Yksi arvosana harmittaa kymmenen laudaturin Matiasta – ”Mokasin jotain, mutta pystyn elämään sen kanssa”

Kevään parhaat arvosanat saanut ylioppilas löytyy Tampereen lyseon lukiosta. Ajoissa ahkeroinut Matias Mäkiranta, 18, pystyi lopulta jopa ottamaan koulun löysästi.

12.5.2020 17:03

Digimarkkinointiyrittäjä, kolumnisti, Talousguru-kisan kakkonen, Euroopan nuorten parlamentin delegaatti, Suomen Nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtaja...

Huh. Eikä CV tuohon lopu.

18-vuotiaasta Matias Mäkirannasta on moneksi. Tiistaina tuli vielä kevään parhaat arvosanat keränneen abiturientin titteli. Saalis: kymmenen laudaturia ja yksi niukasti ällän rajasta jäänyt eximia.

Huippujalkapalloilijaksi Mäkiranta ei sentään yltänyt. Vielä yläkoulussa tärkeä harrastus loppui lukion alussa ajanpuutteen ja selkävaivojen takia.

Takana olevasta ovesta Matias Mäkiranta asteli sisään syksyllä 2017.

Ennen kuin Lempäälästä kotoisin oleva nuorukainen aloittaa syksyllä opinnot – missä ikinä aloittaakaan – olisi kuitenkin hienoa päästä vielä pallon perään.

– Toivon, että löydän jonkun sopivan alasarjatiimin, jossa voisin pelata. Nyt siihen olisi aikaa, kun tuli tuo korona, Mäkiranta kertoo.

Vaan nyt ei puhuta futiksesta. Enemmänkin koulunkäynnistä, politiikasta ja tulevaisuudesta.

Uskoo, ken tahtoo, mutta kymmenen laudaturin kirjoittaminen ei vaatinut Tampereen lyseon lukion eli Rellun abiturientilta mahdottomia.

– Olen vain tehnyt asioita, joista pidän. En suosittele kenellekään pänttäämistä, se on eri asia kuin oppiminen. Kun kriittinen ajattelu kehittyy, pääsee pitkälle.

Rehtori Heini Mäenpää kiitteli Rellun tuoreinta tähteä kukin ja kakkukahvein tiistaina.

Mäkiranta kuvailee lukiovuosiaan hauskoiksi.

– Olen matkustellut ja tehnyt töitä ja hengaillut kavereiden kanssa. Oikeastaan lukio ei ole ollut ollenkaan opiskelupainotteista.

Lukion Mäkiranta kävi kolmessa lukuvuodessa ja kirjoitukset hän hoiti kolmessa erässä, 4+3+4-taktiikalla.

– Ei ollut raskasta, kun oli ajoissa liikenteessä.

Ensimmäiset lukiokurssinsa Mäkiranta suoritti Sääksjärven koulussa Lempäälässä yläasteikäisenä.

– Mulla oli etumatkaa jo kun tulin tänne. Lukion ekana vuonna monille sanotaan, että kannattaa aloittaa vähän rennommin, mutta mä kelailin, että eihän siinä ole mitään järkeä, sillä tässä alussahan on kaikki helpoimmat kurssit.

Mäkiranta suoritti ne alta pois. Loppupuolella aikaa jäi muuhunkin.

– Kakkosen puolivälin jälkeen en ole käynyt edes niin paljoa paikalla. Strategiani oli siinä mielessä oikein hyvä.

Politiikkaa jo työkseen tekevä Matias Mäkiranta ei ole vielä mukana minkään puolueen toiminnassa, mutta sopivaa puoluetta voi veikata mielenkiinnon kohdeiden pohjalta.

Laudatur tuli matematiikasta, englannista, historiasta, yhteiskuntaopista, psykologiasta, maantiedosta, kemiasta, fysiikasta, keskipitkästä ruotsista ja lyhyestä saksasta.

– Kieliä olisi tietysti voinut kirjoittaa, jos olisin niitä opiskellut, mutta kuusi reaaliainetta on maksimäärä. Ainakin filosofian olisi kirjoittanut vielä, jos olisi mahtunut.

– Äikkä on ollut mulla aina vahva, mutta nyt mokasin jotain kirjoitustaidossa. Ehkä pystyn kuitenkin elämään sen kanssa, Mäkiranta naurahtaa.

Kymmenen ällää riittää antamaan avaimia elämään.

Nuorisovaltuustoon Mäkiranta liittyi jo varhaisteininä Lempäälässä. Politiikka on vienyt nuorukaisen mennessään, vaikka kyse olikin alussa sattumasta.

– Olen ollut aina avoin uusille asioille. Sitten näin 13-vuotiaana nuorisovaltuuston mainoksen koulun käytävällä.

Tie on vienyt aina Washingtoniin saakka. Tiistaina Mäkirannan piti olla esittämässä näkemyksiään Helsingissä oikeusministeriön tapaamisessa. Teemana oli elämä poikkeusolojen Suomessa, mutta yo-kirjoitusten tulosten julkistamisen vuoksi homma siirtyi Nuorisovaltuustojen liiton varapuheenjohtajalle.

– Nyt olen ihan täysaikainen poliitikko. Saan tästä palkkioita.

Matias Mäkiranta jatkanee opintojaan Tampereen jälkeen Lontoossa.

Mäkiranta ei tällä hetkellä ole mukana minkään puolueen toiminnassa. Mielenkiinto kohdistuu oman sukupolven tulevaisuuden haasteisiin: ilmastonmuutokseen, velkaantumiseen ja ikääntymiseen sekä globaaliin epävakauteen.

– Olen menossa opiskelemaan taloustiedettä. Mua kiinnostaa ympäristötaloustiede ja se, miten luodaan kestävää talouskasvua.

Syksyllä on sitten aika ottaa askel eteenpäin. Yksi maailman huippukouluista, englantilainen University College London on tarjonnut Mäkirannalle jo paikkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?