K-Marketin myyjä antoi paidan päältään ja käski 16-vuotiaan pojan auttamaan kaulaan viillettyjä miehiä – poika oli itse puukottaja - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

K-Marketin myyjä antoi paidan päältään ja käski 16-vuotiaan pojan auttamaan kaulaan viillettyjä miehiä – poika oli itse puukottaja

Syyttäjä vaatii pojalle tuomiota taposta. Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan poika menetteli syytteen mukaisesti.

Taposta epäilty 16-vuotias kuvassa keskellä etäyhteyksin järjestetyssä vangitsemisoikeudenkäynnissä muutama päivä veriteon jälkeen.­

28.11.2020 7:30

Nuorehko miesmyyjä tuskin unohtaa aamuvuoroaan tamperelaisessa K-Market Haapalinnassa lauantaina 4. heinäkuuta 2020. Miehen muistia virkisti perjantainen istunto Pirkanmaan käräjäoikeudessa, jossa käsiteltiin kaupan naapurissa asuneen nelikymppisen miehen kuolemaan johtavia tapahtumia.

Syytettynä, tosin etäyhteyksin Niuvanniemen psykiatrisesta sairaalasta Kuopiosta, oli nuori mies, joka oli tapahtumahetkellä vain 16-vuotias.

Syytteen mukaan nelikymppinen mies kuoli nuorukaisen viillettyä hänen kaulansa auki. Päivän päätteeksi oikeus totesi nuorukaisen toimineen syytteessä kuvatulla tavalla, mutta jätti vielä lopullisen tuomion antamatta keskeneräisen mielentilatutkimuksen takia.

Oikeus katsoi nuorukaisen viiltäneen kaulan auki myös toiselta mieheltä. Tämä hieman yli 40-vuotias mies selvisi teosta onnekseen hengissä.

Kaikki oli tapahtunut hetkessä noin puoli yhdeksän aikaan aamulla. Aiemmin yöllä 16-vuotias oli kysynyt majapaikkaa nelikymppiseltä, ja tämä otti nuorukaisen ja hänen äitinsä asunnolleen.

Syystä, joka on jäänyt selvittämättä, nuorukainen tarttui mukanaan olleeseen puukkoonsa ja iski isäntää kaulaan. Paikalla ollut isännän kaveri yritti tulla väliin, mutta sai itsekin puukosta.

– Sen jälkeen kaikki oli ihan pimeetä. Heräsin lattialta, ja verta lensi kaulasta. Tuli tunne, että on mentävä pihalle, muuten kuolen sisälle. Näin, että (isäntä) makasi myös pihalla, kaveri kertoi oikeudessa.

Asunnon yläkerrassa ollut mies havahtui kamppailun ääniin, kiroiluun ja rymähdykseen. Mies päätti soittaa hätäkeskukseen ja näki soittaessaan ikkunasta, kuinka asunnosta tuli ulos runsaasti verta vuotava mies ja heti perässä toinen.

Jonkin ajan päästä ulos tulivat myös nuori mies ja kasseja kantanut nainen. Nuorukainen sytytti savukkeen ja keräili hetken tavaroita, kunnes molemmat poistuivat pihasta viereisen K-Marketin suuntaan.

Vilkkaassa risteyksessä Nokian moottoritien alkupäässä sijaitsevan kaupan myyjä kohtasi pian erittäin hätääntyneen naisen, joka pyysi puhelinta. Myös nuorukainen saapui kaupan pihalle, josta nainen soitti hätäkeskukseen ja kertoi puukotuksesta.

Myyjän kysellessä tapahtuneesta nainen ja nuorukainen osoittivat naapurin pihalle. Myyjä näki kahden kaulastaan kiinni pitävän miehen makaamassa maassa.

– Olin hetken hätääntynyt, sillä minulla oli kauppa vastuullani. Riisuin t-paitani ja käskin nuorta miestä menemään ja painamaan uhria kaulasta, myyjä kertoi oikeudessa.

Asunnossa asunut ja verenvuotoon kuollut mies oli myyjälle tuttu asiakas. Hän oli käynyt kaupassa samana aamuna.

– Muistaakseni joko nuori mies tai nainen kertoi, että heitä oli yritetty puukottaa.

Myyjä näki kaupan pihalta, miten nuorukainen juoksi paikalle ja piti hänen Adidas-paitaansa toisen vertavuotavan miehen kaulalla.

Nuorukainen kiisti syytteen. Hänen mielestään arvaamattomasti käyttäytynyt asunnon isäntä oli syyttänyt häntä huumausaineiden varastamisesta ja hyökännyt puukon kanssa yhtäkkiä hänen päälleen.

Lue lisää: Haapalinnan tappo oikeudessa: Tekoaikaan 16-vuotiaan syytetyn mukaan puukko osui vahingossa uhrin kaulaan

Nuorukaisen mukaan kyse oli molemmissa tapauksissa vahingosta tai korkeintaan hätävarjelusta. Oikeus ei pitänyt selityksiä uskottavina.

Vastaajalla ei ole juurikaan aiempaa rikostaustaa. Hänet määrättiin mielentilatutkimukseen kesken esitutkinnan.

Menehtyneeltä mieheltä jäi kaksi lasta, joista toinen on täysi-ikäinen, toinen tapahtumahetkellä 10-vuotias.

Oikeus antaa lopullisen ratkaisunsa rangaistusseuraamuksineen asiassa myöhemmin.

Lue lisää: Haapalinnan tappo oikeudessa: Tekoaikaan 16-vuotiaan syytetyn mukaan puukko osui vahingossa uhrin kaulaan

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?