Liberian sotarikos­oikeuden­käynnissä kuultiin ensimmäistä todistajaa – risti­riitaisuuksien vuoksi oikeus palasi parin vuoden takaiseen haastattelu­videoon - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Liberian sotarikos­oikeuden­käynnissä kuultiin ensimmäistä todistajaa – risti­riitaisuuksien vuoksi oikeus palasi parin vuoden takaiseen haastattelu­videoon

Ensimmäisenä päivänä ehdittiin kuulla vain yhtä todistajaa.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen (vas.) ja aluesyyttäjä Matias Londen Kamatahun Hassalassa 18. helmikuuta 2021.­

23.2. 19:58

Kun Pirkanmaan käräjäoikeus siirsi sotarikosoikeudenkäynnin Liberiaan, viivästyksiin pyrittiin varautumaan ennalta pitämällä aikataulut joustavina. Ensimmäinen tuli vastaan jo heti ensimmäisenä istuntopäivänä tiistaina: kun alun perin istunto oli suunniteltu alkavaksi kello 9, sairaustapauksen vuoksi saliin kokoonnuttiin vasta reilusti iltapäivän puolella, ja silloinkin päihitettävänä oli ensin verkkoyhteysongelmia.

Helmikuussa Tampereella alkaneessa oikeudenkäynnissä on kyse Liberian sisällissodan aikaisista tapahtumista. Suomeen vuonna 2008 muuttanutta Gibril Massaquoita syytetään murhista, törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa. Hän itse kiistää syytteet.

Viivästysten vuoksi ensimmäisenä päivänä kuultiin vain yhtä todistajaa. Ensimmäinen todistaja kertoi olleensa Liberian pääkaupungissa Monroviassa ampumistilanteessa, jonka yhteydessä epäilty oli kutsunut itseään komentajaksi sekä esiintynyt nimellä Angel Gabriel Massaquoi. Puolustus huomautti, että esitutkintaan ei ollut kirjattu todistajan maininneen epäillyn sukunimeä, vaan poliisin haastattelussa todistaja oli kertonut tämän kutsuneen itseään nimellä Angel Gabriel.

Epäselvyyttä ajankohdista

Erityistä haastetta oikeudenkäynnille aiheuttaa se, ettei syyttäjä ole kyennyt määrittämään epäillyille rikoksille tarkkoja tekoaikoja. Syyttäjän näkemys on, että suuressa osassa syytteistä tarkempi tekoaika alkaa todennäköisesti kesäkuusta 2001 ja ulottuu pisimmillään vuoden 2002 loppuun. Puolustuksen mukaan Massaquoi ei ole ollut Liberiassa kesäkuun 2001 jälkeen.

Tiistainen todistaja sanoi pystyvänsä muistamaan tapahtumavuodeksi 2000, mutta tätä tarkempaa ajankohtaa hän ei osannut antaa. Puolustus huomautti, että poliisin haastattelussa todistaja oli sanonut tapahtuma-ajaksi kesä-heinäkuun 2003. Todistaja ensin arveli asian tulleen kirjatuksi väärin haastattelun yhteydessä.

Todistajan oikeudessa kertoman ja poliisin haastattelunauhan välillä oli muitakin ristiriitaisuuksia. Useiden epäjohdonmukaisuuksien vuoksi puolustus piti haastattelunauhan katsomista tarpeellisena. Nauhalla Massaquoin sukunimeä ei kuulla mainittavan, ja myös ajankohdaksi todistaja mainitsee kesä-heinäkuun 2003.

Nauhan katsomisen jälkeen puolustus kysyi, haluaako todistaja kommentoida asiaa. Todistaja perusteli esimerkiksi sekaannusta vuosissa sillä, että sodassa oli useita taukoja.

Käräjäoikeus viettää Liberiassa ja Sierra Leonessa useita viikkoja. Matkan aikana kuullaan kymmeniä todistajia, ja tulkkaaminen tekee etenemisestä hidasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?