Isä repi reiän kuusi­viikkoisen tyttö­vauvan suuhun – miehen mukaan sormi meni ”poskesta läpi kuin silikonista” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Isä repi reiän kuusi­viikkoisen tyttö­vauvan suuhun – miehen mukaan sormi meni ”poskesta läpi kuin silikonista”

Vanhemmat kuvasivat lasta hyvin itkuiseksi. Lääkärin mukaan mies käytti huomattavaa voimaa.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vauvan posken auki repäisseen isän ehdolliseen vankeuteen.­

3.8. 11:41

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoo 40-vuotiaan isän syyllistyneen kuusiviikkoisen tyttövauvansa pahoinpitelyyn. Isä oli työntänyt sormensa läpi nukkumassa olleen lapsen posken.

Syksyllä 2017 tapahtunut rikos ehti käräjille vasta lähes kolme vuotta myöhemmin.

Kertomuksensa mukaan isä oli syöttänyt vauvaa yöllä. Kun vauva oli nukahtanut, isä päätti tutkia vauvan suun limakalvojen mahdollisia haavaumia.

Oikeudessa mies kertoi venyttäneensä vauvan suupieltä ja huomanneensa yhtäkkiä, että hänen sormensa oli tullut läpi vauvan suupielestä. Sormi meni ”poskesta läpi kuin silikonista”, mies kuvasi tilannetta.

– Tarkoitusta satuttaa ei ollut – tapaturma on ollut käsittämätön, oikeus kirjasi miehen kertoneen.

Isä väitti toimineensa varovaisesti. Posken lihaksen ja limakalvon lävistänyt vamma aiheutti runsasta verenvuotoa.

– (Isä) oli tullut sen jälkeen (äidin) luokse ihmetellen, mistä veri oli tullut, ja sen jälkeen oli syntynyt paniikki, oikeus merkitsi äidin kertomaksi.

Lääkäri katsoi isän venyttäneen vauvan kudoksia huomattavaa voimaa käyttäen. Oikeus oli samaa mieltä eikä pitänyt vanhempien selityksiä vauvan ihosairaudesta tai mahdollisista geenivirheistä uskottavina.

– Vamman syntymiseen vaaditun voiman takia vamman aiheuttaminen ei ole voinut uskottavalla tavalla tapahtua huolimattomuudesta siitä huolimatta, että kuusiviikkoisen lapsen poski on arviolta jossain määrin herkempi repeämään kuin sellaista iäkkäämmän poski, oikeus arvioi tekoa.

Ihonalaisiin kudoksiin ulottunut haava oli repaleinen ja läpäisi kaikki posken kerrokset lihaksia myöten. Repeämä ommeltiin kiinni nopeasti, ja tytön suupieleen jäänyt arpi on lähes huomaamaton. Toipumisvaiheen alussa vauvan ruokinnassa piti kuitenkin käyttää nenämahaletkua.

Oikeus arvioi tytön kärsineen kivusta heti vamman synnyttyä. Toipumisajan alkuvaiheessa kipu oli ollut vielä kovempaa.

Isän mukaan vauva oli ollut hyvin itkuinen kaikki kuusi viikkoa ennen tekoa. Myös äiti kertoi lapsensa olleen itkuinen.

Itkuisuuden vuoksi oikeus piti isän öiseen aikaan tekemää menettelyä erikoisena, koska suun tutkiminen altisti vauvan heräämiselle.

Oikeus katsoi kuitenkin, ettei isä aiheuttanut vammaa tahallaan.

– (Vauvalla) ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin kärsiä menettelyn seuraukset; hänellä ei ole ollut keinoa välttyä väkivallalta. Pahoinpitely on ollut tällaisena vakava, ja siitä on siksi tuomittava vankeusrangaistus, oikeus perusteli isälle langettamaansa kolmen kuukauden ehdollista tuomiota.

Isä joutuu lisäksi maksamaan tyttärelleen kivusta 4000 euroa ja 500 euroa kosmeettisesta haitasta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?