Syyttäjä vaatii Vasaratien murhasta kahta elinkautista – uhrin pojan varalle esitetään myös harvinainen vaihtoehtoinen rikosnimike - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Syyttäjä vaatii Vasaratien murhasta kahta elinkautista – uhrin pojan varalle esitetään myös harvinainen vaihtoehtoinen rikosnimike

Murhasta syytteen saanut 19-vuotias jyväskyläläismies peitti kasvonsa vangitsemisoikeudenkäynnissä tammikuun lopulla Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Julkaistu: 25.5. 11:49

Uhrin poika syyllistyi syyttäjän mukaan joko murhaan yllyttämiseen tai murhaan välillisenä tekijänä. Avustamisesta epäilty nainen selvisi ilman syytettä. Oikeudenkäynti on kahden viikon kuluttua.

Sisä-Suomen kihlakunnansyyttäjä vaatii kahdelle nuorelle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta tammikuun lopulla Tampereen Vasaratiellä tehdystä murhasta. Toinen syytetyistä on uhrin, 44-vuotiaan miehen oma poika.

Syytteen mukaan uhrin poika, 20-vuotias raumalaismies, yllytti 19-vuotiaan jyväskyläläismiehen murhaamaan isänsä. Rangaistusasteikko on lain mukaan sama sekä murhasta että siihen yllyttämisestä.

Kihlakunnansyyttäjä Siina Simola on varannut uhrin pojalle myös vaihtoehtoisen rikosnimikkeen. Jos poikaa ei tuomita yllytyksestä, hänet voidaan tuomita murhasta välillisenä tekijänä.

– Tämä vaihtoehto on käytössä siinä tapauksessa, jos murhasta syytetty todetaan syyntakeettomaksi. Silloin kyseessä ei toisen syytetyn kohdalla voi olla yllytys murhaan, Simola kertoo.

– Mielentilatutkimus on murhajutuissa usein relevantti vaihtoehto.

Myös murha välillisenä tekijänä on Simolan mukaan rangaistusasteikoltaan sama kuin itse murha. Eli tästäkin teosta seuraisi elinkautinen vankeus.

Lue lisää: Koko kaveripiiri oli ällikällä lyöty, kun poliisi otti pojan kiinni – Tampereen surman oudot yksityiskohdat

Parin viikon päästä Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkavassa oikeudenkäynnissä ei ole muita syytettyjä. Kihlakunnansyyttäjä katsoo, ettei avunannosta murhaan epäillyn 21-vuotiaan jyväskyläläisnaisen menettely ylittänyt syytekynnystä.

Uhrin poikaa, 20-vuotiasta raumalaismiestä syytetään murhaan yllyttämisestä.

Veriteko tapahtui Vasaratiellä, Viialan kaupunginosassa, varhain tiistaiaamuna 26. tammikuuta. Autokauppiaana ja yrittäjänä toiminut uhri oli virallisesti kirjoilla Sastamalassa, mutta asui käytännössä naisystävänsä luona katutasossa olevassa luhtitaloasunnossa.

Lue lisää: Tampereen surman uhri oli palkittu autokauppias – tämä kaikki tapauksesta tiedetään

Verijälkien perusteella uhri oli kamppaillut tekijän kanssa asunnon edustalla pihamaalla. Poliisi ei ole kertonut, löydettiinkö uhri lopulta pihalta vai sisältä asunnosta.

Tekijä pakeni rikospaikalta verisenä. Jyväskyläläismies ehti olla kateissa puolisentoista vuorokautta ennen kuin poliisi sai hänet kiinni.

Poliisi tutki rikospaikan ympäristöä epäillyn ollessa vielä karkuteillä.

Rikoksen motiivi poliisi on kertonut selvittäneensä. Julkisuuteen motiivi tulee vasta oikeudenkäynnin myötä.

Syyttäjä ei ole muuttanut poliisin tutkinnassaan käyttämiä rikosnimikkeitä. Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi kaikki kolme kiinniotettua nuorta vangituiksi todennäköisin syin rikoksistaan epäiltynä.

Nainen löysi lumesta hyytävän vihjeen, joka toi poliisikoirat paikalle – epäillyn murhaajan pako rikkoi lintukodon rauhan Tampereella

Uhrin auto löytyi henkirikoksen jälkeen pahasti murjottuna Raumalta, läheltä uhrin pojan kotia.

Lue lisää: Tampereen surmatun miehen pahasti murjottu Nissan löytyi – seisoo murhaan yllyttämisestä epäillyn pojan kodin lähellä

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?