Tampereen palkkamurhan vastaajien mielen­tilatutkimus valmis – Syyttäjä: ”Molemmat hyvin selkeästi syyntakeisia” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Tampereen palkkamurhan vastaajien mielen­tilatutkimus valmis – Syyttäjä: ”Molemmat hyvin selkeästi syyntakeisia”

Nuoria miehiä odottaa elinkautinen. Pirkanmaan käräjäoikeus antaa lopullisen ratkaisunsa pian.

26.3. 9:34

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa viime vuoden tammikuussa Vasaratiellä Tampereella tapahtuneesta palkkamurhasta. Syytteen mukaan 19-vuotias mies murhasi yli 40-vuotiaan miehen veitsellä.

Asiassa on toinenkin vastaaja, uhrin tekohetkellä 20-vuotias poika. Hänen katsotaan tilanneen murhan 19-vuotiaalta. Poikaa syytetään murhaan yllytyksestä, josta luvassa on niin ikään elinkautinen vankeus.

Viime vuoden kesäkuussa antamassaan välituomiossa oikeus katsoi molempien vastaajien menetelleen syytteessä kuvatulla rangaistavaksi säädetyllä tavalla.

Molemmat vastaajat määrättiin oikeudenkäynnin jälkeen mielentilatutkimukseen. Sen tulos valmistui maaliskuussa.

Oikeudenkäyntiä päästiin jatkamaan tänään Tampereella. Vastaajat eivät ole salissa paikalla vaan videoyhteyden päässä Turun ja Kylmäkosken vankiloissa.

THL:n suorittaman mielentilatutkimuksen tulos on yksiselitteinen. Aluesyyttäjä Siina Simola tulkitsi asian lyhyesti:

– Molemmat vastaajat ovat hyvin selkeästi syyntakeisia, Simola sanoi.

Asianomistajien ja vastaajien avustajilla ei ollut asiaan mitään lausuttavaa.

Oikeus tyhjensi salin ja jäi puimaan lopullista rangaistusseuraamusta. Se on määrä antaa vielä tänään.

Syytteen mukaan murhaan yllyttäminen alkoi jo 1. tammikuuta 2020. Jyväskyläläismies etsi Tor-verkosta ja internetistä asiakasta tehdäkseen henkirikoksen. Uhrin poika otti yhteyttä jyväskyläläiseen, joka otti toimeksiannon vastaan veritekoa edeltäneenä päivänä maanantaina 27. tammikuuta, jonka jälkeen hän matkusti Tampereelle.

Oikeus katsoi selvitetyksi, että uhrin poika oli kertonut jyväskyläläiselle uhrin nimen, tämän naisystävän nimen ja sen, mitä naisystävä tekee päivisin. Poika kertoi lisäksi isänsä harrastuksista ja työpaikasta. Jyväskyläläismies sai tietoonsa myös sen, että asunnon ovessa on vain sen omistaneen naisystävän sukunimi.

Uhrin poika kertoi jyväskyläläiselle, ettei naisystävä ole kotona viikkoon. Välituomiossaan oikeus totesi uhrin pojan kiirehtineen surmaamista, koska hänen isänsä oli suunnitellut avioitumista, mikä olisi mutkistanut perintöasioita.

Yksityiskohtaisten tietojen perusteella jyväskyläläismies totesi toimeksiannon olevan aito.

Perinnön ohella oikeus katsoi, että palkkamurhan tilaamisen syy saattoi olla myös katkeruus, jota uhrin poika oli kokenut lapsuudestaan saakka isäänsä kohtaan. Poika oli tietoinen siitä, että hänen isänsä oli varakas.

Jyväskyläläismies saapui uhrin asunnolle varhain tiistaiaamuna 28. tammikuuta. Tekijä löi uhria veitsellä 40 kertaa pään, kaulan, vartalon ja raajojen alueelle.

Uhri kuoli pistohaavoihin, joista oli aiheutunut kaulavaltimon ja kaulalaskimoiden leikkautuminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?