Satu, 55, oli yö­vuorossa, kun pihassa vilahti kummallinen ilmestys – ”Täysin käsittämätöntä, että tuollaisen edes näkee ja vielä keskellä kylää” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Satu, 55, oli yö­vuorossa, kun pihassa vilahti kummallinen ilmestys – ”Täysin käsittämätöntä, että tuollaisen edes näkee ja vielä keskellä kylää”

Ilvekset ovat lisääntyneet viime vuosina Tampereella, sanoo petotutkija.

30.12.2020 15:46

Paikallisen urheiluseuran vaikutuksesta ilves on määrittänyt Tampereen identiteettiä aina vuodesta 1931, mutta silminnäkijähavainnot otuksesta ovat kaupungissa harvinaisia kuin vaisusti pärähtävä r-kirjain kielellä.

  • Katso yllä olevasta videosta, miten ilves hiiviskeli sunnuntaiyönä tamperelaisen vanhainkodin pihamaalla.

Siksi lähihoitaja Satu Mäkisestä tuntuikin erikoiselta havaita tupsukorva sunnuntaiyönä Koukkuniemen vanhainkodin pihalla.

– Täysin käsittämätöntä, että tuollaisen edes näkee ja vielä keskellä kylää. En olisi ikimaailmassa kuvitellutkaan, 55-vuotias nainen kuvailee tuntemuksiaan Ilta-Sanomille.

Ilves asettui väijymään pupua pihapatsaan varjoon.­

Kissaeläimen nähtyään neloskerroksen parvekkeella olleet neljä hoitajaa säntäsivät oikopäätä alas pihalle. Huomattuaan nurmikolla aiemmin ruokkimansa kanin nelikon ei tarvinnut kauan arvuutella, mikä patsaan varjossa väijyvän pedon oli houkutellut paikalle.

Peto ryömi varjosta hissun kissun katuvalojen valaisemalle lumelle. Tielle päästyään se alkoi pinkoa kiireesti kohti viereisellä nurmikolla kököttävää saalistaan. Kauhun hetket eivät lamauttaneet jänöjussia, joka katosi salamana näköpiiristä.

– Eihän ilves sitä kiinni saanut. Me jäimme vielä hetkeksi odottelemaan, olisiko se tullut takaisin, mutta alkoi olla liian kylmä ja menimme sisälle.

– Ilves se on, Tampereen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Antti Lappalainen sanoo eläimen kuvasta.

Paras tuntomerkki on väritys. Ilves on ruskea ja laikukas.

Ilvekseen viittaavat myös eläimen koko, tupsukorvat ja jalat.

– Ilveksellä on pitkät jalat. Tuossa sillä ovat lyhyennäköiset jalat, kun se on menossa eteenpäin, hyökkäämässä tai ponnistamassa.

Eläimen jäljistä Lappalainen ei osaa sanoa, onko kyseessä ilves. Kuvasta ei näe jälkien suuruusluokkaa.

– Jos pitäisi askeljäljestä jotain sanoa, niin onhan ilveksen jälki pyöreä. Mutta pyöreitä jälkiä on kuvassa niin tiheästi, että veikkaan, että supikoira on pyörinyt kivijalan ympärillä.

Lappalainen ei ihmettele, että joku on nähnyt ilveksen Koukkuniemessä.

Hän sanoo, että ilveshavaintoja tulee Tampereen kaupunkialueelta joitakin vuodessa. Ilveshavaintoja on tullut erityisesti kahden viime vuoden aikana.

Koukkuniemen seutu sopii Lappalaisen mukaan ilvekselle. Ilves on metsäeläin ja lähettyvillä on iso metsäalue.

Ilves liikkuu iltahämärissä ja yöllä. Periaatteessa sen pitäisi vältellä ihmistä.

Kanta on lisääntynyt ja nykyisin sitä näkee ihmisten pihoilla.

– Teiskon puolelta on paljon kuvia kesämökeiltä, kun ilves on kulkenut terasseilla.

Ilves liikkuu ruoan perässä. Sen herkkua ovat rusakot ja kauriit.

Toiset ilvekset ovat keskittyneet kauriisiin ja peuroihin. Toiset ilvekset eivät suostu syömään sorkkaeläimiä. Niille maistuvat rusakot ja jänikset.

Tampereen alue tarjoaa ilvekselle paljon ravintoa.

– Tampereen kaupunkialueella on 60–70 kauriskolaria vuodessa. Se kertoo, että kauriita on todella paljon. Eikä kauriilla ole muita luontaisia vihollisia kuin auto ja ilves.

Lappalainen sanoo, että kevättalvella ilveksiä liikkuu paljon.

– Urosilveksillä alkavat mouruamisajat.

Kollit alkavat liikkua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?