Tampereen henkirikos: myös avunannosta epäiltyä nuorta naista uhkaa pitkä vankeusrangaistus - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Tampereen henkirikos: myös avunannosta epäiltyä nuorta naista uhkaa pitkä vankeusrangaistus

Tuomio maksimissaan 12 vuotta. Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen: ”Raja tekijäkumppanuuden kanssa on hyvin liukuva”.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa tiistaina vangitun 21-vuotiaan naisen epäillään toimineen 19-vuotiaan miehen apuna viime viikon tiistaina Tampereella tapahtuneessa henkirikoksessa. Poliisi tutkii tapausta murhana.­

4.2.2020 18:08

Tampereen Viialassa tapahtui viime viikon tiistaina henkirikos, josta poliisi ei ole epäillyn etsimisvaiheen jälkeen kertonut käytännössä mitään.

Mutta se tiedetään, että kiinni ja vangittuna on nyt kaksi epäiltyä. Keskiviikkona kiinni jäänyttä 19-vuotiasta miestä epäillään todennäköisin syin murhasta.

Tiistaina Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi vuorostaan miehen kanssa samassa osoitteessa Jyväskylässä asuneen 21-vuotiaan naisen, jota epäillään avunannosta murhaan myös todennäköisin syin.

Jos tuomioistuin päätyy lopulta tuomitsemaan kaksikon vastaavista rikosnimikkeistä, luvassa ovat vankeusrangaistukset. Tuomio murhasta tietäisi miehelle elinkautista, mutta naisen kohdalla rangaistus voisi olla mitä tahansa kahdesta kahteentoista vuoden välillä.

– Tapauksia on niin vähän, ettei tilastollista keskirangaistusta voida määritellä, rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta kertoo.

Tolvasen mukaan on yleisempää, että oikeus pitää murhaajan kanssa yhteistyötä tekevää henkilöä tekijäkumppanina. Näissä tapauksissa kumppani voidaan tuomita siis murhasta, vaikkei hän olisi edes osallistunut konkreettisesti veritekoon.

– Usein tutkinnan aikana avunantaja voi muuttua tekijäksi tai toisinpäin. Raja tekijäkumppanuuden kanssa on hyvin liukuva.

Avunanto murhaan edellyttää tahallisuutta ja tietoisuutta varsinaisesta henkirikoksesta. Avunantaja siis edistää murhan toteuttamista.

– Kyseessä voi olla joku neuvo tai toimi. Jos henkilö esimerkiksi tietää, että tekijä on aikeissa surmata, niin uhrin olinpaikan paljastaminen voi olla avunanto murhaan.

Muita tyypillisiä tapoja auttaa murhaajaa ovat tekovälineen eli aseen antaminen tai sellaisen hankkiminen.

– Tai avunantaja voi vaikkapa antaa ohjeen pommin rakentamiseksi. Tavat voivat olla hyvin moninaisia.

– Avunannossa murhaan on kyse tahallisen rikoksen tahallisesta edistämisestä. Teko voi olla hyvin spontaani, mutta toisaalta se voi hyvinkin sisältää myös etukäteisvalmistelua.

Mitä lähempänä itse tekoa apua antaa, sitä suurempi on riski, että kyseessä on lopulta tekijäkumppanuus.

– Jos kuljettaa tekijän uhrin asunnolle, ollaan äkkiä lähellä tilannetta, että kyseessä onkin yksituumaisuus. Silloin kumpikin on herkästi tekijä.

Sen sijaan pelkkä passiivinen sivusta seuraaminen ei ole avunantoa murhaan. Poikkeuksen muodostavat tapaukset, joissa sivustaseuraaja on suojeluvelvollinen eli esimerkiksi uhrin vanhempi.

Jos henkilöllä on ennakkoon tieto murha-aikeista, siitä pitää ilmoittaa poliisille tai uhatulle. Muutoin syyllistyy vakavan rikoksen ilmoittamatta jättämiseen, mikä tietää enimmillään puolen vuoden vankeusrangaistusta.

– Tekijän lähiomaiselle ilmoittamatta jättäminen ei ole rangaistavaa, Tolvanen kuvaa tilannetta, jossa murhaaja on esimerkiksi avo- tai aviopuoliso, sisarus, vanhempi tai lapsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?