Nokian joulusurmaaja näki kuvansa mediassa: ”Paine oli kova”, kuvaa poliisi – mies vangittiin toden­näköisin syin murhasta epäiltynä - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Nokian joulusurmaaja näki kuvansa mediassa: ”Paine oli kova”, kuvaa poliisi – mies vangittiin toden­näköisin syin murhasta epäiltynä

Poliisin mukaan mies ehti ilmoittautua tekijäksi vain muutama tunti ennen kuin olisi jäänyt kiinni. Miestä epäillään myös ampuma-aserikoksesta epäiltynä, mutta tutkinnanjohtaja ei ota vielä kantaa tekotapaan.

Epäilty tunnisti itsensä muun muassa vasemmanpuoleisesta automaattikameran kuvasta, jonka poliisi julkaisi tekijää etsiessään. Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi miehen perjantaina.­

8.1. 19:00

Pirkanmaan käräjäoikeus on vanginnut miehen, jota Sisä-Suomen poliisi epäilee Nokialla jouluyönä tapahtuneesta henkirikoksesta. Poliisi tutkii tekoa murhana.

30-vuotias nokialaismies vangittiin todennäköisin syin epäiltynä eli oikeus arvioi epäilyn osoittautuvan oikeaksi.

Vangitsemisoikeudenkäynti tapahtui videoyhteyksin. Ennen oikeudenkäynnin alkua media sai nähdä epäillyn istuvan poliisitalon kahvihuoneessa avustajansa ja tutkinnanjohtajan seurassa.

Pöydän takana istunut epäilty on päälaeltaan kalju, mutta muuten sänkitukkainen. Hoikahko ja ilmeisesti melko pitkä mies käytti maskia.

Rikos tapahtui kerrostalon parkkipaikalla jouluaaton käännyttyä joulupäivän puolelle kello 0.33–0.44 välisenä aikana. Poliisi ehti etsiä miestä liki kaksi viikkoa ennen kuin hän ilmoittautui oma-aloitteisesti poliisille loppiaisena.

Toinen poliisin julkaisemista kuvista, joissa epäilty kävelee surmayönä Nokialla.­

Ilmoittautumiseen vaikutti julkinen paine. Henkirikosta tutkiessaan poliisi julkaisi kaksi automaattikameran öistä kuvaa, joista mies tunnisti itsensä.

– Sen verran hän kertoi, että paine oli kova, tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen.

Kinnusen mukaan miehen ilmoittautuminen ei ollut asiassa kuitenkaan ratkaisevaa.

– Kyllähän me olisimme hänet löytäneet. Hän oli muutaman tunnin etuajassa, mikä on hänelle eduksi, Kinnunen sanoo.

Kinnunen viittaa siihen, että jos rikoksesta tuomittu on auttanut poliisia rikoksen selvittämisessä, voi se lieventää rangaistusseuraamusta. Toisaalta – jos teko katsotaan murhaksi ja vastaaja syyntakeiseksi – tuloksena on aina elinkautinen vankeus.

Kinnusen mukaan epäilty ei ole myöntänyt murhaa, mutta on myöntänyt henkirikoksen.

Poliisi ei vielä tässä vaiheessa paljasta, miten henkirikos tehtiin. Vangitsemisoikeudenkäynnissä käsiteltiin murhan lisäksi epäiltyä ampuma-aserikosta, mutta Kinnunen ei ota kantaa tekotapaan.

Epäilty tunnisti itsensä poliisin julkaisemista kuvista ja päätti ilmoittautua henkirikoksen tekijäksi.­

Poliisin tiedotteen mukaan mies on tähän mennessä suoritetuissa kuulusteluissa kertonut tapahtumista seikkoja, jotka ovat olleet vain poliisin ja epäillyn tekijän tiedossa. Poliisin teknisen tutkinnan tulokset, samoin kuin alueella tehdyt puhutukset ja tähän mennessä suoritetut muut kuulustelut tukevat epäilyä.

Aiemmin on jo todettu poliisin yhden tutkintalinjan liittyneen motiiviin. Tähän liittyen poliisilla olevat tiedot tukevat epäillyn kertomaa tekoon johtaneista syistä.

Motiivia poliisi ei kuitenkaan vielä paljasta.

– Se on vielä meidän ja hänen välisiä juttuja. Tai kyllähän sen varmaan tietää jo moni muukin, mutta tässä vaiheessa motiivia ei kerrota, Kinnunen sanoo.

Epäilty ja uhri ovat samanikäisiä ja molemmat ovat myös nokialaisia. Kinnusen mukaan miehet tiesivät toisensa, mutteivät varsinaisesti tunteneet toisiaan.

Epäilty on tuomittu Pirkanmaan käräjäoikeudessa aiemmin useista pienemmistä rikoksista, joista suuri osa on ollut pahoinpitelyitä. Kyseisillä rikoksilla ei ole Kinnusen mukaan kuitenkaan mitään tekemistä nyt käsillä olevan henkirikoksen kanssa.

Lue lisää: Poliisi: Nokian henkirikos oli murha, sekä uhri että epäilty 30-vuotiaita nokialaisia – joulun veriteko tänään oikeudessa

Lue lisää: Poliisilta lisätietoa Nokian henkirikoksesta – havaintoja pyydetään kuvassa esiintyvästä miehestä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?