Rikollinen sai palvelupaikan hoitokodista – vei muistisairaan Lielahden Poweriin ja ostatti itselleen television

Muistisairaan ulkoilu Pyynikillä muuttui ahdistavaksi kauppareissuksi. Yhdyskuntapalvelua suorittaneen naisen tuomio muuttui puolestaan ehdottomaksi vankeudeksi.

Yhdyskuntapalvelua suorittanut nainen ostatti 60-vuotiaalla muistisairaalla henkilöllä itselleen television. Kuvituskuva.

3.12.2019 20:13

Hoitokodissa Tampereella asuva yli 60-vuotias muistisairas henkilö luuli toukokuun lopulla pääsevänsä ulkoilemaan Pyynikin arvokkaisiin maisemiin. Maisemareissun sijaan ulkoilusta tulikin toisella tapaa arvokas: muistisairas päätyi Lielahden Poweriin ostamaan televisiota ulkoiluttajalleen.

Suunnitelmanmuutoksen takana oli hoitokodissa yhdyskuntapalvelua suorittamassa ollut 37-vuotias nainen. Hänet oli vuosi aiemmin tuomittu neljän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa kahdesta törkeästä rattijuopumuksesta ja omaisuusrikoksista.

Vankilaan nainen ei kuitenkaan mennyt. Oikeus katsoi, että nainen voi suorittaa rangaistuksensa yhdyskuntapalveluna. Koska yksi tunti palvelua vastaa yhtä päivää vankeutta, yhdyskuntapalvelua oli suoritettava 120 tuntia.

Tästä nainen ei kuitenkaan lopulta suoriutunut. Rikosseuraamusviraston työntekijän mukaan naisen kyky noudattaa aikatauluja ja palvelusehtoja vaihteli, ja häntä oli ehditty huomauttaa suullisesti asiasta jo ennen Lielahden-reissua.

Viraston mitta täyttyi, kun nainen vei muistisairaan tv-ostoksille. Naisen avopuoliso toimi reissulla kyyditsijänä.

Tapauksen vuoksi naiselle määrätyn rangaistuksen muuttamista käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Nainen kertoi itse ystävystyneensä kyseisen hoitokodin asiakkaan kanssa, joka sai ulkoilla ilman rajoja. Naisen mukaan he olivat käyneet kauppakeskuksessa ostoksilla yhdessä aikaisemminkin.

Nainen väitti myös kertoneensa muistisairaalle jo ennakkoon, että hänen televisionsa oli mennyt rikki. Nainen kertoi myöntäneensä muistisairaalle, ettei hänellä ole varaa uuteen televisioon ja että hänen luottotietonsa ovat menneet.

Oikeudessa nainen väitti lisäksi kertoneensa kauppareissusta yhdyskuntapalvelulle. Powerissa nainen kysyi kertomansa mukaan kahdesti muistisairaalta, sopiiko tv:n ostaminen. Myös myyjälle nainen oli sanonut, että televisio tulee hänelle.

Nainen korosti lisäksi, että televisio oli ostettu osamaksulla ja että hän oli lupauksensa mukaisesti maksanut osamaksuerät muistisairaalle hoitokodin asukkaalle.

Selitykset eivät auttaneet. Muistisairas oli kertonut, että nainen oli kieltänyt kertomasta ostoksesta kenellekään. Rikosseuraamusviraston työntekijän mukaan muistisairas oli tapahtuneen jälkeen itkuinen, pelokas ja ahdistunut.

Selvityksen mukaan ostotilanne Powerissa oli tullut hänelle äkillisesti, eikä hän osannut tai uskaltanut kieltäytyä ostamasta televisiota naiselle.

Yhdyskuntapalveluehtojen mukaan palveluspaikalta ei saa poistua ilman lupaa. Kyseessä olleelle reissulle lupaa ei ollut.

– Käräjäoikeus katsoo selvitetyn, että (nainen) on yhdyskuntapalvelua suorittaessaan tahallaan ja suunnitelmallisesti vienyt palveluspaikan asukkaan vastoin annettua tehtävää muualle, ratkaisussa todetaan.

Oikeus totesi naisen rikkoneen velvollisuuksiaan törkeällä tavalla.

– Nainen on samassa yhteydessä käyttänyt hyväkseen asukkaan muistiongelmista johtuvaa ilmeistä puutteellista kykyä huolehtia asioistaan ostattamalla asukkaalla itselleen television.

Itse tv-kauppoja oikeus ei käsitellyt, sillä esillä oli vain yhdyskuntapalvelun muuttaminen vankeudeksi.

Tähän ratkaisuun oikeus lopulta päätyikin. Nainen ehti suorittaa 120 tunnin palvelustaan 103 tuntia, joten loppuaika muunnettiin ehdottomaksi vankeudeksi.

Nainen joutuu siis vankilaan 17 päiväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?