Kuntavero nousi Tampereella uudelle kymmenluvulle – vasemmistoliitto ja perussuomalaiset eivät sopuilleet - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Kuntavero nousi Tampereella uudelle kymmenluvulle – vasemmistoliitto ja perussuomalaiset eivät sopuilleet

Tampereen kaupunginvaltuusto keskusteli kuntataloudesta aamuyhdeksästä alkaen.

Julkaistu: 18.11.2019 18:17

Valtuusto päätti veroprosentin nostosta 20,25:een äänin 57–9. Aiempi prosentti oli 19,75.

Etenkin kokoomuksen ajama vaatimus pienemmästä kuntaveron korotuksesta meni lopulta läpi Tampereen kaupunginvaltuustossa. Kaupunginhallitus ehti aiemmin hyväksyä vasemmiston ja vihreiden kannattaman 0,75 prosenttiyksikön korotuksen.

Tampereen kaupunginvaltuusto päätyi neuvottelujen jälkeen siis kompromissiin. Ensi vuonna kuntavero on 20,25 prosenttia. Tällä hetkellä veroprosentti on 19,75.

Äänestyksessä olivat vastakkain pormestari Lauri Lylyn (sd) uudempi esitys veronkorotuksesta ja valtuutettu Lassi Kalevan (ps) esitys, jonka mukaan veroa ei korotettaisi lainkaan. Suurimpien valtuustoryhmien tekemä kompromissiehdotus voitti äänin 57–9.

Läpi ei mennyt myöskään esitys, jonka mukaan veroa olisi korotettu Lylyn alkuperäisen talousarvioehdotuksen mukaan 0,75 prosenttiyksikköä.

Kuntatalouden alijäämä on piinannut Tamperetta vuosia. Suomen suurista kaupungeista Tampere on ensimmäinen, joka nousee kahdenkympin kerhoon. Veroprosentti on selvästi alempi ja jäämässäkin tällä tietoa sellaiseksi muun muassa Helsingissä (18,00), Espoossa (18,00), Turussa (19,50) ja Vantaalla (19,50).

Pirkanmaan muihin kuntiin verrattuna Tampereen kuntavero on korotuksesta huolimatta matalin. Vain Valkeakoskella kuntavero on ensi vuonna sama 20,25 prosenttia kuin Tampereella.

Valtuustoryhmät neuvottelivat kompromissin ennen kokousta. Pormestari Lylyn alkuperäistä talousarvioesitystä eli kuntaveron nostoa 20,5 prosenttiin jäi lopulta kannattamaan vain vasemmistoliitto.

Perussuomalaiset eivät olisi halunneet nostaa kuntaveroa lainkaan. 19,75:ssä veroprosentin olisivat pitäneet pienemmistä valtuustoryhmistö myös Tampereen puolesta ja Vaihtoehto Tampere.

Lisää aiheesta