Koronatartunnat lähes nollassa Pirkanmaalla – näin ylilääkäri selittää hämäläistä ”ihmettä”

Pirkanmaalla on todettu neljän päivän aikana vain kolme tartuntaa. Paljon on kiittäminen hiihtoloman ajankohtaa ja aikaisia tapauksia Kangasalla.

17.4.2020 12:38

Maanantaina kaksi, tiistaina nolla, keskiviikkona nolla, torstaina yksi. Uusien koronatartuntojen määrä Suomen toiseksi suurimmassa maakunnassa eli Pirkanmaalla on jopa omituisen alhainen.

Tautiin on Pirkanmaalla menehtynyt vain yksi ihminen ja koko Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) erityisvastuualueella kaksi. Taysin alueella on vähiten niin osastohoidossa (7) kuin tehohoidossakin (3) olevia potilaita.

Lukemat hämmästyttävät. Etenkin kun ottaa huomioon, että epidemian alkuvaiheessa tilanne oli Pirkanmaalla selkeästi hälyttävin Uudenmaan jälkeen.

Kartassa näkyy tartuntatilanne tällä hetkellä koko epidemian ajalta:

Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen selittää tilannetta hämäläisyydellä ja onnekkuudella.

– Hämäläiset noudattavat ilmeisesti määräyksiä tunnollisesti. Eikä meille ole osunut niin sanottujen laitosten epidemioita, Syrjänen miettii.

Onnenpotku Pirkanmaan kannalta oli Syrjäsen arvion mukaan se, että koulujen talvilomaviikko oli viikko myöhemmin kuin esimerkiksi Uudellamaalla. Ymmärrys tilanteen vakavuudesta oli jo eri tasolla, kun alun pyrähdys Pirkanmaan tartuntatapausten määrässä tuli ilmi.

– Rajoitustoimet alkoivat meidän kannaltamme niin oikea-aikaisesti. Meillä oli jo tietoa siitä, että alueet, joilla pirkanmaalaisetkin paljon lomailivat, olivatkin muuttuneet epidemia-alueiksi, Syrjänen kiittelee.

Oma merkityksensä oli sillä, että koronavirus iski Kangasalan pikkukaupunkiin Tampereen kupeeseen jo varsin aikaisessa vaiheessa. Uutiset Kangasalan karanteenipäätöksistä ennen hallituksen rajoitustoimenpiteitä vaikuttivat.

– Totta. Kangasala herätti ihmisiä ajattelemaan, kun asia tuli niin iholle. Että tämä virus onkin täällä näin lähellä meitä. Moni varmaan mietti mielessään, että nyt pitää olla varovaisempi.

Pirkanmaan alhaisia lukemia ei voi selittää testien vähäisyydellä. Pirkanmaalaisia on testattu suhteessa kolmanneksi eniten Uudenmaan ja Lapin jälkeen. Syrjänen korostaa kuitenkin, ettei Taysin alueella olla tehty mitään ihmeitä.

– Ei me olla toimittu täällä mitenkään eri tavalla kuin muualla Suomessa.

Syrjänen muistuttaa myös, että tilanne elää ja tulee vielä muuttumaan.

– Tällä hetkellä tapauksia on meillä vähänlaisesti, mutta se ei kerro, että olisimme löytäneet kaikki. Aika näyttää, miten tämä jatkuu. Voi tulla pieniä pyrähdyksiä, sitten rauhoittuu, kunnes tulee taas uusi tilanne.

Uudenmaan liikkumisrajoituksen poistamisen vaikutuksia Syrjänen ei lähde arvailemaan. Tulevaan on kuitenkin varauduttu.

– Viruksen itämisaika on maksimissaan 14 vuorokautta. Vaikutusten pitäisi varmaan näkyä parin viikon sisällä.

Syrjäsen mukaan Pirkanmaalla on pääsääntöisesti päästy jokaisen tartunnan alkulähteille. Ihmisten välisten kontaktien radikaali väheneminen on helpottanut jäljittämistä.

– Hiljaistahan tuolla kaupungilla on. Kun käy sushia hakemassa, niin hyvät on ollut etäisyydet jonoissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?