui näpistelijää oikeaan poskeen. Valvontakameran video paljastaa, että maahan kaatunut näpistelijä jäi pitelemään lyönnin jälkeen kasvojaan.

Kauppias kiisti syytteen lievästä pahoinpitelystä. Pakkokeinolaissa mainittuun kiinniotto-oikeuteen vedonnut kauppias katsoi, että hänellä oli lain mukainen ”ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavattu rikoksesta epäilty, jos kyseessä on lievä pahoinpitely tai näpistys”.

Toissijaisesti kauppias vetosi hätävarjeluun tai viime kädessä korkeintaan hätävarjelun liioitteluun.

Voimakeinojen välttämättömyyden ja puolustettavuuden näkökulmasta kauppiaan toimia arvioinut oikeus totesi, että näpistelijä olisi voinut päästä pakoon, jos kauppias ei olisi puuttunut tilanteeseen. Tämä ei kuitenkaan oikeuttanut kauppiasta turvautumaan nyrkkiin.

– Käräjäoikeus katsoo, että (kauppiaan) käyttämät voimakeinot eivät ole olleet tilanteeseen nähden oikeasuhtaisia ja puolustettavia. Nyrkillä lyöminen ja erityisesti lyönnin kohdistaminen pään alueelle voi potentiaalisesti aiheuttaa vakaviakin vammoja ja kiinniotto-oikeuden käyttämisen taustalla on ollut lajissaankin verrattain lievä rikos, käräjäoikeus kirjasi ratkaisuunsa kahteen olueen viitaten ja jatkoi:

– Kyse ei ole ollut sallittujen voimakeinojen käytöstä.

Hätävarjelustakaan ei ollut kysymys. Oikeus katsoi vartijaan kohdistuneen hyökkäyksen olleen jo ohi, kun kauppias vaihtoi painin nyrkkeilyksi.

Sakkojen lisäksi kauppiaan on maksettava näpistelijäksi 200 euroa kivusta ja särystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?