Banaanitarra paljasti palkkamurhan – veitsen iskuihin vaipunut uhri ei koskaan saanut kuulla karmeaa totuutta pojastaan - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Banaanitarra paljasti palkkamurhan – veitsen iskuihin vaipunut uhri ei koskaan saanut kuulla karmeaa totuutta pojastaan

20-vuotias poika tilasi jyväskyläläismiehen murhaamaan isänsä. Molemmille elinkautinen vankeusrangaistus.

Valvontakamerakuva paljastaa, miten palkkamurhasta tuomittu Mika Hytönen asioi Mestarin Herkussa Jyväskylässä verityötä edeltäneenä iltana.­

26.3. 15:54

Rikollinen tekee usein yhden pienen virheen, joka osoittautuu ratkaisevaksi kiinnijäämisen kannalta.

Pirkanmaan käräjäoikeuden palkkamurhasta elinkautiseen vankeuteen tuomitseman Mika Markus Aleksi Hytösen, 20, kohdalla virhe oli unohdus. Veriteon tehtyään Hytönen poistui uhrin asunnosta – ja tajusi saman tien, että hänen käyttämänsä kuula-ase jäi lukkoon menneen oven taakse.

Ovi ei enää auennut. Vertavuotavan Hytösen oli lähdettävä pakomatkalleen Tampereelta ilman.

Jyväskyläinen Hytönen pääsikin matkustamaan kotikaupunkiinsa, mutta poliisit olivat pian hänen jäljillään. Kiitos kuula-aseen, joka oli muovipussissa, jossa Hytönen oli vain hieman aikaisemmin säilyttänyt evästään, banaania.

Banaanin Hytönen oli ostanut edellisenä iltana ennen Tampereelle lähtöään Mestarin Herkusta. Muovipussissa oli kiinni punnitustarra, josta paljastui ostetun banaanin ostopäivä, paino ja hinta.

Mestarin Herkusta kerrottiin, että kaupasta oli kyseisenä päivänä, 27. tammikuuta, ostettu seitsemän samanhintaista banaania. Valvontakamerat paljastivat, että vain yksi seitsemästä oli pakannut banaanin muovipussiin ja kiinnitti siihen punnitustarran.

Poliisi oli päässyt epäillyn jäljille. Banaanin kautta selvisi lopulta Suomen oloissa erittäin poikkeuksellinen palkkamurha, jossa uhrin poika tarjosi tekijälle 10 000 euroa, jotta tämä tappaisi hänen isänsä.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi toimeksiantajan, uhrin pojan, Aatu Viljami Halosen, 21, syyllistyneen murhan yllytykseen. Myös Halonen tuomittiin elinkautiseen.

Palkkamurhasta tuomitut eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Yhteyttä he ottivat Tor-verkon kautta. Henkirikoksen tekemisestä pitkään fantasioinut Hytönen etsi verkossa itselleen asiakasta.

Halonen tarttui tarjoukseen. Yllytykselle ei löytynyt yhtä selvää motiivia, mutta tutkinnassa kävi ilmi Halosen lapsuudesta saakka tuntema katkeruus isäänsä kohtaan.

Hytönen ymmärsi toimeksiannon motiivin olleen taloudellisen. Halonen kertoi isänsä aikovan avioliittoon naisystävänsä kanssa. Avioliitto olisi mahdollisesti tarkoittanut perinnön uusjakoa. Halosen isä oli varakas yrittäjä.

Murha tapahtui varhain aamulla Hytösen saavuttua Halosen isän asunnolle. Tekosyyn turvin sisälle päässeen ja uhria kuula-aseella uhkailleen Hytösen verityö ei onnistunut suunnitellusti, sillä suurikokoinen uhri onnistui vapautumaan nippusiteistä ja kamppailemaan vastaan.

Esitutkinnassa Hytönen kertoi keskusteluistaan uhrin kanssa noin 20 minuuttia kestäneen teon aikana. Missään vaiheessa Hytönen ei kertonut aamuvarhain kotoaan yllätetylle uhrille syistä, miksi hän oli tullut paikalle.

Hytönen löi uhria 40 kertaa pitkäteräisellä veitsellä ympäri kehoa. Uhri kuoli kaulavaltimon ja kaulalaskimoiden leikkautumisesta aiheutuneeseen verenhukkaan.

Oikeus antoi asiassa välituomionsa viime vuoden kesäkuussa. Vastaajat määrättiin mielentilatutkimukseen, jossa molemmat todettiin syyntakeisiksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Halonen on alusta alkaen kieltänyt olevansa osallinen isänsä murhaan. Hän aikoo avustajansa Tomi Borgenströmin mukaan valittaa tuomiostaan.

Hytösen avustaja Minna Pilviö kertoo, ettei päätöstä mahdollisesta valituksesta ole vielä tehty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?