Mustikkabuumi vei nuoret metsään: Iiris, 17, keksi keinon kestää mättäillä kykkimistä – tällaiselle tuntipalkalle hän pääsi - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Mustikkabuumi vei nuoret metsään: Iiris, 17, keksi keinon kestää mättäillä kykkimistä – tällaiselle tuntipalkalle hän pääsi

Innostus levisi Facebookin kautta. Parhaimmillaan kaikki seitsemän lempääläläistä teiniserkusta olivat poimintareissuilla yhtä aikaa.

Lukion aloittava Iiris Saukonoja sai hyvät säästöt viikon mustikkapestistään.­

3.8. 18:46

Liikesalaisuus. Niinpä tietysti.

17-vuotias Iiris Saukonoja ei suostu kertomaan, missä oli hänen kesätyöpaikkansa. Metsään meni, se tiedetään.

Ja mustikkaa poimi. Ämpärikaupalla.

Salaisuuden jakaa Iiriksen ja hänen 15-vuotiaan Ilari-veljensä lisäksi lähisuku. Jossain Saukonojien kotikunnassa Lempäälässä on kuitenkin oiva kangasmetsä, jossa sinistä herkkumarjaa riittää.

– Serkut vinkkasivat parhaat paikat. Jossain kohtaa olimme kaikki seitsemän serkusta kolmesta perheestä yhtä aikaa poimimassa mustikoita. Olemme kaikki 13–18-vuotiaita, Saukonoja taustoittaa.

Suku oli mukana muutenkin. Iiris ja Ilari saivat kannustusta ja autokyydityksiä metsään ja takaisin omilta vanhemmiltaan.

Kuusi päivää Iiriksen pesti kesti ennen kuin muiden kiireiden vuoksi loppui. Kotiinsa hän kantoi perattavaa 80 litraa.

Sitten vaan ilmoitusta Facebookin Lempääläläiset-sivulle. Kaikki meni kaupaksi, mutta tarkoista summista Saukonoja ei puhu.

– Sen verran sain, että se oli hyvä viikon kesätyö. Tuntipalkaksi tuli tahdista riippuen noin 13–20 euroa. Rahat menivät säästöön opiskelua varten, Saukonoja paljastaa.

Ämpärillinen Iiris Saukonojan poimimia, perkaamattomia mustikoita.­

Edessä kun on muutto omaan kämppään. Saukonoja aloittaa pian ensimmäisen lukuvuotensa Tampereella sijaitsevassa klassillisessa lukiossa – tietysti luonnontieteellisellä linjalla.

Mustikkabuumi iski Lempäälässä muuallekin kuin Saukonojan teiniserkuksiin. Iiris arvelee yhdeksi syyksi koronaviruksen, joka vei monelta kesätyön. Suurempi syy saattoi silti löytyä sosiaalisen median tarjoamista esimerkeistä.

– Pari nuorta laittoi ensin ilmoituksen lempääläläisten sivulle. Moni tajusi, että tuohan on kätevä tapa hankkia lisätienestiä.

Kätevää. Ja lopulta myös kivaa.

– En keksi mitään huonoja puolia. Sitkeä pitää tosin olla, kun sataa ja jos mustikoille on tullut ennakkovarauksia, Saukonoja kertoo.

– Yhdessä poimiminen on hyvää ajanvietettä. Sitten kun en poiminut samassa paikassa muiden kanssa, niin kuuntelin äänikirjoja. Serkkuni kuuntelivat podcasteja.

Metsässä saa olla rauhassa, kehuu liudan äänikirjoja kuunnellut Iiris Saukonoja.­

Äänikirjoja meni poimiessa lukuisia. Homma sujui, vaikka aiempi kokemus mustikoiden metsästyksestä oli varsin vaatimaton. Motivaatio oli kovilla vain, kun marja olikin joskus harvassa.

– Metsässä saa olla rauhassa. Pistää vaan kuulokkeet korville ja poimii. Se on mukavaa hommaa.

Saukonoja suosittelee muillekin extratuloista haaveileville samaa reseptiä.

– Mustikat eivät todellakaan loppuneet kesken!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?