12 vuotta meni ennen kuin oikeus voitti – Kauhajoella ammutun leski: ”Tämä on iso helpotus kaikille” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

12 vuotta meni ennen kuin oikeus voitti – Kauhajoella ammutun leski: ”Tämä on iso helpotus kaikille”

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoo Suomen valtion rikkoneen elämän suojelemiseen liittyvää ihmisoikeussopimusta. Viranomaisten olisi pitänyt puuttua kymmenen ihmistä surmanneen Matti Saaren toimintaan etukäteen.

Pasi Kotilainen menetti puolisonsa Kauhajoen koulusurmissa syyskuussa 2008. EIT:n päätös tuli pitkän odotuksen jälkeen. – Lähdimme ajamaan asiaa 11 vuotta sitten, kun pikku hiljaa alkoi selvitä, miten paljon poliisi oli tehnyt virheitä, Kotilainen kertoo.­

18.9.2020 6:05

Lähes tusinan verran vuosia siinä meni ennen kuin oikeus toteutui. Mutta taistelu kannatti.

Kauhajoen koulusurmista tulee ensi viikon keskiviikkona täyteen 12 vuotta. Tuolloin, tiistaina 23. syyskuuta 2008, 22-vuotias Matti Juhani Saari ampui Seinäjoen koulutuskuntayhtymän tiloissa Kauhajoella kuoliaaksi yhdeksän opiskelijaa, yhden opettajan ja itsensä.

Torstaina Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi ratkaisunsa Kauhajoen uhrien omaisten Suomen valtiota vastaan tekemään valitukseen, joka ehti muhia Strasbourgissa kahdeksan vuotta.

EIT katsoo Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimuksen toista artiklaa, jonka mukaan valtion on turvattava jokaiselle oikeus elämään. Tätä Suomen valtio ei tehnyt.

Ratkaisussaan EIT arvostelee poliisin toimintaa. Saari oli aiheuttanut huolta muun muassa YouTubeen lataamillaan ampumisvideoilla, minkä vuoksi hänestä oli tehty poliisille ilmoitus.

Kauhajoen poliisi haastatteli Saarta maanantaina, koulusurmien aattona. Paikallinen komisario ei kuitenkaan ottanut asetta Saarelta pois.

Keskeinen kysymys EIT:n näkökulmasta oli se, olisiko poliisi voinut tehdä kohtuullisia toimenpiteitä, joiden avulla esille tullut vaara olisi ollut vältettävissä.

EIT:n linjaus on selvä: viranomaiset eivät noudattaneet heille asetettua huolellisuusvelvollisuutta, joka liittyy hengenvaarallisiin ampuma-aseisiin. Poliisin olisi pitänyt takavarikoida Saaren ase saamiensa konkreettisten epäilyjen perusteella.

EIT huomauttaa, että poliisi oli jopa harkinnut aseen takavarikointia, mutta sitä ei silti pantu täytäntöön.

– Viranomaiset ovat vastuussa ampuma-aseiden laillista hallussapitoa koskevien vaatimusten määrittämisestä ja noudattamisesta. EIT kirjasi ratkaisuunsa.

Takavarikointi ei EIT:n mukaan olisi myöskään tarkoittanut merkittävää puuttumista yleissopimuksessa mainittuihin muihin oikeuksiin.

Pasi Kotilainen menetti puolisonsa Kauhajoen koulusurmissa. EIT:n päätös tuli pitkän odotuksen jälkeen. – Tavoitteena oli saada muutoksia lakiin ja poliisin toimintatapoihin. Poliisi mokasi niin monessa kohtaa, ettei siinä ollut mitään järkeä, Kotilainen sanoo.­

– Asia meni niin kuin sen ajateltiin parhaassa tapauksessa menevänkin. Tämä on iso helpotus meille kaikille, yksi omaisista, Pasi Kotilainen, kertoo IS:lle.

Kotilaisen vaimon, aikuisopiskelija Tuulia Kotilaisen elämä päättyi Kauhajoella. Kotilainen menetti puolisonsa ja pariskunnan kaksivuotias Elmeri-poika äitinsä.

Mikään oikeus ei tuo läheistä enää henkiin, mutta omaisten näkökulmasta kyse oli ihan jostain muusta.

– Lähdimme ajamaan asiaa 11 vuotta sitten, kun pikku hiljaa alkoi selvitä, miten paljon poliisi oli tehnyt virheitä. Tahdoimme, ettei näin tapahtuisi enää koskaan, Kotilainen kertaa.

Esille tuli muun muassa se, että poliisi oli tehnyt koulusurmia edeltäneenä viikonloppuna kotietsinnän Saaren kotiin. Poliisi ei ollut myöskään ilmoittanut koulutuskuntayhtymälle esille tulleista seikoista.

– Tavoitteena oli saada muutoksia lakiin ja poliisin toimintatapoihin. Että poliisi olisi tarkempi ja tiukempi reagoidessaan asioihin. Poliisi mokasi niin monessa kohtaa, ettei siinä ollut mitään järkeä.

Omaiset vaativat asepäätöksen tehneelle komisariolle tuomiota törkeästä kuolemantuottamuksesta, ilman menestystä. Käräjäoikeus vapautti komisarion kaikista syytteistä, mutta Vaasan hovioikeus tuomitsi hänet varoitukseen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Korkein oikeus ei ottanut omaisten valitusta käsiteltäväkseen, joten tulokseksi jäi vain useiden kymmenien tuhansien eurojen lasku komisarion oikeudenkäyntikuluista. EIT:hen omaiset valittivat vuonna 2012.

Omaisten asianajaja: ”Hirveä kämmi valtiolta alusta alkaen”

Omaisten asianajajana toiminut Esa Puranen on myös tyytyväinen EIT:n ratkaisuun.

– Ihmishenkien menetys olisi ollut valtiovallan estettävissä, Puranen tiivistää.

– Olihan tämä ihan hirveä kämmi valtiolta alusta alkaen. Ihan käsittämätöntä sekoilua. Kauhajoen jälkeen asekysymykset on järjestetty aivan erilaiselle kontrollitasolle.

Kauhajokea edelsi vain kymmenen kuukautta aikaisemmin Jokelan koulusurmat Tuusulassa. Marraskuussa kouluampuja Pekka-Eric Auvinen surmasi itsensä lisäksi kahdeksan ihmistä.

– Kauhajoen jälkeen kävi nopeasti ilmi, ettei valtio ollut ryhtynyt mihinkään toimiin vastaavien tapausten estämiseksi, Puranen sanoo.

Pasi Kotilainen sai tiistaina tietää, että EIT:n ratkaisu tulee torstaina. Pari päivää menikin ”kuin tulisilla hiilillä”.

– Kahdeksan vuotta on pitkä aika, kun ei tiennyt, milloin ratkaisu tulee. Asia oli mielessä aika ajoin, välillä koko ajankin, mutta nyt sen saa vihdoin suljettua mielestä, Kotilainen miettii.

– Kyllähän elämä on tasoittanut asian. Ei se enää niin suuria tunteita nosta pintaan. Nyt pystyy taas hengittämään helpommin.

Kotilainen kertoo, että EIT:n päätös oli suuri helpotus myös Tuulian vanhemmille.

– Kyllä tätä on puitu ja jännitetty, Pasi Kotilainen myöntää.

– Toivottavasti ihmiset tajuaa nyt, ettei tässä ole turhista asioista naristu tai valitettu vain valittamisen ilosta.

Elmeri oli viisivuotias, kun Kotilainen kertoi hänelle ensi kertaa äidin kuolemasta.

– Olihan Elmeri ollut paljon mummolassa Alajärvellä ja ymmärtänyt varmaan jo pienenä, että oma äiti on lähtenyt kuvioista. Ja ymmärsi hän varmaan jo tapahtumahetkelläkin, että jotain erikoista on tapahtunut, kun kaikki oli ihan sekaisin.

– Ja nythän kasiluokkalainen osaakin jo lukea uutiset lehdestä ihan itse.

Tilannetta on helpottanut se, että Pasi Kotilainen löysi uuden puolison Elmerin ollessa vielä pieni. Nyt Elmerillä on jo kaksi pikkuveljeäkin.

– Varmaan elämässä tulee vaiheita, jolloin äidin menetys tulee pohdittavaksi.

EIT määräsi Suomen valtion maksamaan yhdeksän uhrin perheille kullekin 30 000 euron korvaukset. Yhden kuolleen opiskelijan perhe ei lähtenyt mukaan valitukseen.

Valtion on maksettava EIT:hen valittaneille omaisille lisäksi käräjä- ja hovioikeudessa syntyneitä kustannuksia yli 70 000 euroa.

Elmeri Kotilaiselle valtio määrättiin maksamaan noin 31 500 euroa huoltajan kuoleman aiheuttamasta menetetystä taloudellisesta tuesta.

Kauhajoen koulusurmissa kuolleiden muistokynttilät paloivat koulun edustalla syyskuussa 2008.­

Koulusurmissa menehtyneen isä: Tämä on suurvoitto

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös on helpotus tamperelaiselle Jarmo Koskiselle.

Kauhajoen ammuskelussa menehtyi perheen 20-vuotias poika Marko. Marko opiskeli kokkilinjalla restonomiksi. Hän oli muuttanut opintojen takia Tampereelta Kauhajoelle.

Jarmo Koskinen sanoo, että he ovat joutuneet käymään taistelua tuulimyllyjä vastaan.

– Koko homma on vaikuttanut olevan Suomen poliisien toistensa pelastusoperaatio.

Tuomioistuimen päätös on Koskisen mukaan perheille suurvoitto.

– Meitä yritettiin lannistaa kaikella mahdollisella tavalla ja tehdä asia hankalaksi. Se lähti jo raastuvanoikeudesta, joka oli melkoinen farssi. Siellä kohtelu oli loukkaavaa.

Koskinen kertoo, että hän odotti paljon hovioikeudelta.

– Se oli nahkapäätös, varoituksella selvittiin.

Tilanne on kaivellut Koskista koko tutkinnan ajan. Tuomioistuimen päätös on hänen mielestään hieno voitto.

– Tässä ei raha merkitse mitään. Tässä on huomattava se, että jossain saa vielä oikeutta, kun jaksaa taistella tuulimyllyjä vastaan.

Kauhajoen tapahtumat ja siihen liittyvä jälkipyykki on Jarmo Koskisen mukaan ollut perheelle suuri tragedia.

Koskisen vaimo ei pystynyt olemaan tapahtumien jälkeen töissä. Hän kärsi masennuksesta.

– Pudotus oli niin suuri. Minä hoidin alussa hautajaisia ja kaikkia juoksevia asioita. Kun sain ne hoidettua, masennus iski minuun. Olin pitkiä jaksoja sairauslomalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?