26-vuotias turkulaismies raiskasi naisen Tampereella – kuvasi teon videolle

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut raiskaukseen ja salakatseluun syyllistyneen 26-vuotiaan turkulaismiehen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen. Rikos tapahtui Tampereella kuluvan vuoden helmikuussa miehen asunnossa.

Raiskaajan kuvaamaa videota katsottiin salaiseksi julistetussa oikeudenkäynnissä Tampereen oikeustalossa.

29.10.2020 19:30

26-vuotias mies oli taluttanut vahvasti juopuneen naisen asuntoonsa yhdessä toisen miehen kanssa. Lämpötila ulkona oli tapahtuma-aikaan juuri ja juuri plussan puolella.

Todistajana oikeudessa ollut toinen mies kertoi oikeudessa, että nainen oli sammumispisteessä, eikä häneen saanut kontaktia. Miehet laittoivat toimintakyvyttömän naisen makaamaan sänkyyn ja riisuivat häneltä kengät ja takin.

Tämän jälkeen toinen mies poistui paikalta. 26-vuotias vastaaja jäi asuntoon naisen kanssa.

Nainen muisti itse juoneensa itsensä huonoon kuntoon ja menneensä nukkumaan vaatteet päällä. Hän heräsi siihen, kun vastaaja sormeili hänen alapäätään.

Oikeudessa nainen kertoi lamaantuneensa ja näytelleensä nukkuvaa. Seksiaktia kännykkäkameralla kuvannut vastaaja tunkeutui naiseen ja sanoi ”herää, tiedätkö kuka olen”.

Nainen käski vastaajaa poistumaan asunnosta ja soitti pomolleen, hätäkeskukseen ja poikaystävälleen. Oikeudessa nainen korosti, ettei ollut antanut suostumusta seksiin.

Vastaaja oli toista mieltä. Hän kertoi kysyneensä ja saaneensa luvan sekä seksiin että kuvaamiseen.

Noin minuutin mittainen video päätyi lopulta oikeuden katsottavaksi.

– Videon perusteella asianomistaja on sammunut ja häneen kohdistuu silloin yhdyntä, oikeus totesi ratkaisussaan.

Myös asianomistaja teon jälkeinen käytös ja kertomukset sekä poliisille että lääkärille tukivat oikeuden mukaan johtopäätöstä siitä, että kyseessä oli raiskaus.

– Vastaajan kertomus asianomistajan suostumuksesta ei ole uskottava ottaen huomioon tämän humalatila. Vaikka asianomistaja olisikin sanonut ”joo” hänelle esitettyihin kysymyksiin, ei tällaista suostumusta voisi pitää pätevänä lähes sammuneena annettuna, oikeus linjasi.

Vaikka mies oli ensikertalainen ja vankeusrangaistuksen mitta jäi alle kahden vuoden, se tuomittiin kuitenkin ehdottomana.

Mies joutuu lisäksi maksamaan asianomistajalle raiskauksen aiheuttamista henkisistä kärsimyksistä 4 000 euroa, salakatselun aiheuttamista henkisistä kärsimyksistä 1 500 euroa sekä teon kaikkineen aiheuttamasta tilapäisestä psyykkisestä haitasta 5000 euroa.

Kun mukaan lasketaan rikosuhrimaksu ja asianomistajan oikeudenkäyntikulut, nousee miehen lasku yli 14 500 euroon.

Miehen liki 2 200 euron oikeudenkäyntikulut maksaa valtio. Vastaavasti mies menetti rikoksentekovälineeksi katsotun puhelimensa valtiolle.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?