Kunnanvaltuutettu mainostaa kotikuntaansa Twitterissä Auschwitz-kuvalla: ”Tervetuloa Lempäälään” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Kunnanvaltuutettu mainostaa kotikuntaansa Twitterissä Auschwitz-kuvalla: ”Tervetuloa Lempäälään”

Olavi Saarelainen kertoo vaihtaneensa Twitterin taustakuvansa Lempäälän kunnan pyynnöstä. Hitler-Jugend-kuvan paikalle Saarelainen laittoi kuvan keskitysleiristä.

Julkaistu: 13.11.2019 11:48, Päivitetty 13.11.2019 12:29

Kunta irtisanoutuu Olavi Saarelaisen epäasiallisesta viestinnästä. Ylen mukaan Saarelainen erotettiin perussuomalaisten valtuustoryhmästä jo aiemmin.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Lempäälän kunnanvaltuustoon noussut Olavi Saarelainen (ps) aiheuttaa kotikuntansa päättäjille harmaita hiuksia kansallissosialismia liehittelevällä some-viestinnällään.

Kunta julkaisi keskiviikkoaamuna tiedotteen, jonka mukaan se irtisanoutuu Saarelaisen epäasiallisista kannanotoista ja viestinnästä. Kunnan mukaan Saarelaisen viestintä ei edusta kunnan kantaa eikä se ole kunnan arvomaailman mukaista. Kunnan johto on lisäksi lähettänyt Saarelaiselle aiheesta kirjallisen muistuksen.

Vastakkainasettelu kärjistyi, kun Saarelaisen toivottiin muuttavan Twitter-palvelussa olevan profiilinsa taustakuva, jossa oli Hitler-Jugendin eli Saksan kansallissosialistisen puolueen nuoriso-osaston jäseniä.

Saarelainen teki työtä käskettyä. Hän laittoi tililleen kuvan Auschwitzin keskitysleiristä ja kruunasi tekonsa otsikkotekstillä ”Tervetuloa Lempäälään”. Samalla Saarelainen ilmoittaa olevansa titteliltään Lempäälän kunnanvaltuutettu.

– Lempäälän kunta sanoo kyllä kaikelle paitsi luottamushenkilöiden sananvapaudelle. Te halusitte minun vaihtavan taustakuvani teitä miellyttäväksi, mutta vaihdoin sen teitä kuvaavaksi, Saarelainen ilmoittaa Twitterissä.

Saarelainen julkaisi myös kunnalta saamansa huomautuksen sellaisenaan. Kunnanvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajien sekä kunnanjohtajan allekirjoittamassa kirjoituksessa korostetaan tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta ja eettisyyttä kunnan toiminnan tärkeinä arvoina.

– Olemme saaneet tietoomme, että toimintasi on toistuvasti yhdessä sovittujen pelisääntöjen vastaista. Edustaessasi sosiaalisen median kanavissa Lempäälän kunnanvaltuustoa ja samalla viestittäessäsi pelisääntöjemme vastaisia kannanottoja, leimaat samalla koko Lempäälän kunnanvaltuuston, kuntajohto ilmoittaa huomautuksessaan.

– Emme voi hyväksyä tätä toimintaa ja pyydämmekin, että ko. toiminta loppuu välittömästi ja muokkaat sosiaalisen median profiilitietojasi eettisen koodistomme mukaiseksi, jos edelleen haluat viestittää toimivasi Lempäälän kunnanvaltuutettuna.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Ylen mukaan perussuomalaiset on erottanut Saarelaisen valtuustoryhmästään jo aiemmin tänä vuonna.

Saarelainen kertoo itse, ettei hän kannata natsiaatetta.

– Kunnan ei kuitenkaan tulisi rajoittaa valtuutetun sananvapautta, oli hän sitten kansallissosialisti tai kommunisti, Saarelainen sanoo Ylen jutussa.

Jutun otsikkoa muokattu kello 12.29.

Lisää aiheesta