Seksuaalirikoksista syytetty poliisiammatti­korkeakoulun ylikonstaapeli toimi opettajana yli 10 vuotta – epäilyt alkoivat valjeta opiskelijan ilmiannon jälkeen - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Seksuaalirikoksista syytetty poliisiammatti­korkeakoulun ylikonstaapeli toimi opettajana yli 10 vuotta – epäilyt alkoivat valjeta opiskelijan ilmiannon jälkeen

Kuvituskuva
Julkaistu: 18.11. 15:31

Voimankäyttöä poliisiammattikorkeakoulussa opettanut ylikonstaapeli on ollut virasta pidätettynä tammikuusta lähtien.

Lukuisista seksuaalirikoksista ja virkavelvollisuuden rikkomisesta syytetty poliisiammattikorkeakoulun opettaja pidätettiin virasta tammikuussa. Syyttäjä tiedotti tänään, että opettajana toiminutta ylikonstaapelia vastaan on nostettu syytteitä seksuaalisista hyväksikäytöistä, seksuaalisesta ahdistelusta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori myöntää, että epäilyt tulivat hänelle yllätyksenä.

– Olen ollut yhdeksän vuotta rehtorina. Hän on ollut opettajana kauemmin kuin minä. Sanoisin, että hän on toiminut opettajana poliisiammattikorkeakoulussa yli kymmenen vuotta, rehtori Kimmo Himberg kertoo.

Rehtorin mukaan vyyhti lähti purkautumaan, kun viime vuoden lopulla opiskelija kertoi poliisiammattikorkeakoulun henkilökunnalle yhdestä tapauksesta.

– Kun asiaa ruvettiin selvittämään, tietoon tuli muitakin tapauksia, Himberg sanoo.

Tuolloin poliisiammattikorkeakoulu teki opettajasta rikosilmoituksen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Virasta pidätetty ylikonstaapeli on opettanut poliisiopiskelijoille voimankäyttöä.

– Syyttäjä ja tutkinnanjohtaja ovat selvittäneet asiaa sen jälkeen. Seksuaalirikokset ovat asianomistajarikoksia, joista poliisiammattikorkeakoulu ei olisi voinut tehdä rikosilmoituksia.

Uhreja tapauksessa on yhteensä seitsemän. Valtaosa heistä on ollut tekojen aikaan hieman yli 20-vuotiaita Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijoita. Kaikki uhrit ovat naisia. Epäillyt teot ovat tapahtuneet sekä virantoimituksessa että vapaa-aikana.

Helsingin Sanomat uutisoi viime kuussa, että Poliisiammattikorkeakoulussa on selvitetty myös toista seksuaalisen häirinnän epäilyä. Lehden mukaan naisopiskelijat ovat tehneet ilmoituksia miesopiskelijan käytöksestä.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori pitää julkisuuteen tulleita epäilyjä koulun kannalta kiusallisina.

– Uhreille nämä asiat ovat aina kauhean ikäviä. Tässä on kuitenkin kaksi positiivista asiaa: kun syyttäjä on päättänyt syyttää, polamkin tekemä tilannearvio silloin, kun asiaa ruvettiin selvittämään ja päädyttiin tekemään rikosilmoitus, oli vähintäänkin oikeansuuntainen.

– Pidän myös todella positiivisena sitä, että tällaisen toiminnan kohteiksi joutuneet ihmiset uskaltavat tuoda sen julki. Muuten tällaiseen käyttäytymiseen ei päästäisi puuttumaan ollenkaan.

Ylikonstaapelin tapaus käsitellään käräjäoikeudessa joulukuun alussa. Poliisiammattikorkeakoulu sijaitsee Tampereella.