Äiti syötti pojilleen huumaavia lääkkeitä ilman tarvetta –12- ja 14-vuotiaille tuli lääkeriippuvuus ja vieroitusoireita - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Äiti syötti pojilleen huumaavia lääkkeitä ilman tarvetta –12- ja 14-vuotiaille tuli lääkeriippuvuus ja vieroitusoireita

12- ja 14-vuotiaalle pojalle kehittyi lääkeriippuvuus.

Perheen äiti syötti kahdelle pojalleen yli vuoden ajan keskushermostoon vaikuttavaa Tramadol-kipulääkettä ilman tarvetta.­

26.9. 10:48

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 36-vuotiaan perheenäidin vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen lastensa pahoinpitelyistä, huumausainerikoksesta ja heitteillepanosta.

Perheen äiti syötti kahdelle pojalleen yli vuoden ajan keskushermostoon vaikuttavaa Tramadol-kipulääkettä ja bentsodiatsepiinia sisältäviä rauhoittavia Xanor-tabletteja ilman tarvetta.

Tekohetkellä perheen 12- ja 14-vuotiailla pojilla ei ollut lääkkeisiin lääkinnällisiä tarpeita. Lääkäri ei ollut määrännyt lääkkeitä pojille.

Tramadol on opioidien ryhmään kuuluva keskushermostoon vaikuttava kipulääke, jota käytetään kohtalaisen tai kohtalaisen vaikean kivun hoitoon. Se lievittää kipua vaikuttamalla hermosoluihin selkäytimessä ja aivoissa.

Lääke voi aiheuttaa psyykkistä tai fyysistä riippuvuutta. Sivuvaikutuksina esiintyy muun muassa uneliaisuutta, tokkuraisuutta, huimausta, näön hämärtymistä ja reaktiokyvyn heikkenemistä.

Opiaattien ja bentsodiatsepiinien aiheeton käyttö on vahingollista lapsen kehitykselle ja psyykelle.

Äiti myös luovutti perhetukikeskuksessa sijoituksessa olleelle vanhemmalle pojalleen useita kertoja huumausaineeksi luokiteltavia Xanor-tabletteja. Lastenkodissa olleelle nuoremmalle pojalleen hän tarjosi tabletteja ainakin kerran.

Lääkkeiden runsaan käytön johdosta pojille kehittyi lääkeriippuvuutta ja vieroitusoireita, esimerkiksi vilutusta. Vanhemmalla pojalla oli vapinaa, hikoilua ja motorisia ongelmia, nuoremmalla hikoilua ja levottomuutta.

Yksi todistajana kuultu kertoo, miten lastenkotiin sijoitettu nuorempi poika oli järkyttynyt ja pelokas. Hän oli käynyt jopa kolme kertaa päivässä suihkussa. Pojan äiti oli antanut tälle rauhoittavaa lääkettä ja tuonut lastenkotiin Tramalia vitamiinipurkissa.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että vanhempi poika joutui äidin toiminnan myötä ”päihdekäyttäjän maailmaan”.­

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että vanhempi poika joutui ”päihdekäyttäjän maailmaan”. Pojalla ilmeni psyykkisiä vaurioita, jos lääkkeen käyttö äkillisesti lopetettiin.

Lisäksi vanhemmat laiminlöivät tekohetkellä 4-vuotiaan tyttärensä hammashuollon. Oikeuden mukaan hampaiden puhdistus oli ollut puutteellista. Tytärtä ei ollut viety hammaslääkäriin, vaikka hampaiden kunto oli huono. Tämä oli aiheuttanut lapselle kipuja.

36-vuotias äiti sai lasten pahoinpitelyn lisäksi tuomion huumausaineen käyttörikoksesta. Hän piti hallussaan 2,4 grammaa amfetamiinia.

Äiti tuomittiin myös petoksesta. Hän oli viettänyt seuralaisensa kanssa yhden yön tamperelaisessa hotellissa, käyttänyt hotellin palveluita ja jättänyt 445,69 euron suuruisen laskun maksamatta.

Perheen 42-vuotiaalle isälle tuomittiin pahoinpitelystä ja heitteillepanosta seitsemän kuukauden ehdollinen vankeustuomio.

Tuomio heitteillepanosta tuli, kun perheen vanhempi poika oli ystäväperheen mökillä pudonnut ojaan ja jalat olivat kastuneet. Poika joutui odottamaan kylmänä talvipäivänä tuulessa ja pakkasessa viisi tuntia ennen kuin äiti tuli noutamaan hänet mökiltä.

Pojan jalat paleltuivat, mutta vanhemmat eivät vieneet häntä lääkäriin asianmukaiseen hoitoon.

Pojan jalkaan tuli kudosvauriot. Lääkärilausuntojen mukaan kuolion ja amputaation uhka oli todellinen.

Poika kertoi oikeudessa, miten hänellä oli ollut kylmä ja jalkoja oli palellut. Vanhemmat olivat olleet hänelle vihaisia, kun niin oli käynyt, mutta lääkäriin ei ollut menty.

Pojan mukaan paleltumisen jälkeen kahdesta varpaasta irtosi kynsi, jalkaterät olivat tunnottomat ja jalkateristä irtosi iho.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vanhemmat maksamaan molemmille pojille kivusta ja särystä korvausta 1 500 euroa. Vanhemmalle pojalle he joutuvat lisäksi maksamaan 900 euroa korvausta. Tyttärelleen heidät tuomittiin maksamaan 2 000 euroa korvausta.

Tuomitut kiistivät syytteet.

Esitutkinnassa äiti kertoi, että Tramaleita ja Xanoreja meni vahingossa sijoituspaikkaan, kun pojat ottivat mukaan hänen hupparinsa ja takkinsa, joiden taskussa lääkkeet olivat.

Äidin mukaan tyttären huonot hampaat johtuivat perinnöllisistä tekijöistä.

Isä kertoi esitutkinnassa, että lapset pesivät hampaita kahdesti päivässä. Isä oli usein mukana iltapesulla, äidin vastuulla oli aamupesu.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?