Terveyskeskuksen työntekijä sai järkyttävän sähköpostin – espoolaismiehen erehdys sai koko työpaikan varpailleen - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Terveyskeskuksen työntekijä sai järkyttävän sähköpostin – espoolaismiehen erehdys sai koko työpaikan varpailleen

Pirkanmaan käräjäoikeudessa mies ei vielä kertonut, että sähköposti meni väärään osoitteeseen.

Julkaistu: 29.6. 6:35

Naaman viiltämisellä, tuhopoltolla ja kiduttamisella uhanneen miehen piti lähettää sähköpostinsa Espoon sosiaalitoimeen. Kangasalla työskentelevän täyskaiman pelkoa lisäsi se, että lähettäjä oli tuntematon.

Kangasalan terveyskeskuksessa työskentelevä nainen sai syyskuussa 2018 poikkeuksellisen sähköpostin. Mies, jonka nimi oli täysin vieras, lähestyi naista seuraavasti:

”Aihe: Ensimmäiseltä viillän naaman uuteen uskoon. Voitte sitten paijailla häntä, kun ei enää kehtaa liikkua ulkona. Se on kosto siitä että mua kohdellaan kuin spitaalista. Sen jälkeen rangaitsen omaisuuteni tuhoamista tuhopoltolla. Kiduttamiseen vastaan kiduttamalla, jne. Uhrit valitsen sattumanvaraisesti viranomaisten ja säätiöiden työntekijöiden joukosta. Olkaa hyvät.”

Nainen ymmärrettävästi säikähti. Hän koki viestin uhkaavana ja pelkäsi niin itsensä, perheenjäsentensä kuin myös työkavereidensa puolesta.

Pelkoa lisäsi se, että terveyskeskuksen työntekijänä nainen oli tekemisissä asiakkaiden kanssa asiakaspalvelutehtävissä ja potilaita hoitaessaan. Nainen pitikin mahdollisena, että joku olisi oikeasti tyytymätön hänen työhönsä.

Naisella ei ollut mitään aavistusta, mistä päin Suomea viesti oli tullut. Kangasalla asui kuitenkin tismalleen samanniminen henkilö kuin uhkauksen lähettäjä. Nainen mielsi myös itsensä viestissä mainituksi viranomaiseksi.

Uhkaus otettiin vakavasti myös työpaikalla, ja asiaa ryhdyttiin selvittämään.

Poliisi selvitti viestin lähettäjän. Kyseessä oli noin 35-vuotias espoolaismies, joka myönsi lähettäneensä sähköpostin. Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen laittomaan uhkaukseen.

Mies valitti tuomiosta hoviin. Hän korosti myöntäneensä käräjillä vain sähköpostin lähettämisen. Valituksessaan mies korosti, ettei ole koskaan ollut tekemisissä sähköpostin saaneen naisen kanssa eikä hänellä ollut näin edes aietta uhata naista.

Valituksessaan mies vaati tuomion kumoamista, koska hän oli lähettänyt viestin väärään osoitteeseen. Miehen tarkoitus oli uhata Kangasalan terveyskeskuksessa työskentelevän täyskaimaa, joka on töissä Espoon sosiaalitoimessa.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua. Vetoaminen väärälle henkilölle lähettämiseen eli tahallisuuden puuttumiseen ei lieventänyt tekoa.

– Asiassa ei ole ollut kysymys sellaisesta erehdyksestä, joka poistaisi tahallisuuden, sillä (vastaajan) tarkoituksena on ollut lähettää uhkaava viesti. Siten se seikka, että viesti on mennyt väärälle henkilölle, ei anna aihetta arvioida syyksilukemista toisin, hovioikeus kirjasi ratkaisuunsa.

Mies oli tuomittu viime syyskuussa Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa muun muassa törkeästä pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta kahden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi, että tämä rangaistus oli riittävä seuraamus miehelle, joten Kangasalle lähetetty uhkaus ei pidentänyt miehen tuomiota.

Turun hovioikeus ei muuttanut tuomiota myöskään rangaistusseuraamuksen osalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?