Kosti, 81, ihmetteli, mihin ikkunasta näkyvä omenapuu oli kadonnut – pian annettiinkin 15 minuuttia poistua kotoa: evakko jatkunut jo puoli vuotta

Pelottavasta maansortumasta on pian puoli vuotta. Korjauskustannuksista ei ole arviota – ja maksajasta riidellään.

Maa vajosi rivitalon edestä Tampereella helmikuussa. Korjaustoimiin ei ole vieläkään päästy.

29.7.2020 6:05

Vaakkolammin rannalla Tampereen Kaarilassa sijaitsevan rivitaloyhtiön osakkaat ovat eläneet helmikuun puolivälistä alkaen epätietoisuudessa. Syynä on maansortuma, joka uhkasi romahduttaa yhden yhtiön asuinrakennuksista – ja pakotti neljän huoneiston asukkaat evakkoon.

Dramaattisista hetkistä on mennyt liki puoli vuotta, mutta asiaan ei ole saatu vielä mitään ratkaisua. Taloyhtiön isännöinnistä ja tiedottamisesta vastaavan Realia Isännöinti Nokian yksikönpäällikkö Tero Vänninmaja kertoo ongelmaan yhä etsittävän sopivaa ratkaisumallia.

– Vastaavanlaisia tapauksia ei kauheasti ole. Tämä asia pitää vain selvittää mahdollisimman hyvin ja löytää järkevin tapa toimia,Vänninmaja kuvaa poikkeuksellista tilannetta.

Tapausta on ollut selvittämässä erilaisia asiantuntijoita, viranomaisia sekä kaupungin edustajia. Tilanne on kuitenkin ennallaan: asumiskieltoon määrättyjen huoneistojen asukkaat ovat yhä sijaisasunnoissaan.

Rivitalon toiselta puolelta kaivettiin maata paineen vähentämiseksi.

Maanrepeämän syyksi on epäilty maan painoa kasvattaneita runsaita sateita. Ensitoimet eli maan kaivaminen talon kadunpuoleiselta sivulta vähensivät teräsbetonipaalujen päälle rakennettuun taloon kohdistuvaa painetta.

Sen jälkeen asiaa on lähinnä vain tutkittu. 17 huoneiston yhtiön osakkaat on kutsuttu muutaman kerran koolle, mutta mitään merkittävää uutta ei ole ainakaan 81-vuotiaan Kosti Kallion korviin kantautunut.

– Riitelevät kustannusten jakoperusteista, Kallio tiivistää.

Vaimonsa kanssa yhtiön osakkaisiin kuuluvan Kallion tietojen mukaan vakuutusyhtiö ei ole halukas osallistumaan kustannuksiin. Jos lasku jää osakkaiden maksettavaksi, huoneistokohtainen hintalappu lienee merkittävän suuri.

On lisäksi muistettava, ettei vajoaman korjaaminen raskaalla kalustolla tontin ja lammen välisellä luonnonsuojelualueella ole sortumavaaran vuoksi mikään helppo tehtävä.

Kallion mukaan asukkaille on kerrottu, että eteenpäin on menty ja että asuntoihin saattaisi päästä takaisin ”joskus talvella”.

– Tuntuu kuitenkin ihan toivottomalta, että pääsisi jouluksi kotiin, Kallio miettii.

Tontin ja läheisen Vaakkolammin välissä on kapea kaistale luonnonsuojelualuetta.

Rakennuksen seinästä on tontin rajalle viitisen metriä. Kallio muistaa, miten hän säpsähti maanantaina 17. helmikuuta.

– Olin aamukahvilla kahdeksan aikaan, kun katsoin keittiön ikkunasta ulos. Ihmettelin, että mihinkäs se ikivanha omenapuu on hävinnyt. Nousin seisomaan ja huomasin, että siellä se oli 15 metriä syvässä montussa.

– Vähän ajatukset siinä pyörähtivät. Oli se yllättävä hetki kyllä. Maa oli vajonnut ihan siitä meidän ulkoseinän tasalta. Mietin, että mitähän tässä on vielä tulossa.

Pahemmaksi tilanne ei onneksi mennyt. Pian Kalliot saivat tietää, että heillä on 15 minuuttia aikaa jättää asuntonsa.

– Pari, kolme minuuttia mietittiin ja päätettiin lähteä kesämökille. Se ei ole talviasuttava, mutta keittiö ja makuupuoli saadaan pidettyä lämpöisinä.

– Puolitoista viikkoa vajoamisen jälkeen pääsimme käymään asunnossa siltaa pitkin kaivausten yli. Lähinnä tyhjensimme jääkaappia. Nyt tiedossa on, että pääsemme pian uudestaan asuntoon käymään.

Elämä mökillä on sujunut rollaattorin kanssa liikkuvalla Kalliolla hyvin. Edessä on kuitenkin uusi talvi.

– Vielä ei edes tiedetä, millaiset korjauskustannukset ovat tulossa, Kallio harmittelee.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Esa Kannisto ei halunnut kommentoida asiaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?