Maanantai toi rajun piikin: positiivisten näytteiden osuus Pirkanmaalla lähes kahdeksan prosenttia - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Maanantai toi rajun piikin: positiivisten näytteiden osuus Pirkanmaalla lähes kahdeksan prosenttia

Tartuntojen kokonaismäärä laski silti pääsiäisen aikaan jopa 35 prosenttia.

6.4. 10:33

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) tuoreet koronalukemat paljastavat poikkeuksellisen faktan: joka 13. maanantaina analysoitu koronanäyte oli positiivinen. Kyseessä on ilmeisesti koko epidemia-ajan korkein suhdeluku.

Fimlab analysoi maanantaina 391 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) alueella annettua näytettä. Niistä löytyi 30 koronatapausta eli suhteellinen osuus oli peräti 7,7 prosenttia.

Vähemmän näytteitä annettiin viimeksi sunnuntaina 17. tammikuuta. Tuolloin 344 testistä 14 oli positiivisia.

Koronatapausten reaalinen määrä kuitenkin putosi pääsiäisen aikaan Pirkanmaalla selvästi aiemmasta. Viiden päivän aikana – kiirastorstaista maanantaihin – sairaanhoitopiirin (PSHP) alueella todettiin vain 117 uutta tapausta eli 23,4 päivää kohden

Viiden edellisen päivän saldo oli 179 tartuntaa (keskiarvo 35,8). Pääsiäinen pudotti tartuntamääriä siis noin 35 prosenttia eli yli kolmanneksen.

Tieto on ilahduttava, mutta sille on myös yksi arvatenkin myös melko pätevä selitys: itse pääsiäinen. Viiden päivän aikana näytteitä analysoitiin 3 953, kun edellisen viiden päivän aikana vastaava lukema oli 6 103.

Suhteellinen ero näytteiden määrässä on sama kuin todetuissa tartunnoissa: 35 prosenttia vähemmän. Positiivisten näytteiden osuus kaikista pysyi keskimäärin siis lähes kolmessa prosentissa eli edelleen selvästi leviämisvaiheen tasoksi määritellyn kahden prosentin rajan yläpuolella.

Pirkanmaan alueellisen pandemiatyöryhmän eli koronanyrkin on määrä kertoa tarkemmin koronatilanteesta tiistaina iltapäivällä.

Riskiryhmän 2 rokotukset ovat päässeet käyntiin Tampereella. Rokotuksia annetaan ikäjärjestyksessä eli aluksi 65–69-vuotiaille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?