Mistä näitä tulee? Nyt myös Virroilta on bongattu monoliitti – keskeltä suojeltua perinnepeltoa - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Mistä näitä tulee? Nyt myös Virroilta on bongattu monoliitti – keskeltä suojeltua perinnepeltoa

Ylä-Pirkanmaan pikkukaupungin heinäpellolle tupsahti jostain 2,5-metrinen metallijööti.

Suomen toinen (?) monoliitti ilmestyi pellolle Virroilla.

15.12.2020 17:36

Mistä näitä oikein tulee? Kuka näitä asentelee? Ja miksi?

Kysymyksiä pohditaan nyt myös Virroilla, minne on ilmestynyt tiettävästi Suomen toinen monoliitti. Erikoinen maailmanlaajuinen ilmiö rantautui maahan viime viikolla, kun vastaava metallinen monumentti löytyi Savonlinnasta, Olavinlinnan kansallismaisemasta.

Myös toinen monoliitti ilmestyi kultturellille seudulle, sillä sijainti on Virtain Perinnekylän edustalla suojellulla heinäpellolla. Lauantain vastaisena yönä paikalle tuotu monoliitti näkyy hyvin läheiselle valtatie 23:lle.

Metallijööti ei istu ehkä ihan parhaalla tavalla perinnemaisemaan tuulimyllyineen, mutta ainakaan vielä monoliittia ei olla kaupungin toimesta poistamassa paikalta.

Savonlinnan monoliitin on arveltu liittyvän jotenkin vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki-hakuun. Syy voi olla sama Ylä-Pirkanmaalla sijaitsevalla Virroilla, sillä kaupunki on mukana Tampereen hakuprosessissa.

Kolmas kilpailija on Oulu. Tämä vihjeenä mainittakoon.

Kun monoliitti ensi kertaa bongattiin, sen päällä kajasti valo.

Virtain kaupunginjohtaja Juha Viitasaari kertoo, että kyseessä oli – muiden monoliittien tapaan – täysi yllätys.

– Ei mitään tietoa, mistä se on tullut. Kenelläkään ei ole havaintoja tapahtuneesta. Tukevasti se on peltoon kaivettu, mutta mitään kaivujälkiäkään näy, Viitasaari kummastelee.

Arvion mukaan peltoon pystytetty Virtain monoliitti on noin 2,5 metriä korkea. Viitasaari arvelee materiaalin olevan sinkittyä terästä. Sisältä monoliitti on ontto.

Materiaali vaikuttaa sinkityltä teräkseltä.

Virtain kaupungintalolla asiaa on jo pohdittu vakavissaan.

– Rakennusvalvonnan kanssa todettiin, että monoliitti on suojellussa perinnemaisemassa. Katsottiin kuitenkin, ettei se tarvitse rakennuslupaa. Olkoon nyt siinä, ja ehkä se siitä häviääkin omia aikojaan, Viitasaari miettii.

Enemmän virtolaisia mietityttää se, mistä on kyse.

– Onko monoliittien takana joku laajempi verkosto? Kytkeytyvätkö kaikki monoliitit johonkin juttuun, joka paljastetaan vasta myöhemmin?

– Mukavaa kuitenkin se, että edes jotain virkistävää tapahtuu kodin ulkopuolella, Viitasaari sanoo ja viittaa koronaepidemiaan, jonka vuoksi tapahtumat ovat nyt vähissä.

Monoliitti on istutettu tukevasti peltoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?