Koronanyrkki: Pirkanmaan yläkoulut ja toinen aste kolmeksi viikoksi etäopetukseen heti talviloman jälkeen - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Koronanyrkki: Pirkanmaan yläkoulut ja toinen aste kolmeksi viikoksi etäopetukseen heti talviloman jälkeen

Alueen pandemiaohjausryhmä suosittelee myös museoiden, nuorisotilojen, kylpylöiden ja kauppakeskusten oleskelutilojen sulkemista. Johtajaylilääkäri toivoo rajoituksia myös ravintolatoimintaan.

Tampereen yliopistollinen keskussairaala on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin keskuspaikka.­

3.3. 15:05

– Virus ei tunne valtioiden, maakuntien eikä kuntien rajoja. Olemme kaikki samassa veneessä.

Näin perusteli Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) johtajaylilääkäri Juhani Sand suosituksia, joihin alueellinen pandemiaohjausryhmä eli niin sanottu koronanyrkki päätyi kokouksessaan keskiviikkona.

Merkittävin ratkaisu on yläkouluja ja toisen asteen kouluja koskeva suositus siirtyä etäopetukseen kolmeksi viikoksi. Etäopetuksen on määrä käynnistyä ensi viikon alusta eli heti koulujen talvilomien jälkeen. Suositus ei koske erityisen tuen oppilaita.

Sand totesi etätyöhön siirtymisen ajoituksen osuvan hyvään kohtaan. Tällä Sand viittasi mahdollisiin talvilomaviikolla saatuihin tartuntoihin ja altistuksiin.

Koronanyrkin päätökset tarkoittavat käytännössä myös useiden muiden toimintojen keskeyttämistä ja paikkojen sulkemisia.

Korkeakoulut ja yliopistot jatkavat kevätkauden etäopetuksessa lukuun ottamatta pakollisia lähiharjoituksia ja -töitä.

Aikuisten harrastustoiminta ainakin julkisissa sisätiloissa ensi maanantaista alkaen kolmen viikon ajaksi ellei toimintaa voida toteuttaa etäyhteyksillä. Sen sijaan ammattilais- ja maajoukkueurheilu on mahdollista toteuttaa sulusta huolimatta. Myös lääkinnällinen ja vastaava kuntouttava toiminta voivat jatkua.

Alakouluikäiset jatkavat lähiopetuksessa. Koronanyrkki katsoo myös, että vuonna 2008 tai sen jälkeen syntyneet voivat jatkaa harrastustoiminta sisätiloissa yleisiä turvaohjeita noudattaen PSHP:n alueella. Vuosina 2002–2007 syntyneiden harrastustoiminta on suljettuna kolmen viikon ajan ellei OKM/THL turvaohjeistusta voida noudattaa.

Uimahalleissa mahdollistetaan kuntouttava ja vastaava toiminta.

Lisäksi Pirkanmaalla suositellaan suljettavaksi 8. - 28. maaliskuuta:

  • Nuorisotilat, lukuun ottamatta 2008 syntyneitä ja sitä nuorempia yleisiä turvaohjeita noudattaen. Lääkinnällinen tai vastaava kuntoutus on kuitenkin mahdollista.

  • Vapaan sivistyksen opetustoiminnan kansalais- ja työväenopistot sekä taiteen perusopetuksen ryhmät ovat suljettuina, ellei opetusta voida toteuttaa etäopetuksena. Opetusryhmiä voi toteuttaa 2008 syntyneille ja sitä nuoremmille yleisin turvaohjein ja 2002–2007 syntyneille, mikäli opetus voidaan toteuttaa OKM:n/THL:n turvaohjein.

  • Kylpylät ja yleiset saunat

  • Kirjastot (pois lukien esteettömän lähipalvelun välttämättömät toimet, mahdollista nopea materiaalin nouto ja palautus)

  • Museot

  • Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat

  • Huvipuistot ja sisäleikkipuistot

Yksityistilaisuuksissa on enintään kuuden hengen henkilömääräsuositus ajalla 8.- 28. maaliskuuta. Julkisten tilaisuuksien kokoontumisrajoitukseksi esitetään Aville niin ikään kuuden henkilön rajoitusta.

Pirkanmaalla on myös voimassa laaja maskisuositus sekä yleinen etätyösuositus, jolloin kriittiset lähipalvelut on kuitenkin asiakkaille turvattava.

PSHP esittää pandemiaohjausryhmän linjauksesta julkisen liikenteen paikkamäärien rajoittamista Liikenne- ja viestintävirastolle. Niin ikään Aville esitetään tartuntatautilain mukaista päätöstä, joka koskee asiakkaille ja osallistujille tarkoitettujen tilojen käytön edellytyksiä.

– Suurelta osin kyseessä on samoja toimia, joita otimme käyttöön viime vuoden loppupuolella epidemiatilanteen nopeasti vaikeutuessa Pirkanmaalla, Sand muistutti.

Epidemiatilanne Pirkanmaalla on pysynyt pitkään maltillisena. Parin viime viikon aikana tartuntamäärät ovat kuitenkin kasvaneet. Viimeisen viikon keskiarvo on 23 tartuntaa päivää kohden.

Marras–joulukuun vaihteessa keskiarvo oli ylimmillään 32 tartuntaa päivässä. Pelkästään Pirkanmaan oma epidemiatilanne ei kuitenkaan olisi vielä vaatinut tiukempia rajoituksia.

– Otamme nämä keinot nyt uudelleen käyttöön valtakunnallisen tilanteen huononemisen johdosta, Sand linjasi.

– Näemme, että nämä muodostavat yhdessä kokonaisuuden toivottavasti tulevien ravintolatoiminnan rajoitusten kanssa. Pyrkimyksenä on se, että tulisi hyvin laajamittainen eri toimintojen sulku muutaman viikon ajaksi ja saisimme sitä kautta valtakunnallisen epidemiatilanteen paremmin hallintaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?