Valokuvaaja kävi pohjalla: tältä Tampere näyttää kosken uomasta katsoen - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Valokuvaaja kävi pohjalla: tältä Tampere näyttää kosken uomasta katsoen

Kalle Parkkinen kömpi kameroineen Tammerkosken tyhjään uomaan. Perjantaina se ei enää onnistu, sillä yöllä vesi pääsee taas Näsijärvestä kohti Pyhäjärveä.

28.5.2020 20:31

Tampereen keskustan läpi virtaava Tammerkoski tyhjennetään aika ajoin eri syistä. Nyt vesi ei ole virrannut uomassa tiistaista lähtien, kiitos ratikan.

Kyse ei toki ole siitä, että joku olisi heittänyt raitiovaunun alas Hämeensillalta. Tammerkoski piti tyhjentää, jotta Hämeensillan ratikkaremontin vuoksi kosken pohjaan juntatut teräspaalut saatiin nypittyä ylös. Samalla poistettiin sillan holvikaarien juuressa olevat työpadot.

Näkymä väliaikaisen kevyen liikenteen sillan alta luoteeseen kohti Hämeensiltaa.

Tampereen siltoja tallaavan kulkijan silmissä tyhjä uoma on erikoinen, jopa eksoottinen näky. Lähempää tuttavuutta kosken pohjaan on kuitenkin tehnyt harvempi.

IS lähetti uomaan valokuvaaja Kalle Parkkisen. Kerta oli kokeneelle tamperelaiselle ensimmäinen ja kiehtova. Myös ympäröivä kaupunki näytti aurinkoisena alkukesän päivänä uudesta näkökulmasta erilaiselta.

Posliinisirpale todistaa, etteivät kaikki käytä paperi- ja muovilautasia.

– Eläimiä ei vahingoitettu, ja kaikki kohteet kuvattiin siinä, mistä ne löytyivät, Parkkinen kommentoi sessiotaan.

Tiistaiaamuna saalis olisi ollut suurempi. Perinteiseen tapaan kosken pohjasta nostettiin muun muassa polkupyöriä, mutta myös nykyaikaisempia kulkupelejä eli sähköpotkulautoja. Ruumiskin uomasta on joskus löydetty, mutta se on ihan eri tarina.

Tyhjentyneestä koskesta syötävää hakeneilta linnuilta jäi pohjaan yhdet ravun sakset.

Parkkinen palasi reissultaan ajoissa. Puoliltaöin perjantain vastaisena yönä virtaavaa vettä hallitseva Tampereen sähkölaitos avaa Finlaysonin vesivoimalaitoksen mutaluukun.

– Tulvauomassa on lokinpesiä, ei häiritä pesimärauhaa. Kävelijätkin ehditään huolehtia turvaan. Aamulla klo 8 Tammerkoski on jälleen entisensä, sähkölaitos kertoo twiitissään.

Tampereen teollinen historia heijastuu pohjasta.

Tammerkoski syntyi noin 7500 vuotta sitten, kun Näsijärven virtaussuunta muuttui maan nousun myötä. Pienestä Pyhäjärveen johtaneesta purosta tuli hiljalleen koski – jonka virran voiman teollisuus hyödynsi. Tuloksena oli kaupunki nimeltä Tampere.

Satakunnansillan eteläpuolella on harkkorakenteita, jotka normaalisti ovat pinnan alla. Taustalla Frenckellin ja Finlaysonin vanhoja tehdasrakennuksia.

Näkymä Kirkkopuiston edestä kaakkoon. Oikealla Hämeensilta.

Konsulinsaaren pohjoispää on kapea.

Alavasemmalla Konsulinsaaren penkka. Muutaman sadan metrin päässä Finlaysonin ja Tampellan välissä näkyy kolmesta voimalapadosta pohjoisin.

Näkymä Koskipuiston laidasta etelään. Taustalla näkyvät rakennukset vasemmalta: Takon kartonkitehdas, Tempon talo, teatteritalo ja nykyisin G Livelabin hallitsema vanha kirjastotalo.

Kuka roskasi Tammerkoskea limsapullon korkilla?

Perhokalastajan syötti jäi pahaan paikkaan.

Vasemmalla Tampella. Taustalla puiden verhossa Hotelli Tammer ja näkyvämmin sähkölaitoksen talo. Oikealla Satakunnansillan pohjoispuolella oleva pieni Konsulinsaari.

Näkymä Satakunnansillan alta etelään kohti sähkölaitoksen patoa.

Näkymä sähkölaitoksen padolle etelästä. Jotakuinkin näillä kohdilla tapahtuu vappuisin legendaarinen teekkarikaste. Tosin tänä keväänä kaste jäi koronaepidemian vuoksi väliin.

Koskeen heitetty vaniljasikarirasia on edelleen pinnan alla.

Tampella kuvattuna Satakunnansillan varjosta.

Tämän auton antenni on nähnyt parhaat päivänsä.

Yläkoskessakin on joku tehnyt remonttia? Ainakin näistä papukaijapihdestä päätellen.

Tammerkosken teollisuus on vanhasta 20 markan setelistäkin tuttua Suomen kansallismaisemaa. Tältä Tampellan entinen tehdasrakennus näyttää Tammerkosken pohjasta katsoen.

Hämeensillan ympärillä siivottiin kolmen päivän ajan siltaremontin jälkiä. Kevyttä liikennettä varten rakennettu väliaikainen puurakenteinen silta sai vielä jäädä paikoilleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?