Monet satavuotiaat sotaveteraanit yhä rokottamatta: ”Onko todella sillä viisiin, että vaikka on vaivoja ja kaikkea, niin rokotetta ei saa?” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Monet satavuotiaat sotaveteraanit yhä rokottamatta: ”Onko todella sillä viisiin, että vaikka on vaivoja ja kaikkea, niin rokotetta ei saa?”

Rokotusjärjestys on kirvoittanut ”meidän veteraanien kesken kovia sanoja”, kertoo IS:n haastattelema mies. Liiton puheenjohtaja ei hyväksy tilannetta.

Iso osa yli 90-vuotiaista suomalaisista on jo saanut ainakin yhden koronarokotteen, mutta eivät kaikki.­

26.2. 9:07

Iso osa yli 90-vuotiaista suomalaisista on jo saanut ainakin yhden koronarokotteen. Mutta läheskään kaikki eivät.

Piikkiä odottavat muun muassa lukemattomat kotonaan asuvat sotaveteraanit, joista monet ovat yli satavuotiaita. On paikkakuntia, joilla sodan käyneet ovat päässeet rintamatermein etulinjaan, mutta myös niitä, joilla sotaveteraaneja ei erotella muista yli ikäihmisistä.

Tarkkoja tietoja tilanteesta ei ole, mutta on selvää, että moni yksin asuva sotaveteraani odottaa edelleen vuoroaan hämmentyneenä.

IS tavoitti yhden yli satavuotiaan, joka ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään. Kutsutaan häntä tässä Paavoksi.

– Rokotusten piti alkaa jo tammikuussa. Sitten niitä on lykätty ja siirretty jo monta kertaa. Vähän aikaa tuli tieto, että saisin rokotteen viikolla 11, Paavo kertoo IS:lle.

– Kyllä tämä on aiheuttanut meidän veteraanien kesken kovia sanoja. Onko se sillä viisiin, että vaikka on minkälaisia vaivoja ja kaikkea, niin rokotetta ei saa?

Juuri ennen IS:n soittoa tilanne muuttui Paavon osalta ja onneksi.

– Yllättäen tuli puhelu, että minulla onkin rokotusaika nyt perjantaina. Onkohan asiasta otettu yhteyttä, Paavo pohtii käänteen syytä.

Tieto muutti Paavon mielialaa paremmaksi. Pahimmillaan tunteet kynsivät syvällä.

Rokotettavia henkilöitä koronarokoteasemalla Helsingin Myllypurossa 3. helmikuuta 2021.­

IS:ään yhteyttä ottanut Paavon lähisukulainen harmitteli, ettei rokotusten viivästymiselle ole tullut mitään selitystä. Lähisukulainen kuvaa Paavoa ylpeäksi sotaveteraaniksi, joka ei ole koskaan elämässään, ei edes sodan aikana, tuntenut oloaan niin maahan lyödyksi kuin rokotusta odotellessaan.

– Kyllä näin on, Paavo vahvistaa lähisukulaisen sanat.

Paavon mukaan aihe on herättänyt paljonkin keskustelua sotaveteraanien parissa.

– Rokotusjärjestys ei ole saanut ymmärrystä. Täälläkin alettiin rokottaa jo 70-vuotiaita. Miksei meitä ole voinut rokottaa myös? Ei meitä niin suuria määriä ole!

– Pelataanko tässä jotain peliä vai mistä on kysymys, Paavo ihmettelee.

IS kysyi rokotustilanteesta Keski-Suomen ja Pirkanmaan sotaveteraanipiireiltä. Molemmista kerrottiin, että ainakin Jyväskylän ja Tampereen kotona asuvista veteraaneista monet ovat edelleen rokottamatta.

Tieto rokotuksiin liittyvistä ongelmista on tavoittanut myös Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtajan Sakari Martimon. Hän sai tiistaina puhelun jyväskyläläiseltä 95-vuotiaalta veteraanilta, jonka rokotusaika oli pitkällä maaliskuun puolella.

– Olemme tilanteesta huolissamme, ja nyt meidät on tähän herätetty. Seuraavaksi alamme vaikuttamaan asiaan, Martimo lupaa.

Kuvassa yksi rokoteannos koronavirusrokotetta.­

Martimo kertoo, että veteraaniliittojen valtuuskunta oli jo joulukuussa yhteydessä sekä THL:ään että STM:ään rokotusten suhteen. Kirjeessään valtuuskunta korosti veteraanien erityisasemaa.

– Emme halunneet edetä millään kyynärpäätaktiikalla, mutta toivoimme, että sotaveteraanit olisivat ensilinjassa rokotuksia jaettaessa.

Tieto siitä, että ikäihmisten rokottamiset aloitettaisiin ympärivuorokautisen hoivan piirissä asuvista ja yli 90-vuotiaista, lupasi hyvää, sillä suurin osa keski-iältään 95-vuotiaista veteraaneista asuu juuri hoitokodeissa ja vastaavissa.

Nyt onkin käynyt ilmi, että kotona asuvat sotaveteraanit eivät olekaan ainakaan kaikkialla Suomessa erityisasemassa.

– Kuvittelin itsekin, että yli ysikymppiset on jo pääosin rokotettu, mutta eihän se niin olekaan, Martimo miettii ja vetoaa sotaveteraanien puolesta.

– En hyväksy tätä tilannetta. Mielestäni meidän pitää hoitaa kunniakansalaisemme rokotukset ensin päältä pois.

Sotaveteraaliliitto on aiemmin opastanut paikallisia piirejä pyytämään sairaanhoitopiirejä ja kuntia huomioimaan veteraanit rokotuksissa. Martimon mukaan esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla viestit on kuunneltu ja rokotukset edenneen hyvin.

– Ymmärrän kyllä, että jokainen sairaanhoitopiiri ja kunta soveltaa rokotusjärjestystä omalla tavallaan, Martimo sanoo.

Oletko rokotusta odottava sotaveteraani tai omainen? Kerro meille tilanteestasi ja ajatuksistasi sähköpostitse uutiset@iltasanomat.fi tai WhatsAppiin 040 660 9019.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?