Tämä kuva paljasti: Tampere jakoi vähävaraisille yli 8 vuotta sitten vanhentuneita maskeja - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Tämä kuva paljasti: Tampere jakoi vähä­varaisille yli 8 vuotta sitten vanhentuneita maskeja

Tampereen kaupunki vahvisti IS:lle, että se jakoi tietoisesti vanhentuneita suojia.

19.8.2020 22:05

Tampere aloitti maskijaot tiistaina. IS uutisoi tuolloin Kuninkaankadun jakelupisteen maskijakelusta. Tuolloin ei kuitenkaan vielä selvinnyt, että jaettavat maskit ovat menneet aikapäiviä sitten vanhaksi.

Tarkkasilmäinen IS:n lukija huomasi asian juttuun otetusta kuvasta ja otti yhteyttä toimitukseen.

Kuvasta erottaa selvästi maskin pintaan painetun tekstin: ”Expiry Date 2012/06”, eli että maskin päiväys umpeutuu kesäkuussa 2012. Maskin päiväys on siis mennyt umpeen yli kahdeksan vuotta sitten.

Tampere oli testannut maskit

IS kysyi Tampereen kaupungilta, miksi he jakoivat yli kahdeksan vuotta sitten vanhaksi menneitä maskeja.

– Meillä oli tiedossa, että maskit olivat vanhoja. Ne on testattu, ja maskit ovat samoja, joita me itse käytämme suu- ja nenäsuojina, Tampereen kaupungin hoitotyön johtaja Birgit Aikio kertoo Ilta-Sanomille.

– Maanantaina aloitimme jaon niillä maskeilla, joita meillä oli varastossa, hän korostaa.

Tampereella jaettujen kasvomaskien suositeltu käyttöaika on päättynyt vuonna 2012.

IS kysyi VTT:n asiantuntijalta arvioita vanhaksi menneistä maskeista.

Suojaavatko vanhentuneet maskit enää käyttäjäänsä?

– Kyllähän tuollainen päivämäärä tietysti herättää hämmennystä, VTT:n professori Ali Harlin kertoo Ilta-Sanomille.

Voiko niitä siis käyttää ja mikä niissä vanhenee?

– Vanhentuessaan suojain voi menettää triboelektrisen varauksensa, ja sen suorituskyky heikkenee.

Harlin kertoo, että varsinkin koronakriisin alussa törmättiin samantapaisiin ongelmiin. Hän viittaa tapahtumiin huhtikuussa, kun sairaalat saivat varmuusvarastoista vuosia sitten vanhentuneita hengityssuojaimia.

– Vanhentunutta tuotetta ei voi käyttää hengityssuojaimena ammattityössä, mutta oikein säilytettynä suu- ja nenäsuojaimina niiden käyttö on mahdollista, jos maski on muuten kunnossa, hän sanoo.

Maskeja pitäisi säilyttää auringonvalolta suojattuna ja avaamattomissa pakkauksissa, muuten maskien kuminauhat voivat ajan myötä haurastua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee käyttämään kasvomaskia joukkoliikenteellä matkustaessa, koska silloin lähikontakteja ei voi aina välttää.

Lisäksi maskia suositellaan käytettäväksi matkalla koronavirustestiin ja myös testin tulosta odottaessa, jos joutuu liikkumaan kodin ulkopuolella.

Suositus on voimassa niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joissa on todettu viimeisen 14 vuorokauden aikana koronatartuntoja. Suositus ei koske työyhteisöjä eikä alle 15-vuotiaita lapsia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?