Kaarina kokkasi ensi kertaa elämässään paprikaa, lopputulos saa vain nauramaan – muistatko nämä 1970-luvun klassikkoruuat? - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Kaarina kokkasi ensi kertaa elämässään paprikaa, lopputulos saa vain nauramaan – muistatko nämä 1970-luvun klassikkoruuat?

Museokeskus Vapriikki tarjoaa ruokamatkan 70-luvulle aikansa reseptien ja valokuvien kautta.

Julkaistu: 27.6. 7:54

Aamulehdessä lähes 50 vuotta sitten julkaistut värikylläiset valokuvat ja reseptit ovat esillä Vapriikin näyttelyssä Tampereella. Kerro omat 70-luvun ruokamuistosi!

Maailma oli 1960-luvulla hyvin erilainen kuin 1980-luvulla. Siinä välissä oli monien myllerrysten, elintason kasvun ja avautumisen aikakausi: 1970-luku.

Kehitys näkyi erityisen hyvin Suomessa. Ja muutokset koskivat kaikkea. Myös ruokakulttuuria.

Tästä kertoo Vapriikin Galleriassa Tampereella avautunut Tiistaitarjotin-näyttely, joka perustuu Aamulehden vuosina 1974–78 viikoittain julkaisemaan samannimiseen artikkelisarjaan. Lehden Tiedottava viihde -osiossa julkaistun sarjan toimittajina olivat valokuvaaja ja läänintaiteilija Juhani Riekkola ja hänen vaimonsa, kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkola.

Kultaiset tomaatit -niminen ruoka löytyy kirjan kasvisruoat-otsikon alta. Kuva paljastaa, että valmistukseen käytetään keltuaisia. Lisäksi keltuaisen alle on piilotettu savukinkkua.

Tammikuun 2021 loppuun saakka avoinna oleva näyttely vie katsojan matkalle 70-luvulle. Vahvojen, rohkeiden ja värikkäiden annoskuvien lisäksi esillä on ajan hengen mukaisia mutkattomia ruokaohjeita ja viikoittaisia ruokalistoja.

Uutuuksien 70-luku

1970-luvun Suomessa elettiin hyvinvointivaltion rakentamisen ja Kekkosen aikaa, kertoo Vapriikki tiedotteessaan. Keskeinen ilmiö oli kaupungistuminen ja kaupunkilähiöiden kasvu, kun sadattuhannet suomalaiset muuttivat työn tai koulutuksen perässä maalta kaupunkeihin.   

Perheenäidit lähtivät ansiotöihin kodin ulkopuolelle, mikä vaikutti kotitöihin ja ruoanlaittoon käytettävään aikaan. Arkiruoka piti valmistaa helposti ja nopeasti, mutta silti kaikki valmistettiin alusta alkaen itse. Ruokailu jakaantui arki- ja viikonloppuruokailuun, ja viikonloppuisin ruoanlaittoon panostettiin enemmän.

Voileipäkakku ei ole se helpoin valmistettava, mutta tämän annoksen nimi on helppo voileipäkakku.

Museokeskus Vapriikki tarjoaa ruokamatkan 70-luvulle aikansa resptien ja valokuvien kautta. Kuvassa italialainen tomaattikeitto, jossa pääroolin vievät nakit.

1970-luvulla keittiöihin tulvi uutuuksia: ruokia, ruoka-aineita ja erilaisia keittiökoneita. Kauppojen valikoimat täydentyivät maustetuilla jogurteilla, paprikoilla, kiinankaalilla, katkaravuilla ja kirjolohella. Kotikeittiöiden suosikeiksi nousivat nopeasti pitsat, sämpylät, lämpimät voileivät, paistettu broileri ja fonduet.

Arkea helpottamaan hankittiin kahvinkeittimiä, monitoimikoneita ja pakastimia. Pakastaminen monipuolisti marjojen ja vihannesten ympärivuotista säilöntää ja käyttöä. Jäätelöpaketinkin saattoi laittaa pakkaseen kaupasta kotiin tultua, eikä kaikkea tarvinnut syödä heti.

Pääministeri Harri Holkeri kehotti vuonna 1990 kansaa syömään silakkaa. Kuvan tomaattisilakka-ruokaan tarvitaan lisäksi anjovista, tilliä, kermaa ja tomaattisosetta.

Appelsiini-sipulisalaatti ei ole ehkä se yleisin ruoka-annos enää 2020-luvulla.

Paprika teki vaikutuksen

Nuoret perheenäidit olivat innokkaita oppimaan uusia asioita ja kokeilivat ennakkoluulottomasti Tiistaitarjottimen lisäksi muun muassa Kasarissa ja Patakakkosessa julkaistuja ohjeita.

Vapriikin asiakkailtaan keräämät ruokamuistot paljastavat muun muassa erilaisista kommelluksista, kun asiakas lähtee kauppaan etsimään uusia ruoka-aineita. 70-luvun nuoreksi äidiksi itsensä kuvailema Kaarina muisteli ensikosketustaan paprikan kanssa.

Paprika auki, ”hyvin maustettua” jauhelihamureketta sisään ja kansi päälle. Mausteiksi suositellaan suolaa, valkopippuria, valkosipulisuolaa – ja paprikaa!

– Meille tuli vieraita ja ajattelin tehdä heihin vaikutuksen valmistamalla ruokaa paprikasta. Tiesin, että Siilin kaupassa oli paprikaa, mutta en tiennyt yhtään, miltä se näyttää. Niinpä pyysin palvelutiskiltä paprikaa. Isoja punaisia paprikoita oli aseteltu kauniisti edessäni olevaan isoon koriin, joten kauppias sanoi: ’Rouva voi valita siitä mieleisensä.’ En tajunnut yhtään, mistä valita, katselin vain hämmentyneenä ympärilleni. Lopulta kauppias kurottautui ja käänteli paprikakoria edessäni. Sitten tajusin siitä ottaa, Kaarina muistelee.

– Kotiin päästyäni halkaisin paprikat ja raavin huolellisesti siemenet pois. Heitin kuoret roskiin ja käytin siemenet ruokaan. Vieraille tarjottu annos oli ihan kamala – tajusin syödessämme, että olin heittänyt paprikoista hedelmäosan roskiin.

Vesa-Matti Loiri pyysi Uuno Turhapuro -elokuvassa vaimoaan valmistamaan Osso Buccoa eli viipalepotkaa. Reseptin mukaan osan lihaliemestä ”voi kernaasti korvata valkoviinillä”.

70-luvun kouluruokailukin herätti muistoja:

– Opin paljon erilaisia ruoan piilottamistapoja, osa niistä onnistui, osa ei. Yksi tapa oli muka ottaa ruokaa lisää, mutta kauhoa sitä pois lautaselta ottimella. Kaikkea vaikeutti opettajan jatkuva kyttääminen, nimimerkki Arla kertoo.

Monelle nuoremmalle, kasvisruokailuun tottuneelle lukijalle resepteissä ja ennen muuta kuvituksessa riittää niin sanotusti purtavaa. Esimerkiksi käynee kuva täytetyistä jauhelihakääryleistä ennen käärimistä.

Poikkeuksellisia värikuvia

Riekkolan valokuvat kiinnittivät sanomalehdessä aivan erityistä huomiota, sillä ne erottuivat tyyliltään ja väriltään sen ajan sanomalehtikuvista. Kuvat olivat kuin karanneet aikakauslehdestä sanomalehden sivuille. Riekkolan ruokakuvat julkaistiin Aamulehdessä poikkeuksetta suurikokoisina ja värillisinä – ja ainoina värikuvina koko lehdessä. 

Näyttelyssä pääsee myös tutustumaan Chocochilin luomaan nykypäivän Tiistaitarjottimeen sekä Glorian ruoka & viini -lehden ruokakuvauksiin.

Karpalohyytelön kanssa nautittiin kuvan perusteella myös jälkiruokajuomaa, joka oli arvatenkin makeaa.

Näyttelyn reseptit on mahdollista saada omaksi Tiistaitarjotin-keittokirjana, jota myydään Vapriikin museokaupassa. Ruokaohjeissa hyödynnetään satokauden raaka-aineita ja kunnioitetaan puhtaita makuja. Ruoat ovat konstailemattomia ja maukkaita.

Keittokirjan yli 120 ruokaohjeen avulla voi loihtia vaivattomasti ja pienellä budjetilla maistuvaa ja terveellistä kotiruokaa.

Kevennettyä Charlottaa valmistettaessa on oltava tarkkana sokerin kanssa. Sokeri lisätään nopeasti, kun maito-liivateseos ”alkaa osoittaa hyytymisen oireita”.

Esimerkkireseptejä Tiistaitarjotin-kirjasta

Lämpimät juustovoileivät

4 viipaletta grahamleipää

sinappia

2 dl juustoraastetta

munanvalkuaista

Voitele leipäviipaleet sinapilla. Sekoita juustoraasteen joukkoon valkuaista niin että muodostuu kostea, notkea seos. Peitä leivät seoksella ja kuorruta ne uunissa 250 asteen lämmössä kunnes pinta on kauniin ruskea (noin 10–15 minuuttia). Mikäli haluat leivistä ruokaisammat, voit kätkeä justoseoksen alle esim. makkaraviipaleen, kinkkuviipaleen tai halkaistun nakkimakkaran.

Korvasienikeitto

noin 5 dl tuoreita korvasieniä

tai 10 g kuivattuja korvasieniä

1–2 rkl rasvaa

3 rkl hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja

1 I lihalientä

suolaa

valkopippuria, paprikaa

(1 rkl sherryä)

tilkka kermaa, persiljaa

Keitä tuoreet korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viiden minuutin ajan per kerta ja huuhtele ne hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Huolehdi tehokkaasta ilmanvaihdosta keittämisen ajan. Muista, että korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa. Valuta korvasienet kuiviksi ja paloittele ne. Jos käytät kuivattuja sieniä niin liota niitä parin tunnin ajan. Liotusveden voit käyttää keittoon. Sulata rasva kattilan pohjalla, lisää sienet ja anna niiden kiehahtaa. Lisää hetken kuluttua jauhot, kiehauta nekin. Lisää lihaliemi ja mausteita maun mukaan. Anna keiton kiehua hiljaisella tulella viitisentoista minuuttia. Lisää keittoon lopuksi tilkka kermaa sekä hienonnettua persiljaa. Korvasienikeitto sopii erittäin hyvin hienomman aterian aloitukseksi, mutta voidaan sillä tietysti herkutella ihan arkipäivänäkin. Kevyenä keittona se kaipaa jotakin lisäkettä seurakseen aterian pääruokana tarjottaessa.

Korvasienikeittoon lorautettiin ruokalusikallinen sherryä.

Omena-luumusalaatti (jälkiruoka)

4 omenaa

8-10 tuoretta luumua

2 dl vettä

sokeria

½ sitruunan mehu

Poista omenista siemenkodat, kuori ne ja leikkaa viipaleiksi. Halkaise luumut, poista kivet ja leikkaa luumut lohkoiksi. Lisää veden joukkoon pari ruokalusikallista sokeria ja sitruunamehua. Kaada liemi luumujen ja omenoiden päälle. Salaatista tulee maukkaampi, mikäli voit valmistaa sen etukäteen ja säilyttää sitä kylmässä esimerkiksi tunnin ajan. Jaa salaatti annoksiksi jälkiruokamaljoihin ha mikäli haluat, voit koristaa annokset nokareella vatkattua kermaa.

Silli Polonaise

1 rasvasilli tai kaksi valmista filettä

2 rkl voita

2 kovaksi keitettyä munaa 1

rkl hienonnettua persiljaa

1 rkl hienonnettua tilliä

Liota silliä vedessä tunnin verran. Avaa vatsa, poista sisälmykset. Huuhdo kala. Poista vielä ruodot ja nahka. Leikkaa fileet noin senttimetrin levyisiksi viipaleiksi ja nosta tarjoiluastiaan. Hienonna kananmuna haarukalla. Sulata voi. Lisää joukkoon muna ja maustevihannekset. Kaada seos kuumana juuri ennen tarjoilua sillien päälle.

Makkarakukkakaalipaistos

1 keskikokoinen kukkakaali

vettä, suolaa

1 makkaralenkki

2 rkl margariinia

4 rkl vehnäjauhoja

2 dl kukkakaalin keitinlientä

3 dl maitoa

suolaa, valkopippuria

hiukan sokeria

1 muna

1 dl juustoraastetta

vuokaan rasvaa

Puhdista kukkakaali ja keitä se suolalla maustetussa vedessä puolikypsäksi. Valmista keitinliemestä ja maidosta vaalea kastike. Mausta kastike ja lisää siihen muna ja juustoraaste. Voitele uunivuoka, aseta siihen kokonainen kuorittu lenkkimakkara, pane sen keskelle kukkakaali. Kaada näiden päälle kastike niin, että ainekset peittyvät. Kuorruta ruoka uunissa n. 250 asteen lämmössä kunnes se on saanut ruskean värin (n. 1-2 tuntia).

Perunasosevuoka pizzan tapaan

4 annosta perunasosetta

rasvaa

250 g jauhelihaa

suolaa, valkopippuri, paprikaa

1 sipuli

timjamia

pieni rasia anjovista

4-5 tomaattia tai pieni tölkki tomaattisosetta

juustoraastetta

Voitele laakea uunivuoka. Ruskista jauheliha. Hienonna sipuli, lisää se lihan joukkoon ruskistamisen loppuvaiheessa. Mausta liha. Levitä perunasose vuoan pohjalle. Levitä soseen päälle ruskistettu jauheliha. Leikkaa tomaatit viipaleiksi. Tomaattien asemesta voit hyvin käyttää tomaattisosetta tai säilöttyjä tomaatteja. Lado tomaatit tai levitä sose lihan päälle. Pane anjovisfileet tomaattien päälle. Anjoviksen voit jättää pois, jos haluat ruuasta miedomman makuisen. Ripottele tomaateille vielä timjamia mausteeksi. Pane vuoka uuniin noin 225 asteen lämpöön. Kypsennä noin 20 minuuttia. Lisää pinnalle juustoraastetta runsas kerros. Kypsennä edelleen, kunnes juusto sulaa ja pinta saa kauniin värin.

Merimiespihvit

400 g naudan lapaa

öljyä

2 sipulia

pala purjoa

vettä tai lihalientä

6–8 perunaa

suolaa, maustepippureita, laakerinlehti

Leikkaa liha poikkisyin viipaleiksi. Voit myös nuijia viipaleita. Leikkaa sipulit renkaiksi. Ruskista lihat ja sipulit. Pane ne mausteiden kanssa pataan hautumaan, kaada liemeksi pannun huuhdeliemi. Kuori ja viipaloi perunat. Kun lihat ovat jonkin verran pehminneet, pane perunat kerroksittain lihojen kanssa pataan. Jos lientä ei ole riittävästi, lisää jatkeeksi lihalientä. Voit hyvin lorauttaa pataan myös tilkan kaljaa tai olutta. Lientä tulee olla sen verran että ainekset juuri peittyvät. Hauduta ruoka hiljaisella tulella kypsäksi. Voit tarjota sen suoraan padasta.

Mansikkabooli

1 pullo omenaviiniä tai 3 pulloa omenasiideriä

1 sitruunan mehu

kanelitanko

½ l mansikoita

1 rkl hedelmäsokeria

jäitä

Jäähdytä viini tai siideri kylmäksi.

Pane tarjoilukannuun sitruunan mehu ja kanelitanko sekä peratut marjat, joiden pinnalle ripottelet sokerin. Lisää viini tai siideri juuri ennen tarjoilua, samoin jäät.

Voit kertoa omista 70-luvun ruokamuistoistasi kommenttikentässä. Kuvamuistoja voit laittaa WhatsApilla numeroon 040 660 9019. Kommentteja ja kuvia voidaan käyttää jutunteossa.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?