Ylilääkärillä huoli Pirkanmaan koronatilanteesta: ”En ole ihan satavarma siitä, mitä alueellamme todellisuudessa tapahtuu” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Ylilääkärillä huoli Pirkanmaan koronatilanteesta: ”En ole ihan satavarma siitä, mitä alueellamme todellisuudessa tapahtuu”

Näytteistä löytynyt ensimmäinen koronavariantti. Kotona asuvien vanhusten rokottaminen käynnistyy pian. Koronanyrkki suosittelee maskeja nyt myös alakouluihin.

12.1. 17:26

Koronatartuntojen määrä on pysynyt alkuvuoden ajan maltillisena Pirkanmaalla. Samalla koronatesteissä on käyty huomattavasti harvemmin kuin ennen joulua.

Tampereen yliopistollisen sairaalan infektio-osaston ylilääkäri Jaana Syrjänen kiinnitti asiaan huomiota Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän eli niin sanotun koronanyrkin mediainfossa tiistaina.

– Olen huolissani siitä, että näytteillä käydään edelleen aika laiskasti. Siksi en ole ihan satavarma siitä, että nämä meidän löytämät tartunnat kuvastavat sitä, mitä täällä meillä Pirkanmaalla todellisuudessa tapahtuu, Syrjänen sanoi.

Samalla koronanyrkki kertoi ensimmäisen koronavariantin löytymisestä Pirkanmaalta. Etelä-Afrikan kantaan kuuluva variantti todettiin ulkomailta saapuneella henkilöllä, joka on saapumisensa jälkeen ollut eristettynä.

Maskisuositus kouluun kaikille yli 12-vuotiaille

Koronanyrkki suosittelee maskien käytössä jatkossa myös alakouluissa. Suosituksen piiriin tulevat THL:n ohjeistuksen mukaan kaikki yli 12-vuotiaat eli käytännössä myös kuudensien luokkien oppilaat.

Maskeja suositellaan käytettäviksi myös koulukyydeissä, harrastustoiminnassa ja liikuttaessa ihmisjoukoissa, kuten busseissa ja kaupoissa. Alle ja yli 12-vuotiaista koostuvissa harrastusryhmissä voidaan harkita maskien käyttöä tapauskohtaisesti.

Suositus on voimassa niin kauan kuin Pirkanmaa on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Pirkanmaa siirtyi perustasolta kiihtymisvaiheeseen syyskuun lopulla.

Kotona asuville rokotuksia jo lähiviikkoina?

Rokotukset ovat käynnistyneet Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) alueella koronanyrkin puheenjohtajan, johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan tyydyttävästi. Tavoitteena on tiivistää tahtia sitä mukaa kuin rokotteita saadaan lisää.

Sand kertoi koronanyrkin mediainfossa, että teho-osastojen henkilökunnasta on noin 80 prosenttia saanut ensimmäisen rokotteensa. Muiden koronapotilaiden osaston, laboratorion, päivystyksen että ensihoidon henkilökunnasta osalta lukema on noin 60 prosenttia.

– Ikääntyneiden asumispalveluiden henkilökunnan osalta on kuntakohtaista vaihtelua. Rokotuskattavuus on heidän osaltaan noin 15 prosentin tasolla, Sand kertoo.

Myös sairaaloiden potilaiden ja hoivakotien asukkaiden rokotukset ovat päässeet vauhtiin. Esimerkkiksi epidemiasta pahasti kärsineen tamperelaisen Rauhaniemen sairaalan kaikki potilaat on jo rokotettu.

Sand ei vielä osaa antaa tarkempaa arviota siitä, milloin muut riskiryhmäläiset pääsevät rokotusten piiriin. Mahdollista kuitenkin on, että esimerkiksi kotona asuvat vanhukset voivat saada rokotuksia jo lähiviikkoina.

– Asumispalveluiden asukkaiden rokottamiseen voi mennä muutamia viikkoja, minkä jälkeen ovat vuorossa muut riskiryhmäläiset kuten yksin kotona asuvat vanhukset. Varmasti joissain kunnissa nämä ryhmät tulevat menemään osittain limittäin, Sand arvioi.

Museoihin maksimissaan kymmenen hengen ryhmissä

Uusia tartuntoja on ilmennyt kuluneen viikon aikana Pirkanmaalla maltillisesti. Taso on nyt jotakuinkin sama kuin loka-marraskuun vaihteessa ennen tartuntamäärien toisen aallon piikkiä.

Koronanyrkki linjasi, että kirjastot lukusaleja lukuun ottamatta sekä museot voidaan avata maskisuositusta ja turvavälejä noudattaen siten, että pysytään korkeintaan kymmenen henkilön ryhmäkoossa. Uimahallit voidaan avata alle 20-vuotiaille ohjatun toiminnan piirissä oleville lapsille ja nuorille, eläkeläiskortin haltijoille sekä kaiken ikäisille lääkinnällisen kuntoutuksen piirissä oleville asiakkaille erikseen määriteltyinä aikoina.

Lasten ja nuorten sisäharrastusryhmissä ja yksityistilaisuuksissa noudatetaan toistaiseksi 10 henkilön kokoontumissuositusta.

Aluehallintovirasto käsittelee Pirkanmaan kokoontumisrajoitusta kuluvalla viikolla.

Penkkariajeluita ja vanhojen tansseja koronanyrkki ei suosittele. Niiden sijaan suositellaan vaihtoehtoisia tapahtumia myöhemmin keväällä, esimerkiksi vapputansseja.

Jäljitysprosentti pudonnut 66:een

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 76 uutta koronatartuntaa. Tartunnoista saatiin jäljitettyä 50 eli noin 66 prosenttia. Jäljitysprosentti on noin kymmenen prosenttiyksikköä alhaisempi kuin aiempina viikkoina. Myös karanteenissa edeltävästi olleiden osuus (17 prosenttia) oli normaalia alhaisempi.

Jäljitetyistä tartunnoista lähes joka kolmas eli 15 todettiin perhepiiristä. Työpaikoilta todettiin seitsemän tapausta kahdesta eri työpaikasta. Sukulaisen ja ystävän tapaamisesta tuli viisi tapausta, tamperelaisesta baarista tuli kolme. Kaikkiaan kahdeksan tartuntaa todettiin tulleen Leviltä joko mökkiseurueesta tai baarista. Yksityisjuhlista todettiin kolme tartuntaa. Hoito- tai hoivayksiköstä tartunnan sai kaksi henkilöä.

Suurin osa tartunnoista todettiin tällä kertaa 20–29-vuotiailla. Syrjänen arvioi tämän liittyvän uudenvuoden juhlintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?