Ylilääkäri vaati islamin kieltämistä ja kommentoi aktiivisesti maahan­muuttajien rikoksia – kunta­poliitikko haukkui fasistiksi ja sai tuomion

Käräjäoikeuden mukaan vasemmistoliiton luottamushenkilön ylilääkäriin Twitterissä kohdistama arvostelu ei ollut oikeutettua. Facebookissa maahanmuuttoa toistuvasti kritisoinut ylilääkäri kertoi viestien vaikuttaneen hänen työsuorituksiinsa.

Asiaa käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

19.11.2020 21:00

Kunnallisen terveyskeskuksen ylilääkärin haukkuminen fasistiksi toi paikalliselle kuntapoliitikolle 40 päiväsakon rangaistuksen kahdesta kunnianloukkauksesta Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Vastaaja, noin 40-vuotias vasemmistoliiton luottamushenkilö, saa maksaakseen 240 euron sakot.

Kuohunta keskikokoisessa pirkanmaalaiskunnassa käynnistyi marraskuussa 2018, kun poliitikko nimitti oman kuntansa ylilääkäriä Twitterissä fasistiksi. Poliitikon mukaan ylilääkäri kirjoittaa sosiaalisessa mediassa ”natsisisältöä”, eikä tämä näin voi virassaan suhtautua vähemmistöryhmien edustajiin tasapuolisesti.

Toukokuussa 2019 poliitikko kirjoitti Twitteriin: ”Hei lääkäri! Hae ylilääkärin paikkaa (kuntaan)! Hakua on vissiin mainostettu huonosti, ei oo vastassa kuin yks fasisti, joka ei paikkaa saa jos joku muu hakee.”

Poliitikko kiisti syytteet kunnianloukkauksesta. Hän katsoi, että fasisti-nimityksille oli peruste, koska ylilääkäri oli julkaissut Facebook-tilillään hänen mukaansa äärioikeistolaisia kirjoituksia.

Ylilääkäri toimi ensimmäisen fasistinimittelyn aikaan kunnassaan väliaikaisessa virassa. Poliitikon twiittauksen jälkeen ylilääkärin esimies vaati lääkäriltä selvitystä. Ylilääkäri kertoi oikeudessa esimiehensä ilmoittaneen, että asiaa käsitellään kunnanhallituksessa ja sanoneen, ”että tilanne ei näytä hänen kannaltaan hyvältä”.

Kunnanhallitus ei kuitenkaan ryhtynyt asiassa toimenpiteisiin. Ylilääkäri koki kuitenkin asian jääneen ”kuin ilmaan roikkumaan”. Hän kertoi oikeudessa, että ”luonnollisesti se oli vaikuttanut myös hänen työsuorituksiinsa”.

Ylilääkäriä ahdisti myös hänen harrastuksensa juniorijalkapalloilijoiden valmentajana. Ylilääkäri koki, että hänen edellytyksiään jatkaa valmentamista oli kyseenalaistettu.

Toinen fasistisyytös tuli samaan aikaan, kun ylilääkärin hoitama virka oli haussa. Ylilääkäri pelkäsi syytösten vaikuttavan valintaansa ja kertoi joutuneensa ”elämään jännityksessä”.

Syytöksistä huolimatta ylilääkäri sai hakemansa viran, joten taloudellisesti hän ei twiiteistä kärsinyt.

Ylilääkäri kertoi oikeudessa, ettei hänellä ollut mitään poliittista agendaa ja että hän on täysin rasismia, natsismia ja fasismia vastaan.

Facebook-päivityksiään ylilääkäri kuvasi ”uutisten käsittelyksi”.

– Asianomistaja on kertonut, ettei hän ole koskaan jakanut tai puoltanut mitään äärioikeistolaisia näkökantoja. Islamia hän on tarvittaessa kritisoinut voimakkaastikin, oikeus kirjasi.

Oikeudessa käytiin läpi 30 ylilääkärin Facebook-päivitystä, joissa hän useimmiten kommentoi linkittämiään uutisia tai muiden henkilöiden päivityksiä.

Monet päivitykset liittyivät uutisiin, joissa kerrottiin maahanmuuttajien tekemistä rikoksista. Yhdessä päivityksessään ylilääkäri kirjoitti: ”Samaa mieltä professorin kanssa. Antifa ja Islam on kiellettävä”.

Uutista Saksassa tapahtuneesta raa´asta joukkoraiskauksesta ylilääkäri kommentoi kirjoittamalla: ”Monikulttuurisuus on rikkaus. Ei mulla muuta.”

Facebookissa ylilääkäri on linkittänyt myös sellaisia julkaisuja, joissa käsitellään epäasiallisesti feministejä ja seksuaalivähemmistöjä.

Saamastaan huomiosta huolimatta ylilääkäri on ollut oikeuden mukaan aktiivinen vielä pitkään kunnianloukkausten jälkeenkin. Tämän vuoden heinäkuussa ylilääkäri kirjoitti: ”Vaikka afgaani raiskaakin 11- ja 13-v tytöt, muistakaa: ei saa antaa pelolle valtaa ja maahanmuutto on rikkaus!”

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi ylilääkärin kritisoineen islamia ja sen ääri-ilmiöitä sekä linkittäneen sivuilleen lukuisia uutisia maahanmuuttajien tekemistä vakavista rikoksista ja ”osin kommentoineen näitä kirjoituksia satiirisenkiin sävyyn”.

– (Ylilääkärin) omista kirjoituksista ei ilmene mitään, mikä viittaisi (ylilääkärin) ammattiin lääkärinä tai toimintaan lääkärinä. Mikään esitetyssä näytössä ei viittaa siihen, että (ylilääkäri) ei olisi suhtautunut tai ei tulisi suhtautumaan vähemmistöjä edustaviin potilaisiinsa, kuten maahanmuuttajiin, tasapuolisesti, oikeus tulkitsi.

Oikeus katsoo, että sanoja fasisti ja natsi on pidettävä haukkumasanoina, joita tyypillisesti käytetään silloin, kun halutaan osoittaa toiselle epäkunnioitusta.

Ylilääkärin virassa toimivan henkilön menettelyä julkisessa toiminnassa saa oikeuden mukaan arvostella. Poliitikon arvostelu kohdistui kuitenkin selvästi ylilääkärin henkilöön ja ylitti näin hyväksyttävyyden rajan.

– (Poliitikko) ei ole koskaan edes tavannut (ylilääkäriä), joten hän ei ole voinut arvostella (ylilääkäriä) ammatillisesti, oikeus totesi.

Oikeus tarkasteli poliitikon viestejä myös ilmaisuina, jotka käsittelevät yleiseltä kannalta merkittävää asiaa eli maahanmuuttoa.

– (Poliitikon) käyttämiä edellä mainittuja ilmaisuja ja sanavalintaa ei kuitenkaan voida pitää asianmukaisena tämänkään säännöksen kannalta, oikeus linjasi.

Ratkaisun mukaan poliitikko pyrki levittämään kirjoituksia mahdollisimman laajalle ja samalla vaikuttamaan kielteisesti ylilääkärin mahdollisuuksiin viranhakuprosessissa. Oikeus katsoi tekojen olleen omiaan luomaan ja ylläpitämään ahdistusta asianomistajassa, ”koska hän ei ole voinut tietää, miten (poliitikon) kirjoittelut vaikuttavat muun ohella viranhakuun tai hänen toimintaansa urheiluseurassa”.

Twiitit löytyvät oikeuden mukaan edelleen poliitikon tililtä.

Sakkojen lisäksi poliitikon on maksettava ylilääkärille kärsimyskorvauksia 1 500 euroa. Lisäksi poliitikon on maksettava ylilääkärin lähes 3 300 euron oikeudenkäyntikulut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?