Todistaja kertoi Alma-pomon reaktiosta työ­haastattelussa: ”Kallisti päätään ja kysyi, eikö sen ikäinen lapsi kaipaa äitiään” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Todistaja kertoi Alma-pomon reaktiosta työ­haastattelussa: ”Kallisti päätään ja kysyi, eikö sen ikäinen lapsi kaipaa äitiään”

Kai Telanne.

Kai Telanne.

Julkaistu: 21.11.2019 20:49

Työsyrjintäkäräjillä kuultiin torstaina todistajana Aamulehden päätoimittajaksi hakenutta Johanna Vesikalliota.

Pari vuotta sitten Aamulehdellä, Suomen toiseksi suurimmalla seitsenpäiväisellä sanomalehdellä, olisi ollut mahdollista valita historiansa ensimmäinen naispuolinen päätoimittaja. Rekrytointiprosessissa pitkälle edenneiden ehdokkaiden joukossa oli ainakin kaksi kokenutta ja tunnettua naisjournalistia.

Naista ei kuitenkaan valittu. Pirkanmaan käräjäoikeudessa tänään alkaneessa ja huomenna jatkuvassa oikeudenkäynnissä yritetään selvittää, oliko asia kiinni juuri sukupuolesta.

Sisä-Suomen kihlakunnansyyttäjä Olli Sulkosen nostaman syytteen mukaan ainakin entisen Helsingin Sanomien päätoimittajan Päivi Anttikosken rasitteena oli sukupuoli. Oikeudessa syytetäänkin ratkaisevan työhaastattelun tehneitä Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta ja henkilöstöjohtajaa Virpi Juvosta työsyrjinnästä.

Syytteen mukaan Telanne ja Juvonen olivat ”ilman painavaa, hyväksyttävää syytä asettaneet työnhakijan, Päivi Anttikosken, epäedulliseen asemaan sukupuolensa takia”.

Perusteena syytteelle on Anttikosken työhaastattelu joulukuun alussa 2017. Haastattelun aikana Telanne oli syytteen mukaan puuttunut Anttikosken perhetilanteeseen sanomalla, ettei kymmenvuotias pärjää ilman äitiään. Telanne viittasi tällä helsinkiläisen Anttikosken aikeeseen muuttaa Tamperelle ilman perhettään.

Lisäksi Telanne oli Anttikosken mukaan kysynyt häneltä, mitä mieltä hänen miehensä tällaisesta ratkaisusta ”oikeasti oli”.

Ennen kyseistä haastattelua Anttikoski oli saanut ymmärtää olevansa ”ykkösehdokas” päätoimittajaksi. Pian haastattelun jälkeen Alman johto piti palaverin ja heivasi Anttikosken ehdokaslistalta.

Listalle jäi vielä toinen vahva naisehdokas, aiemmin muun muassa STT-Lehtikuvan yhteiskuntatoimituksen politiikan esimies Johanna Vesikallio. Hänkin pääsi Alma-johdon haastatteluun, mutta sai kuulla samantyyppisen kysymyksen kerrottuaan, että oli ajatellut käydä töissä lastensa vuoksi joka toinen viikko Helsingistä käsin.

Vesikallion mukaan Telanteella oli tiedossa, että hänen nuorempi lapsensa oli haastatteluhetkellä 11-vuotias.

– Telanne kallisti päätään ja kysyi, eikö sen ikäinen lapsi kaipaa äitiään, oikeudessa todistajan roolissa esiintynyt Vesikallio kertoi oikeudessa.

Poliisi tutki myös, syrjittiinkö päätoimittajahaussa myös Vesikalliota, mutta hänen kohdallaan syyttäjä katsoi, ettei näyttö riittänyt.

Anttikoski ja Vesikallio tunsivat toisensa ennalta, mutta eivät olleet varsinaisesti hyviä ystäviä. Yhteinen kohtalo kuitenkin yhdisti kaksikon pian sen jälkeen, kun Anttikoski oli purkanut tuntojaan Facebookissa naistenpäivänä maaliskuussa 2018.

Molemmat kertoivat oikeudessa olleensa hämmentyneitä Telanteen kysymyksistä.

– En ymmärrä, miten tuo kysymys liittyi kyvykkyyteeni journalistina, Vesikallio ihmetteli.

Julkisuuteen Anttikosken kohtalo tuli Suomen Kuvalehden haastattelussa heinäkuussa 2018.

Telanne ja Juvonen kiistävät syyllisyytensä. Heidän näkemyksensä on yhteinen: Anttikoski jäi ulos kisasta heikosti menneen työhaastattelun takia; Vesikallio ei puolestaan vaikuttanut lopulta kyllin motivoituneelta tehtävään.

Kummankaan naisen työura ei kuitenkaan tyssännyt Alma Median pomojen pöytään. Anttikoski sai töitä valtioneuvoston viestintäpäällikkönä ja Vesikallio Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkönä.

Aamulehden päätoimittajaksi valittiin lopulta Jussi Tuulensuu.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta