Kultaisen ahvenen pyytänyt mies luopui saaliistaan: ”Vaimo ei tykkää, että kuollut eläin kattelee seinältä” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Kultaisen ahvenen pyytänyt mies luopui saaliistaan: ”Vaimo ei tykkää, että kuollut eläin kattelee seinältä”

Ammattikalastaja Pekka Rintamaan verkkoon tarttui poikkeuksellinen kala Tampereen Pyhäjärvestä. Asiantuntijan mukaan on ihme, että näin värikäs ahven on päässyt kasvamaan 450-grammaiseksi.

Ammattikalastaja Pekka Rintamaan madeverkkoihin tarttui harvinaisuus viime sunnuntaina Tampereen Pyhäjärvellä.­

27.1. 13:50

– Mikä ihme siellä verkossa hohtaa, lempääläläinen ammattikalastaja Pekka Rintamaa ihmetteli sunnuntaina Pyhäjärvellä Tampereen puolella.

Madeverkkoon oli ilmestynyt muusta saaliista komeasti erottunut kutsumaton vieras: kultainen ahven! Vieläpä varsin iso, 450-grammainen.

Moista ei Rintamaa ollut koskaan ennen livenä nähnyt. Tarinoita oli kyllä kuultu.

– Ajattelin, että nyt oli sitten minun vuoroni saada kultainen kala.

Kauaa Rintamaa ei kuitenkaan aarretta jäänyt ihmettelemään. Maanantaina hän vei ahvenen Tampereen Kauppahalliin kalakauppias Valtteri Nygrenille. Kulta-ahven ei kuitenkaan jäänyt tiskiin myytäväksi vaan se päätyi Tampereen luonnontieteelliseen museoon täytettäväksi.

Ahven se on. Mutta ilman mustaa, ruskeaa ja vihreää!­

– Se on oikea paikka. Siellä se päätyy kaikkien katsottavaksi. Uskon, että erityisesti lapset ilahtuvat kalan nähdessään, Rintamaa miettii.

Kodin seinä ei ollut vaihtoehto.

– Vaimo ei tykkää, että kuollut eläin kattelee seinältä.

Ihan ainutlaatuisesta saaliista ei sentään ole kyse, sillä erilaisia pigmenttimutaatioita kyllä Suomen järvissäkin polskii. Viikinsaaren kupeesta nostetun kulta-ahvenen muita erikoisemmaksi tekee sen poikkeuksellisen kaunis väri ja koko.

– Kyse on museonkin näkökulmasta harvinaisesta tapauksesta, museon intendentti Tomi Kumpulainen kertoo.

– Tässä kalassa on kaikki kohdallaan. Näin räikeän oranssia ahventa en ole ennen nähnyt. Siinä ei ole lainkaan mustaa, vihreää tai ruskeaa väriä.

Ihme on ennen muuta se, että ahven oli päässyt kasvamaan noin suureksi. Yleensä pigmentiltään poikkeavat eli ilman suojaväriä syntyneet ahvenet joutuvat jo poikasina haukien hampaisiin.

Kulta-ahvenen hauilta pelasti mitä ilmeisimmin kasvuympäristö Näsijärven säännellyssä reittivedessä.

– Veden biotooppi on siinä tosi karu. Hauki ei pysty siinä kutemaan, Rintamaa miettii.

– Uskoisin, että ahvenen molemmilla vanhemmilla oli jo pigmenttimuutoksia.

Nelisen vuotta ammatikseen kalastanut Pekka Rintamaa kalastaa Kalaherkut Nygrenille. Maanantaina hän saapui Kauppahalliin erikoisen saaliin kanssa.­

Kalojen pigmenttimuutosten syitä ei ole Kumpulaisen mukaan tutkittu. Hän arvioi ahvenen erikoisen värin johtuvan happamasta vedestä. Yksi vaikuttava tekijä voivat olla puunjalostusteollisuuden veteen aikanaan päästämät kemikaalit.

– Mistään myrkyistä ei kuitenkaan ole kyse, Kumpulainen tarkentaa.

Kumpulainen kertoo testistä, jossa kullanvärisen ahvenen väri on palannut normaaliksi, kun se on päässyt toisenlaiseen vesistöön.

Kalaherkut Nygrenin markkinoinnista vastaava Valtteri Nygren kertoo, että seuraavaa kultaista ahventa ei välttämättä viedä enää museoon.

– Harvemmin tulee haikea mieli luopua jostain kalasta. Jos se ei olisi museolle kelvannut, niin olisimme jättäneet sen meille näytille. Toimiston seinältä puuttuu vielä kultainen kala, Nygren naurahtaa.

– Meillä on nyt kolme sukupolvea myynyt kalaa, eikä kukaan muista nähneensä vastaavaa.

Kultaisesta ahvenesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?