Myös brasilialainen virusmuunnos on ehtinyt Pirkanmaalle – eri muunnosten kasvuun varaudutaan - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Myös brasilialainen virusmuunnos on ehtinyt Pirkanmaalle – eri muunnosten kasvuun varaudutaan

Koronanyrkki päätti pitää alueelliset suositukset ennallaan maaliskuun puoliväliin saakka.

23.2. 15:46

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) kahden viikon koronailmaantuvuus oli viime viikolla 30 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten osuus Fimlabissa testatuista on kuluneen viikon ajalta 0,9 prosenttia.

Asiasta kertoo PSHP tiedotteessaan.

Pirkanmaan tilanne ei mahdollista nykyisten suositusten purkamista, joten tiistaina kokoontunut pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki päätti pitää alueelliset suositukset voimassa hiihtolomaviikon yli 15. maaliskuuta asti. Aluehallintoviraston kokoontumisrajoitus on voimassa 1. maaliskuuta asti.

Viime viikolla todettiin 97 tartuntaa. Tunnetuista 70 tartunnasta eniten eli 22 oli Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) jäljitystiimin selvityksen mukaan perheiden sisäisiä tartuntoja.

Sukulaisten tai ystävien tapaamisista tuli 15 tartuntaa. Ulkomailta tuli 12 tapausta. Työpaikoilla todettiin yhdeksän tapausta kaikkiaan kahdeksalta eri työpaikalta.

Yksityisistä juhlista tuli neljä tartuntaa, kuten myös baareista. Kolme tartuntaa tuli kotimaan matkailusta ja yksi tartunta aikuisten harrastustoiminnasta. Tartuntoja ei tullut kouluista, päiväkodeista ja lasten ja nuorten harrastuksista.

Virusmuunnosten tartuntaketjut saatu hyvin jäljitettyä

PSHP kertoo tiedotteessaan, että Pirkanmaalla on tähän asti todettu eniten (17) Ison-Britannian virusmuunnostartuntaa. Lisäksi on todettu viisi Etelä-Afrikan virusmuunnostartuntaa ja yksi Brasilian virusmuunnostartunta.

Virusmuunnosten tartuntaketjut on Pirkanmaalla saatu hyvin jäljitettyä. Joukkoaltistumisissa on todettu vain yksi jatkotartunta.

Pirkanmaalla kuitenkin varaudutaan virusmuunnosten osuuden kasvuun. Tiedotteessa korostetaan, että avainasemassa on oireisten nopea testiin hakeutuminen ja sujuva jäljitystyö, joka on Pirkanmaalla toiminut hyvin.

Tartuntatautilaki velvoittaa myös yksityisiä toimijoita

Maanantaina on tullut voimaan tartuntatautilain päivitys. Pirkanmaata koskee tällä hetkellä erityisesti lain kohta §58c, joka velvoittaa eri toimijoita, kuten yksityisiä yrityksiä, säätiöitä, kuntia ja kuntayhtymiä sekä uskonnollisia yhteisöjä ja julkisoikeudellisia laitoksia toimimaan tiloissaan koronaepidemian leviämisen estämiseksi.

Käytännössä asiakkailla ja osallistujilla on näissä tiloissa oltava mahdollisuus turvaväleihin ja käsien puhdistamiseen. Tämän lisäksi asiakkaille ja osallistujille on luotava toimintaohjeet, joilla tartuntojen leviämistä voidaan estää. Laki edellyttää tehokasta tilojen ja pintojen puhdistamista.

Taysin mukaan maanantaina todettiin PSHP:n alueella 11 uutta koronatapausta. Lukema on sama kuin sunnuntaina. Helmikuun päiväkohtainen keskiarvo on tähän mennessä 14,3.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?