Tamperelaisen K-Supermarketin kauppias tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta ja työsyrjinnästä – kohteli alaisiaan ihmisarvoa nöyryyttävällä tavalla - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Tamperelaisen K-Supermarketin kauppias tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta ja työsyrjinnästä – kohteli alaisiaan ihmisarvoa nöyryyttävällä tavalla

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi kolmea naistyöntekijää yli kaksi vuotta nöyryyttäneen ex-kauppiaan työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Lasku nousi yli 31 000 euroon.

Tamperelainen K-supermarket Villilä arkistokuvassa. Tuomittu mies ei toimi enää kyseisen kaupan kauppiaana.­

5.8. 16:37

Tampereella sijaitsevan K-Supermarket Villilän entinen kauppias syyllistyi rikoksiin kolmea alaistaan kohtaan vuosien 2015–17 aikana. Nyt 50-vuotias mies tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä sakkoihin.

Oikeus katsoo miehen loukanneen naispuolisten alaistensa ihmisarvoa nöyryyttävällä tavalla. Kauppiaan toiminta oli oikeuden mielestä epäasiallista ja törkeän huolimatonta.

Kahdelle asianomistajalle kauppiaan menettely aiheutti oireilua kuten akuutin stressireaktion. Kolme todistajaa kertoi oikeudessa itkeneensä joko itse tai nähneensä työkaverinsa itkeneen työvuoron aikana.

Kauppias kohteli alaisiaan kaltoin monin eri tavoin. Oikeudessa kävi ilmi miehen huutaneen alaisilleen, antaneen heille asiatonta palautetta ja myös haukkuneen heitä toistuvasti.

Yhtä ulkomaalaislähtöistä työntekijäänsä kauppias moitti kielitaidon puutteesta.

Moitteita tuli muun muassa siitä, jos myymälävaras pääsi pakenemaan myymälästä saaliin kanssa. Kauppias vaati alaisiaan tekoihin myymälävarkaiden pysäyttämiseksi: ”varkaiden kiinniottaminen kuuluu kaupan työhön”, kauppias ohjeisti alaisiaan kirjallisesti.

Kerran myymälävaras iski kiinniottoa yrittänyttä alaista päähän metalliputkella. Oikeus katsoikin kauppiaan aiheuttaneen haittaa tai vaaraa asianomistajien terveydelle.

Myymälävarkaiden lisäksi K-Supermarketissa valvottiin myös työntekijöitä. Kauppiaalla oli tapana tarkkailla heidän työskentelyään valvontakameran avulla. Oikeus piti toimintaa asiattomana ja katsoi kauppiaan rikkoneen lakia yksityisyyden suojasta työelämässä.

Oikeus totesi kauppiaan suhtautuneen kielteisesti alaisten sairauspoissaoloihin. Paine oli niin kova, että konfliktitilanteita välttääkseen asianomistajat tulivat töihin myös sairaana.

Kauppias ulotti valtaansa myös kaupan ovien ulkopuolelle. Oikeudessa saadun näytön perusteella kauppias oli suhtautunut kielteisesti siihen, että työntekijät pitävät yhteyttä vapaa-ajallaan.

Kauppias kiisti kaikki syytteet. Oikeus katsoi kuitenkin kauppiaan syyllistyneen sekä syyttäjän esittämään työturvallisuusrikokseen ja asianomistajien esittämään työsyrjintään.

Syyttäjä väitti, että kauppias olisi myös kosketellut naisia tai joitain heistä tarpeettomasti vartalon alueelta ja esittänyt heille seksuaalissävytteisiä vihjauksia. Syyttäjän mukaan kauppias olisi määrännyt työntekijöitään myös myymään vanhentuneita ja pilaantuneita elintarvikkeita. Pirkanmaan käräjäoikeus totesi kuitenkin, ettei seksuaalissävytteisille vihjauksille sekä kosketteluille ja väitteille pilaantuneiden elintarvikkeiden myynnistä ollut riittävää näyttöä. Näiltä osin syyttäjän esittämä syyte kaatui.

Oikeus määräsi miehelle 50 päiväsakkoa, mistä kertyi maksettavaa 950 euroa. Lisäksi miehen on korvattava naisille kärsimyksistä yhteensä 11 500 euroa. Kun mukaan lasketaan asianomistajien oikeudenkäyntikulut, miehen johtamalle yritykselle määrätty 4 000 euron yhteisösakko ja muut kustannukset, nousee lasku yli 31 000 euron.

Juttua täydennetty 3.9. klo 16.13: Lisätty tieto siitä, että syyttäjä väitti, että kauppias olisi kosketellut naisia ja esittänyt heille seksuaalissävytteisiä vihjauksia sekä määrännyt myymään vanhentuneita elintarvikkeita. Näiltä osin syyttäjän esittämä syyte kaatui.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?