Kosto grillin omistajalle: puukotti työntekijää, ryösti kassan ja lähetti terveiset – pomo olikin ihan joku muu - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Kosto grillin omistajalle: puukotti työntekijää, ryösti kassan ja lähetti terveiset – pomo olikin ihan joku muu

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi grillikostajan ryöstöstä ja tuhotyön yrityksestä.

Julkaistu: 24.1. 20:01

Tekojen motiiviksi paljastui halu kostaa naiselle, joka omisti grillin aikaisemmin.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut 35-vuotiaan Toni Petteri Anttilan kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen. Tuomio tuli viime lokakuun lopulla tapahtuneesta Jankan Wanhan grillin ryöstöstä sekä sitä edeltäneestä tuhotyön yrityksestä, jossa Anttila yritti polttaa grillirakennuksen.

Rikokset tapahtuivat Tampereen Ristinarkussa. Tekojen motiiviksi paljastui halu kostaa naiselle, joka omisti grillin aikaisemmin.

Anttila kiisti syytteet ja tarpeen kostaa. Hän kertoi myös, ettei tiedä, kuka grillin nykyisin omistaa. Oikeus katsoi kuitenkin näytetyksi, ettei Anttilan syyllisyydestä jää varteenotettavaa epäilystä.

Grillin entinen omistaja kertoi tunteneensa Anttilan muutama vuosi sitten. Omistaja oli vaihtunut kahdesti sen jälkeen, kun Anttilan ja naisen välit olivat menneet poikki. Anttila epäili naisen vasikoineen hänestä poliisille pahoinpitelytapauksesta.

Ennen rikoksia Anttila oli lähettänyt naiselle viestejä, joissa hän uhkaili tätä muun muassa laulukuoroon lähettämisellä ja kioskin polttamisella.

Jälkimmäistä Anttila yrittikin lopulta myöhään maanantai-iltana 21. lokakuuta. Anttila sytytti grillin puisella terassilla bensiinillä täytetyn viisilitraisen kanisterin, johon oli ilmastointiteipillä kiinnitetty viisi dityppidioksidia sisältävää kaasusäiliötä. Matkaa grillin puuseinään oli sytytyspaikasta noin metri.

Sattuma esti grillin tuhoutumisen, sillä pian sytyttämisen jälkeen ohi ajoi poliisipartio. Palon huomannut poliisi sai tulen sammumaan ennen kaasusäiliöiden räjähtämistä. Lopulta vain terassin laudoitus vaurioitui lievästi.

Saman viikon perjantai-iltana pian grillin sulkemisajan jälkeen Anttila iski uudestaan, nyt eri tavalla, teräaseella varustettuna. Paikalla oli kaksi miespuolista työntekijää, jotka olivat poistumassa ulko-ovesta, kun Anttila puukotti ensimmäisenä ulos tullutta työntekijää rintaan.

Maahan kaatunut työntekijä nousi ylös ja pakeni läheiselle bussipysäkille, jossa ollut pariskunta soitti hätäkeskukseen.

Tällä välin Anttila hyökkäsi toisen työntekijän päälle, joka kaatui myös maahan. Työntekijä onnistui kuitenkin puolustautumaan käteensä saamalla imurinvarrella ja pääsi pakenemaan takanaan olleeseen WC:hen lukkojen taakse.

Anttila huusi oven ulkopuolella ja vaati rahaa. WC:ssä ollut työntekijä tuli ulos ja avasi kassan. Anttila otti mukaansa kaikki setelit, joita oli noin 300 euron arvosta.

Lähtiessään Anttila sanoi ”Terveisiä Pirjolle” (omistajalle, nimi muutettu).

Työntekijä oletti Anttilan tarkoittaneen grillin aikaisempaa omistajaa. Oikeuden mukaan arvio oli oikea.

Paikalle tullut poliisi teki lähietsintöjä ja löysi Anttilan.

Kostoon viittaavien terveisten lisäksi Anttilan syyllisyyden puolesta puhuivat muun muassa lähelle paikantuneet televalvontatiedot, jalanjälki ja työntekijöiden tekemät havainnot ryöstäjästä.

Tuhotyön yrityksen osalta Anttilan syyllisyyteen viittasivat muun muassa aiemmat uhkaukset ja televalvontatiedot. Lisäksi Anttilan kotoa oli ilmastointiteippiä, mikä oli vastaavaa kuin kanisterissa. Myös Anttilan puhelimesta löytynyt räjähdeopas puhui syyllisyyden puolesta.

Oikeus määräsi Anttilan korvaamaan teräaseesta haavan rintaansa saaneelle työntekijälle kipu-, kärsimys- ja muita korvauksia yhteensä 5 200 euroa. Imurin varrella puolustautuneelle ja selkänsä rytäkässä loukanneelle työntekijälle Anttilan on maksettava korvauksia 4 100 euroa.

Grillille aiheutuneista vahingoista Anttila määrättiin maksamaan nykyiselle omistajalle ja vakuutusyhtiölle yhteensä noin 3 500 euroa.

Oikeudenkäyntikuluineen kaikkineen Anttilan maksettavaksi lankesi liki 21 000 euron lasku. Anttilan oma, liki 4 900 oikeudenkäyntikulut menivät valtion piikkiin.

Lisää aiheesta