Aseet vaikenevat – Eppu-legendan muistometsässä ei ammuta eläimiä - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Aseet vaikenevat – Eppu-legendan muistometsässä ei ammuta eläimiä

Ylöjärven Mastosvuori oli Mikko Saarelalle nuoruusvuosilta tuttu alue. Muistometsäksi kaavailtu alue on kallioista ja puustoltaan moni-ilmeistä. Kuvassa alueeseen tutustuvat Juha Torvinen Eppu Normaalista, toiminnanjohtaja Anneli Jussila Luonnonperintösäätiöstä sekä metsävastaava Jani Aho Ylöjärven kaupungilta.

Julkaistu: 17.12.2019 18:30

49 000 euron kaupat sovittu: Eppu Normaalin perustajajäsen, luonnonystävä Mikko Saarela (1958–2019) saa nimikkometsän läheltä Ylöjärven keskustaa.

Ylöjärven kaupunki hyväksyi maanantaina Mikko Saarelan muistometsäalueen myynnin Luonnonperintösäätiölle. Kaupunki myy Pentti Linkolan perustamalle säätiölle 14,24 hehtaaria metsää Mastosvuorelta Asuntilan pohjoispuolelta.

Metsäalueen kauppahinta on Ylöjärven kaupungin tiedotteen mukaan 49 000 euroa. Kauppa on tarkoitus tehdä alkuvuodesta 2020.

Kaupan myötä Ylöjärven keskustan lähellä sijaitseva metsä rauhoitetaan metsästykseltä. Paikallinen metsästysseura vetäytyy alueelta vuodenvaihteessa.

Mikko Saarela (16. tammikuuta 1958–11. tammikuuta 2019) oli ylöjärveläisen Eppu Normaali -yhtyeen alkuajan basisti ja biisintekijä; myös yhtyeen nimi oli Saarelan ehdotus. Saarela oli koulutukseltaan biologi ja hänet tunnettiin luonnonystävänä.

Ajatus muistometsästä syntyi Saarelan opiskeluaikaisten ystävien kesken. Yhteistyössä Saarelan lesken kanssa he käynnistivät Luonnonperintösäätiö sr:n kautta keräyksen Saarelan nimeä kantavan luonnonsuojelualueen perustamiseksi.

Alkupääoma keräykseen saatiin keväällä 2019 pidetystä muistokonsertista, jossa esiintyi muun muassa Eppu Normaali.

– Ylöjärveläinen järven tuntumassa oleva metsä oli Mikon sielunmaisema. Biologian opettajana hän piti tärkeänä sitä, että koulujen lähellä on opetuskäyttöön sopivaa luonnontilaista metsää. Mastosvuori oli Mikolle nuoruusvuosilta tuttu alue. Käynti siellä varmisti, että alue vastaa toivettani Mikon muistometsästä, Mikko Saarelan leski Eeva Saarela kertoi elokuussa.

Myös vanha bändikaveri Juha Torvinen on tutustunut muistometsäalueeseen ennalta.

– Mikko Saarelan muistometsän toteutuminen Ylöjärvelle on hieno tapa muistaa Mikkoa ja hänelle niin tärkeää luontoa. Olen käynyt Mastosvuorella ja se on kaunis, taianomainen alue, Mikon muiston arvoinen, kuvailee Eppu-kitaristi Torvinen.

Mikko Saarelan muistometsä sijaitsee lähellä Ylöjärven keskustaa.

Muistometsä rajoittuisi kaupungin omistamaan jo suojeltuun alueeseen, mikä muodostaisi ehjän suojelukokonaisuuden. Luonnonperintösäätiö hakee alueelle pysyvän, lakisääteisen rauhoituksen.

– Mastosvuoren metsä sijaitsee hiljaisella alueella. Maastonmuodot vaihtelevat kauniisti, lähellä on järvi ja metsässä on miellyttävä koskemattomuuden tunnelma, vaikka se ei ole aarniomaista. Luonnonperintösäätiön puolesta alue, varsinkin sen kytkeytyneisyyden ja luonnonrauhan ansiosta, sopii hienosti muistometsäksi, toteaa säätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila.

Neuvotteluissa on sovittu, että kaupunki maksaa määräalan lohkomiskulut. Kaupungin yhdyskuntatekniset palvelut on neuvotellut metsästysvuokrasopimuksen lopettamisesta metsästysseuran kanssa. Sopimus päättyy vuodenvaihteessa.

Lisää aiheesta