Sanna Marinin peruskoulun keskiarvo oli vain 7,5 – viimeisellä luokalla tapahtui kuitenkin jotain: ”Aika harvinaista” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Sanna Marinin peruskoulun keskiarvo oli vain 7,5 – viimeisellä luokalla tapahtui kuitenkin jotain: ”Aika harvinaista”

Julkaistu: 11.12.2019 7:48

Pääministerin peruskoulun keskiarvo oli 7,5. ”Yläaste ei ollut helppo aikakausi”, Marin myöntää blogissaan.

Kasvukipuja on useimmilla. Niin oli myös Suomen tuoreella pääministerillä. Sanna Marinin koulutie ei suinkaan ollut yhtä juhlaa.

– Nuoruuteni oli tasaista lukuun ottamatta tavanomaisia teini-iän tunnekuohuja, Marin myönsi Ihminen, ei broileri -otsikolla varustetussa blogikirjoituksessaan marraskuussa 2016.

– Läksyjä tein laiskasti ja koulumenestykseni oli keskikertaista. Taisin olla saksaa valinnaisena aineena lukevan luokkani huonoimmin pärjääviä oppilaita.

Pirkkalassa koulunsa käynyt Marin muisteli blogissaan, että hänen peruskoulun päättötodistuksessaan lukuaineiden keskiarvo oli 7,5.

– Se, millä pääsi juuri ja juuri lukioon. Siellä pärjäsinkin jo paremmin. Yläaste ei ollut helppo aikakausi. Näin taitaa olla monen muunkin kohdalla.

Peruskoulun lopulla tapahtui kuitenkin jotain. Asiaa muistelee Marinille äidinkieltä koko yläasteen ajan opettanut Pasi Kervinen.

– Sanna pyysi oppitunnilla erikseen neuvoja siitä, miten oppisi kirjoittamaan paremmin. Hän otti vielä neuvot vastaan ja kehittyi kirjoittajana ysiluokan aikana, Kervinen muistelee.

– Opettajan näkökulmasta on aika harvinaista, että ysiluokkalainen pyytää oma-aloitteisesti ohjeistusta oppiakseen. Sanna ei ollut yltänyt haluamiinsa suorituksiin, mutta tiesi, mitä pitää tehdä. Jostain syystä hänellä oli halu kehittyä ja saada parempia numeroita.

Pirkkalan yhteislukiossa yhä opettava Kervinen muistaa Marinin ottaneen aktiivisesti osaa oppitunneilla käytyihin keskusteluihin ja perustelleen näkemyksensä hyvin.

Pasi Kervinen muistaa, että Sanna Marin pyysi yläasteella erikseen neuvoja siitä, miten oppisi kirjoittamaan paremmin.

Pasi Kervinen muistaa, että Sanna Marin pyysi yläasteella erikseen neuvoja siitä, miten oppisi kirjoittamaan paremmin.

– Sanna oli jo silloin aktiivinen ja sanavalmis. Hän on löytänyt oman polkunsa ja satsannut siihen määrätietoisesti.

Kun Tampereen kaupunginvaltuustossa väännettiin vuonna 2016 kiivasti raitioliikenteestä, Kervinen huomasi, että puheenjohtajana oli hänen entinen oppilaansa.

– Ajattelin, että kappas, nyt on edetty nopeasti!

Tarkemmin Marinin uraa on seurannut hänen lukiovuosiensa äidinkielen opettaja ja luokanvalvoja, Markku Sumelles. Hän sai kunnian ojentaa ruusun ja valkolakin tulevalle pääministerille.

– Kyllä hänkin muistaa minut – luultavasti hyvällä, nykyisin eläkkeellä oleva Sumelles naurahtaa.

Sumelles muistaa Marinin etenkin teatteriprojektista, jonka yksi rahoittaja oli Saksan suurlähetystö. Opettajan johdolla ryhmä tarttui saksalaisiin schlager-sävelmiin perustuneeseen musikaalin Ich hab´ noch einen Koffer in Berlin.

Marin oli mukana esiintymässä ja lauloi mukana muun muassa kyseisen Ralph Siegelin säveltämän nimikappaleen, jonka tunnetuin esittäjä on legendaarinen Marlene Dietrich. Kaj Chydeniuksen kääntämän suomalaisversion Jäi multa matkalaukku Berliinin on esittänyt ainakin Ritva Oksanen.

– Saksan suurlähetystön paikallinen kulttuuriattasea oli kuuntelemassa ja ihastui esitykseen täysin. Hän pyysi meitä esittämään musikaalin Helsingin saksalaiseen kouluun ja mehän mentiin. Sen jälkeen saimme kutsun suurlähetystön pitopöytiin, Sumelles muistelee.

– Sanna ei ollut pääroolissa, mutta lauloi mukana. Hän oli kyllä esiintymistaitoinen selvästi jo silloin.

Sanna Marinin peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo oli 7,5. Kuva vuodelta 2011.

Sanna Marinin peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo oli 7,5. Kuva vuodelta 2011.

Yläasteella heikosti saksassa pärjännyt Marin oppi siis hyvin laulut vieraalla kielellä. Ylioppilaskirjoituksissa hän jätti kuitenkin saksan väliin ja kirjoitti äidinkielestä E:n, keskipitkästä ruotsista A:n, pitkästä englannista M:n, reaalista L:n ja lyhyestä matematiikasta C:n.

Sumelles kuvaa lukio-opiskelija Marinia tosi asialliseksi, fiksuksi ja toiset huomioon ottavaksi.

– Ennen kaikkea Sanna on selväsanainen puhuja: ei takertele ja tuottaa ehjiä, kauniita lauseita. En ihmettele yhtään hänen menestystään.

– Hänen avunsa ovat hänen omiaan, enkä ota niitä kyllä omaan piikkiini. Mutta en ainakaan pystynyt häntä pilaamaan!

Marin oli koulussa kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, mutta puoluepoliittista intoa hänestä eivät opettajat havainneet. Sekä Sumelles että Marinin aikaan Pirkkalan yhtenäislukion rehtorina toiminut Tarja Kivimäki ovat myöhemmin saaneet siitä tuta törmätessään entiseen oppilaaseensa vaaliteltoilla.

– Sanna on ihan samanlainen kuin ennenkin: ystävällinen ja kohtelias. Toki ikää ja kokemusta on tullut lisää, Kivimäki muistelee keväistä tapaamistaan eduskuntavaalien alla.

Pääministeri Sanna Marin uuden hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Pääministeri Sanna Marin uuden hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Kivimäki kertoo seuranneensa Marinin uran ihan jokaista käännettä. Mikään ei ole tullut hänelle yllätyksenä.

– Oikeastaan voisin sanoa, että olisin pitänyt jo silloin ihan mahdollisena, että hänestä voisi joskus tulla pääministeri.

Tiedotusvälineet ovat korostaneet Marinin määrätietoisuutta, mutta kyseenalaistaneet Kivimäen mukaan aivan turhaan hänen kykyään tehdä yhteistyötä.

– Itselleni siinä ei ole mitään kysymysmerkkiä, Kivimäki painottaa.

– Sanna pärjää kyllä kaikkien kanssa. Hän on liikkeellä avaralla pohjalla ja näkee, missä mennään. Sanna osaa hyödyntää tuntosarviaan ja ymmärtää, miten missäkin tilanteessa pitää toimia.

Ylioppilaaksi Marin kirjoitti 2004. Hallintotieteiden maisteriksi hän valmistui 2017. Pro gradu -tutkielman aihe oli Pormestarien Suomi – tarkastelussa poliittisen johtamisen ammattimaistuminen viidessä Suomen kaupungissa.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta