Ventovieras murjoi hautausmaalle kynttilää vieneen 85-vuotiaan loppuiäkseen pyörätuoliin – oikeus jätti rangaistukseen tuomitsematta - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Ventovieras murjoi hautaus­maalle kynttilää vieneen 85-vuotiaan loppu­iäkseen pyörä­tuoliin – oikeus jätti rangaistukseen tuomitsematta

Syyntakeettomaksi todettu 60 vuotta uhria nuorempi tekijä oli lähtenyt psykiatrisesta sairaalasta omalle reissulleen ostamaan limsaa ja sipsejä.

Asiaa käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella.

25.6.2020 12:54

Hyväkuntoinen 85-vuotias nainen lähti syyskuisena iltapäivänä viime vuonna viemään kynttilää omaisensa haudalle. Edessä oli ikääntyneelle ihmiselle pitkä, mutta tuttu, yhteensä seitsemän kilometrin kävelyreitti.

Vähintään kahdesti viikossa hautausmaalla käynyt nainen ei voinut tietää, että tämä kävelyreissu olisi viimeinen. Matkalla Viikinharjun ulkoilupolulla nainen joutui ventovieraan nuorukaisen silmittömän väkivallan kohteeksi ja menetti terveytensä.

Aiemmin omassa kodissaan asunut nainen ei tarvinnut ulkopuolista apua vaan toimi täysin itsenäisesti. Pahoinpitelyn seurauksena hän joutui muuttamaan tehostetun palvelun asuntolaan, jossa on ympärivuorokautinen hoito.

Nyt nainen tarvitsee apua käytännössä kaikkiin jokapäiväisiin arjen toimintoihin. Hänen näkönsä ja puhekykynsä ovat heikentyneet merkittävästi.

Omin jaloin hän ei enää pääse muistamaan omaisiaan hautausmaalle. Rollaattorin avulla hän kykenee kulkemaan enää vain lyhyitä matkoja, mutta pääasiallinen liikkumaväline on pyörätuoli.

Kyseisenä syyskuun 28. päivänä kello 16 maissa nainen kohtasi ulkoilupolulla aivan hautausmaan tuntumassa polkupyörällä liikkeellä olleen 25-vuotiaan miehen. Myös mies asui muutaman kilometrin päässä hautausmaalta, Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoo 25-vuotiaan aiheuttaneen naisen vammat. Oikeuden mukaan kyseessä oli törkeä pahoinpitely, mutta koska mies on syyntakeeton, häntä ei tuomittu teosta rangaistukseen.

Mies kiisti aluksi aiheuttaneensa naiselle vammoja. Oikeudessa hän muutti kertomustaan ja kertoi törmänneensä naiseen polkupyörällä.

Oikeuslääkärin näkemyksen mukaan naisen moninaisia vammoja eri puolilla kasvoja, päätä ja vartaloa ei kuitenkaan voi selittää yksittäisellä tavanomaisella kaatumisella.

Merkittävin näyttö miehen syyllisyydestä olivat hänen vaatteistaan löytyneet jäljet naisen DNA:sta. Lisäksi valvontakameroiden kuvat kertoivat miehen olleen liikkeellä alueella tapahtuma-aikaan. Kaksi silminnäkijääkin teki havainnon miehestä naisen löytöpaikan tuntumasta noin kello 16 aikaan.

Oikeudessa mies kertoi ”lähteneensä pyörällä seikkailemaan kaupoille päin”. Mukanaan miehellä oli kertomansa mukaan tölkkejä, joilla hän sai ostettua limsaa ja sipsejä.

Ratkaisussaan oikeus totesi miehen tarttuneen naista kiinni ja lyöneen ensin kasvoihin joitain kertoja. Kun nainen oli kaatunut maahan, mies jatkoi tekoa lyömällä ja potkimalla häntä ylävartaloon ja pään alueelle lukuisia kertoja.

Naisen vammaluettelo oli mittava. Vakavimmat seuraukset olivat leukaluun pirstaleinen ja siirtynyt murtuma, kallonpohjaan tullut murtuma ja aivoruhje sekä aivoverenvuoto.

Naisen saama aivovamma luokiteltiin keskivaikeaksi, mutta ikänsä vuoksi nainen ei saa enää siihen hoitoa aivovammapoliklinikalla. Vammojensa vuoksi nainen kykeni tuottamaan puhetta vasta noin kaksi kuukautta pahoinpitelyn jälkeen.

Sairaalahoidossa nainen joutui olemaan lähes puoli vuotta ennen hoivakotiin muuttamistaan.

Oikeuden mukaan teon törkeyttä lisäsi se, että se kohdistui puolustuskyvyttömään, erittäin iäkkääseen henkilöön, joka kaiken lisäksi oli ennalta täysin tuntematon.

Syyntakeettomuutensa vuoksi miehen maksettavaksi määrättyjä kipu- ja kärsimyskorvauksia alennettiin neljänneksellä. Miehen on maksettava naiselle kivusta ja särystä 16 500 euroa ja kärsimyksestä 4 500 euroa.

Muita naiselle aiheutuneita kuluja, kuten sairaalamaksuja, mies joutuu korvaamaan hieman yli 10 000 euron arvosta.

Mielenterveyslain perusteella oikeus määräsi miehen hoidettavaksi Niuvanniemen sairaalaan Kuopioon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?