Tampere saa uuden asuin­alueen huippu­paikalle – entisen punavanki­leirin viereen tulossa 13 kerrostaloa - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Tampere saa uuden asuin­alueen huippu­paikalle – entisen punavanki­leirin viereen tulossa 13 kerrostaloa

Vuoden 1918 kuvassa vankileiri on kuvattu Messukyläntieltä eli nykyiseltä Kalevantieltä. Suunnitellulla Kalevanrinteen kerrostaloalueella toimi aikaisemmin kaatopaikka.

Julkaistu: 16.6. 15:31

Kalevanrinteen asemakaava mahdollistaisi kodin lähes 1400 asukkaalle aivan ratikkareitin varrelle.

Aivan Tampereen keskustan tuntumasta löytyy yhä vielä alueita, joille voi rakentaa uusia mittavia asuinalueita. Yhdyskuntalautakunta on jo osaltaan hyväksynyt asemakaavaehdotuksen, joka toisi 13 kerrostalon ryppään vain noin kahden kilometrin päähän rautatieasemasta.

Kalevantien ja Sammonkadun väliin sijoittuvalle Kalevanrinteen asuinalueelle tulisi suunnitelmien mukaan noin 1360 asukasta. Alueella on kokoa noin 3,5 hehtaaria.

Havainnekuva suunnitellusta kerrostaloalueesta kaakon suunnasta.

Kalevanharjun pohjoispuolen ylärinteen metsäistä maisema-aluetta ja sotahistoriallisesti merkittävää vuoden 1918 sisällissodan muinaisjäännöksiin kuuluvia kaivantoja kaava ei uhkaa. Harjualueella käytiin kiirastorstaina 1918 sodan suurimpiin kuulunut taistelu.

Taistelun aikana valkoiset saavuttivat muun muassa venäläisten rakentaman kasarmialueen, joka muuttui pian punaisten sotavankilaksi ja myöhemmin pakkotyölaitokseksi. Sotavankila sijaitsi asemakaavan suunnittelualueella, aivan tulevan kerrostaloalueen länsipuolella.

Noin sata vuotta sitten suunnittelualueella toimi punaisten pakkotyölaitos.

Kalevanrinne sijoittuu Takojankadun varrelle. Tulevien kerrostalojen paikalla on ollut vuosikymmeniä sekalaista liike-, toimisto- ja teollisuusrakentamista. Vielä 1950-luvulla alueella sijaitsi muun muassa kaatopaikka.

Kerrosalaa Kalevanrinteelle on kaavailtu 56 600 kerrosneliömetriä, josta vain alle tuhat neliötä on tarkoitettu liike-, toimisto- ja työtiloiksi. Moderniin rakentamiseen kuuluvat pysäköinti maan alla ja laajat yhteispihat.

Havainnekuva yhteispihasta.

Asukkaiden kannalta merkittävää on se, että viereiselle Sammonkadulle jo valmistunut raitiotielinja, jolla liikennöinti alkaa elokuussa 2021.

Öinen havainnekuva koillisesta yli Sammonkadun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?