Eläkeläisparin erikoinen pilkkireissu: jäistä nousi kaksi isoa haukea ja ulkomaalainen mies drone kädessään - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Eläkeläisparin erikoinen pilkkireissu: jäistä nousi kaksi isoa haukea ja ulkomaalainen mies drone kädessään

Pekka Orava muistelemassa pelastustehtävää Herralanvuolteen jäällä Lempäälässä.

Julkaistu: 29.11.2019 19:19

Pikkupoika näki rannalta, miten lähellä hengenlähtö oli. Onneksi pilkille lähteneellä eläkeläismiehellä oli mukanaan viiden euron naskalit.

Heikko jää oli viedä ulkomaalaistaustaisen miehen hengen Herralanvuolteen jäällä Lempäälässä viime helmikuussa. Ei vienyt, kiitos lähellä pilkkineiden Sinikka ja Pekka Oravan.

Lauantaipäivänä pilkkimään lähtenyt pariskunta huomasi jäällä myös noin viisivuotiaan pojan ja aikuisen miehen, jotka olivat lennättämässä dronea.

– Drone lensi melkein sulaan, vain vajaan metrin päähän. Mutta eikös tämä hyväkäs lähtenyt kävelemään sulaa kohti, Pekka Orava muistelee.

– Huusin, että älä nyt j-malauta sinne mee, etkö sää nää, että se on sulaa. Eiku mies kävelee ja kävelee vaan. Mä huusin kovalla äänellä oikein, mutta se käveli vaan – ja saman tien plumps. Todettiin vaan, että nyt se jumankauta putos.

Pariskunta ei aikaillut. Sinikka Orava soitti hätäkeskukseen ja antoi miehelleen ainoat mukana olleet jäänaskalit. Virtaava paikka oli lähellä asuvalle Pekka Oravalle tuttu, joten hän tiesi vaaran, mihin ryhtyi.

– Lähdin konttaamaan miestä kohti. Ryömin lähemmäksi ja mietin, että nyt on heiton kyllä onnistututtava, sillä toisia naskaleita ei ollut.

Kaikeksi onneksi Pekka Orava oli varustautunut jäänaskalein.

Orava heitti naskalit vatsallaan maaten jäätä pitkin noin 15–20 metrin matkan. Suoritus onnistui.

– Mies sai naskalit ja mää sitten häntä ohjeistin. Näytin oikein, että lyöt ne piikit jäähän kiinni. Ensin toisen, sitten toisen, niin pysyt pinnalla. Selitin vielä, että kuulitko, hälytysajoneuvot lähti, että jos et jaksa vetää ittees jäälle, niin pysy ainakin jään reunalla.

– Yritin rauhoittaa miestä, että älä riuhdo. Ihminen voi joutua tuollaisessa tilanteessa panikkiin ja se reuhtoo ittensä ihan umpipuhki. Kaveri pysyi ihan coolina. Jää lohkesi välillä alta, mutta se löi naskalin uudestaan.

Kun pintapelastajat saapuivat, mies oli saanut vedettyä jo toisen jalkansa jäälle.

– Vasta kun pintapelastajat alkoi antaan ohjeita, niin tajuttiin, ettei se osaa edes suomee!

Kieli vaihtui englanniksi, mies saatiin turvaan ja viiden euron naskalit takaisin omistajalleen. Kylmettynyt mies ei leuka jäykkänä saanut kunnolla edes kiitettyä pelastajaansa.

– Oli Jumalan onni, että me satuttiin siihen, koska missään rannalla ei näkynyt ketään muita. Vain se pikkupoika kiljui rannalla kuin syötävä. Vaimo piteli poikaa ja lohdutteli, ettei se hätäpäissään ryntää perään, eläkkeellä koirapoliisin töistä oleva Pekka Orava kuvailee tilannetta.

– Kaveri saatiin ylös avannosta drone kädessään. Mutta kukaan ei tiedä, missä kaukosäädin on. Varmaan Herralanvuolteen pohjassa vielä tänäkin päivänä.

Pelastajat veivät miehen ja pojan, joten Oravat jatkoivat pilkkimistään.

– Meillä kävi kamalan hyvä onni. Meni puoli tuntia, ja saimme kiloisen hauen. Siitä 20 minuuttia ja toinen. Ajattelimme, että se oli kaikin puolin onnistunut reissu.

Pirkanmaan pelastuslaitos järjesti torstaina kahvitilaisuuden, jossa kiitettiin Oravaa ja seitsemää muuta vuoden mittaan neuvokkaasti hätätilanteissa toiminutta kansalaista.

Orava korostaa, ettei sankaruus tullut tosipaikassa mieleen.

– Mukavaahan se on, että muistetaan, mutta päällimmäisenä jäi mieleen hyvä mieli siitä, että saatiin se kaveri avannosta ylös. Ja ettei pikkupojan tartte rannalta kattoo, kuinka isäukko hukkuu.

Pekka Orava harrastaa itse avantouintia, mutta vaatteet päällä jäihin meno ei kiinnosta.

– Hankittiin sitten meille toisetkin naskalit.

Kansalaisten omat valmiudet ovat tärkeitä, sillä onnettomuuspaikalla tehdyt ensitoimet vaikuttavat onnettomuuksien suuruuteen ja mahdollisten uhrien määrään.

Pirkanmaan pelastustoimi muistuttaa, ettei kaikkia onnettomuuksissa hyvin toimineita kansalaisia ei pelastuslaitos pysty huomioimaan, sillä usein onnettomuuksissa toimineet eivät itse ilmoittaudu pelastuslaitokselle.

Palkitut yhteiskuvassa.

Pelastuslaitos jakoi kiitosta myös seuraavien onnettomuuksien yhteydessä tehdyistä toimista.

Kuhmalahti 17.5.2019

Kuhmalahden VPK:n jäsen Kari Uusimaa oli kesämökillään ystäväperheen kanssa. Uusimaa sai matkapuhelimeensa tiedon vesionnettomuudesta ja lähti kaverinsa Kimmo Ojalan kanssa läheiselle kesämökille, koska se oli mainittu onnettomuuskohteena. Siellä kuitenkin paljastui, että hälytyksen kohde on järvellä ja Uusimaa lähtikin Ojalan kanssa veneellä järvelle. He löysivät kaatuneen veneen, josta piteli kiinni mies, jonka he saivat nostettua veneeseen. Toinen mies oli menehtynyt. Uusimaa ja Ojala toivat molemmat uhrit rannalle, josta Uusimaa lähti ambulanssia vastaan opastamaan sen perille.

Ruovesi 15.4.2019

Ruovedellä syttyi lieden lähellä ollut materiaali palamaan. Rakennuksessa oli 9-vuotias Janina Saarinen ja hänen puolitoistavuotias siskonsa. Palo levisi keittiön kaappeihin ja rakenteisiin. Janina huomasi tulipalon, sulki oven ja vei siskonsa ulos palavasta rakennuksesta. Ulkona Janina huomasi puhelimen jääneen sisälle. Hän meni noutamaan puhelimensa ja soitti isälleen, joka hälytti pelastuslaitoksen paikalle.

Kihniö 27.7.2019

Kihniössä huoltoasemalla henkilö oli istunut pöytään. Hetken päästä hän oli lakannut hengittämästä. Samassa pöydässä ollut Toni Lepistö oli lyönyt kämmenellä henkilöä selkään useita kertoja, jonka seurauksena ruokaa oli lentänyt lattialle ja henkilö alkanut taas hengittää ja virkosi ennen ensihoidon tuloa paikalle.

Sastamala 12.6.2019

Rautavedellä kolmen hengen seurueen vene oli haukannut vettä, jonka jälkeen se oli kaatunut. Vesiskootterilla lähistöllä ollut Markus+Tuominen+" class="person">Markus Tuominen tuli varmistamaan, että kaikki pysyvät pinnalla, ja toi yhden veden varassa olleen henkilön rantaan ennen pelastuslaitosta kahden muun jäädessä kannattelemaan itseään veneen reunaan.

Lempäälä 30.7.2019

Lempäälässä oli omakotitalon terassin rappuset syttyneet palamaan. Ohikulkija Juha-Petteri Iivonen näki tulipalon, soitti hätäkeskukseen ja aloitti sammuttamisen autotallin seinustalla olevalla puutarhaletkulla ja saikin tulen sammumaan. Terassin edestä ehti palaa nurmikkoa ja osa terassin reunasta.

Tampere 10.10.2019

Auli Kurko ja hänen naapurinsa Ulla Inkinen kuulivat palovaroittimen äänen naapurista. He haistoivat savun ja kävivät hakemassa yleisavaimen, jonka avulla he menivät sisälle ja toivat turvaan asukkaan, joka ei pystynyt poistumaan omin voimin. Alkupalo oli hellalla ja savutti voimakkaasti, joten varsinainen syttymä oli lähellä.

Pekka Orava muistelemassa pelastustehtävää Herralanvuolteen jäällä Lempäälässä.

Lisää aiheesta