Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kehottaa välttämään Vaasaan matkustamista – riski sairastua on ”verrattavissa ulkomaanmatkaan” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kehottaa välttämään Vaasaan matkustamista – riski sairastua on ”verrattavissa ulkomaanmatkaan”

Ei yli 50 hengen yksityistilaisuuksia, suosittelee Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä. Lähes neljännes Taysin alueen koronatapauksista jää nyt selvittämättä.

13.10. 17:00

Tiistaina kokoontunut Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä on linjannut uusia suosituksia. Toistaiseksi ei-suositeltua on matkustaminen Vaasan alueelle ja yli 50 hengen yksityistilaisuuksien järjestäminen.

Ohjausryhmän mukaan sairastumisriski Vaasan alueella on verrattavissa ulkomaanmatkaan. Lisäksi pienemmissäkin yksityistilaisuuksissa suositellaan käytettäväksi maskeja, jos turvavälit eivät toteudu.

Muutoin Pirkanmaalla pitäydytään nykyisissä suosituksissa. Ohjausryhmä painottaa edelleen etäisyyksien pitämistä, käsihygieniaa sekä etätyön ja maskien merkitystä epidemian hallinnassa.

Suosituksia tarkastellaan viikoittain uudelleen. Suositukset on koottu verkkosivulle tays.fi/koronasuositukset.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alue on koronatartuntojen näkökulmasta edelleen kiihtymisvaiheessa. Tilanne edellisviikkoon verrattuna on Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) tiedotteen mukaan muuttunut hyvin maltillisesti.

Merkittävin osa Pirkanmaan tartunnoista on viimeksi kuluneen kahden viikon aikana todettu ikäluokassa 20–29-vuotiaat. Pirkanmaalla ei ole edelleenkään todettu nuorempien perus- tai toisen asteen koulutyöhön liittyviä tartuntoja, jotka olisivat syntyneet koulussa altistumistumalla.

– Etäopetukseen siirtyminen perus- ja toisen asteen kouluissa ei ole toistaiseksi Pirkanmaalla epidemiologisista syistä ajankohtaista mutta kouluilla on valmius siirtyä nopeasti ja kohdennetusti etäopetukseen määräajaksi, jos tilanne vaatii. Kevään kokemuksen perusteella koulujen laajalla etäopiskelulla oli myös haitallisia vaikutuksia osalle oppilaista, pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand toteaa.

Pirkanmaalla 21,9 tartuntaa sataa asukasta kohden

Koronaviruksen ilmaantuvuus kuluneen kahden viikon ajalta on koko Suomessa 42,5 sataatuhatta asukasta kohden. Pirkanmaalla ilmaantuvuus on Taysin mukaan kuluneen kahden viikon ajalta 21,9 sataatuhatta asukasta kohden.

Pirkanmaalla on todettu keskimäärin kymmenen uutta koronatapausta päivässä. Positiivisten löydösten osuus Fimlab Laboratorioissa testatuista on Pirkanmaalla alle yhden prosentin eli 0,7%.

Tällä hetkellä Pirkanmaalla pystytään edelleen hyvin jäljittämään tartuntoja. Tartunnan lähde oli tiedossa 77 prosentissa viime viikon tapauksista. Pirkanmaan sisäisten tartuntojen ilmaantuvuusprosentti on jäljityksen perusteella 11,3 sataatuhatta asukasta kohden.

Viime viikon tartunnoista 48 prosenttia tiedetään olevan peräisin Pirkanmaan ulkopuolelta. Tartunnoista kolmasosa on tullut Vaasan tartuntaryppäästä. Vaasan seudulla koronaviruksen esiintyvyys on 321 sataatuhatta asukasta kohden.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?