Alma-pomo kaatoi kuumaa vettä kahdesti päätoimittaja­ehdokkaan kädelle: ”Mietin, onko hän hermostunut” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Alma-pomo kaatoi kuumaa vettä kahdesti päätoimittaja­ehdokkaan kädelle: ”Mietin, onko hän hermostunut”

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski ja asianajaja Markku Fredman Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella torstaina 21. marraskuuta 2019.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski ja asianajaja Markku Fredman Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella torstaina 21. marraskuuta 2019.

Julkaistu: 21.11. 13:41, Päivitetty 21.11. 15:02

Päivi Anttikoski selitti muistiinpanojen katoamista iPhonesta: ”Vanhentunut malli”.

Näkemykset ovat varsin kaukana toisistaan, kun Pirkanmaan käräjäoikeudessa käsitellään Aamulehden parin vuoden takaista päätoimittajan valintaprosessia. Vastaajina ovat Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne ja henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen.

Henkilökohtaisesti asiassa kuultiin ensimmäiseksi asianomistajaa, nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoskea. Päätoimittajan paikalle ehdolla ollut Anttikoski toi esille erikoisen yksityiskohdan tapaamisestaan Telanteen ja Juvosen kanssa.

Anttikoski kertoi olleensa kovassa flunssassa ja että hänen äänensä oli ”vähän poissa”. Juvonen aikoi kaataa kuumaa vettä Anttikosken edessä olleeseen teekuppiin, mutta pieleen meni.

– Hän kaatoi kuumaa vettä kädelleni. Työnsin mukia Juvoseen päin, ja hän kaatoi uudelleen vettä kädelleni, Anttikoski kertoi oikeussalissa.

– Mietin, onko hän jotenkin hermostunut.

Kertomallaan Anttikoski kuvasi työhaastattelun erikoista tunnelmaa.

Rekrytointiprosessin aiemmissa vaiheissa Anttikoski oli ollut tekemissä pääasiassa Alma Regionsin liiketoimintajohtaja Kari Juutilaisen kanssa. Anttikoski kertoi Juutilaisen saaneen hyvähenkisten keskustelujen aikana hänet innostumaan päätoimittajuudesta.

Anttikoski ymmärsi Juutilaisten puheista myös olevansa ykkösehdokas tehtävään. Anttikoskelle oli myös kerrottu, että loppusuoralla on vielä toinenkin päätoimittajaehdokas, Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkönä nykyisin työskentelevä Johanna Vesikallio.

Kumpaakaan ei lopulta valittu tehtävään. Myös Vesikalliota kuultiin esitutkinnassa mahdollisena asianosaisena.

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne.

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne.

Telanteen kanssa tunnelma ei Anttikosken mukaan ollut ”paras mahdollinen”. Oikeudessa selvitetäänkin osin juuri sitä, mikä oli Telanteen ja Anttikosken tapaamisen tarkoitus ja mikä oli Anttikosken asema ennen työhaastatteluun menoa.

Merkittävin yksityiskohta on kuitenkin se, mitä Telanne Anttikoskelle sanoi ja mitä hän sanoillaan tarkoitti sen jälkeen, kun Anttikoski kertoi perhetilanteestaan. Anttikoski sanoi, että hänen perheensä – mies ja 10-vuotias poika – eivät muuta hänen mukanaan Tampereelle.

Täysin sanatarkkaa lainausta Anttikoski ei enää pysty antamaan, mutta hänen mukaansa Telanne kysyi, ”miten lapsi pärjää, kun äiti on noin paljon poissa”.

– Hämmennyin ja rupesin selittämään, että tämä sopii meille hyvin, että lapsi on tottunut, eikä asia ole mikään ongelma meille. Olisi pitänyt sanoa, etteivät tällaiset kysymykset kuulu tähän, Anttikoski katui.

Pian Telanne kysyi Anttikosken lisäksi myös, ”mitä mieltä sun mies on tästä ratkaisusta oikeasti”.

– Ajattelin, etten oikeasti tiedä, missä nyt mennään, Anttikoski kertasi mennyttä.

Anttikosken mukaan Telanne nousi ylös ja ryhtyi kävelemään pöydän päässä edestakaisin.

– Hän rupesi kertomaan mulle, etten pysty keskittymään, kun perhe on poissa ja on huolta.

Anttikoski kertoi kirjanneensa Telanteen kommentit tuoreeltaan muistiin iPhoneensa heti tapaamisen jälkeen. Poliisi ei kuitenkaan löytänyt esitutkinnassa puhelimesta väitettyjä muistiinpanoja.

– Siltä maanantailta puhelimeeni ei ollut tallentunut edes yhtään puhelua. Se oli vanhentunut malli. Poliisi sanoi minulle, että sellainen on mahdollista.

Telanteen elekielikin viesti epämukavasta tunnelmasta.

– Huomasin pilkallisen hymähdyksen, kun kerroin, että olen menossa katsomaan asuntoa, Anttikoski kertoi.

Anttikoski kiisti puolustuksen väitteet siitä, että hän olisi kritisoinut Telanteelle voimakkaasti entistä työnantajaansa Helsingin Sanomia. Anttikosken mukaan hän nosti esille vain asioita, joita hän ei päässyt tekemään Hesarissa, mutta jotka hän olisi halunnut toteuttaa Aamulehdessä.

Artikkelia korjattu 21.11.2019 kello 15.02: Kuumaa vettä Anttikosken kädelle kaatoi Juvonen, ei Telanne.