Äiti pyysi lupaa, että 16-vuotias olisi saanut hakea 4-vuotiaan päiväkodista – vastaus pöyristytti: ”Tuli olo, että olin piilokamerassa” - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Äiti pyysi lupaa, että 16-vuotias olisi saanut hakea 4-vuotiaan päiväkodista – vastaus pöyristytti: ”Tuli olo, että olin piilokamerassa”

Julkaistu: 11.11.2019 18:55

Päivähoidon palvelupäällikkö perustelee ratkaisua muun muassa isosiskon oikeudella iltarauhaan. Äiti pitää päätöstä saivarteluna ja toivoo terveen järjen käyttöä.

Hyvässä uskossa lapsensa päiväkodissa käynyt tamperelainen perheenäiti pöyristyi viime viikolla pahan kerran. Hieman yli 40-vuotias äiti kysyi päiväkodin johtajalta, voisiko hänen 16-vuotias tyttärensä hakea nelivuotiaan siskonsa aika ajoin hoidosta kotiin.

Vastaus oli jyrkkä ei.

– Päiväkodinjohtaja sanoi minulle, että laki on laki, ja että asia on sillä selvä, äiti kertoo IS:lle.

Ratkaisuun ei vaikuttanut edes se, että isosisko opiskelee lähihoitajaksi ja että perhe asuu päiväkodin vierellä sijaitsevassa kerrostalossa. Äidin mukaan nelivuotiaan kotimatka olisi noin 20 metriä.

Johtajan neuvosta äiti tiedusteli asiaa sähköpostitse päivähoidon palvelupäälliköltä Tanja Moisalalta. Vastaus ei ollut sen rohkaisevampi.

– Varhaiskasvatuksesta ei olla annettu lupaa sille, että alaikäinen sisarus hakee nuoremman sisaruksen, Moisala ilmoitti äidille.

IS:lle Moisala korostaa, ettei äiti avannut viestissään asian taustoja.

– Näistä asioista keskustellaan tapauskohtaisesti. Luonnollisesti luotamme päiväkodin johtajaan.

Mitään asiaa koskevaa lakia ei todellisuudessa ole olemassa, vaikka ratkaisua äidin mukaan niin perusteltiin.

IS kysyi Moisalalta Tampereen kaupungin tekemästä linjauksesta. Moisala vetoaa asiassa vastuukysymyksiin.

– Lain mukaan päiväkodin johtaja on vastuussa, jos lapsi tulee kotiin, jossa ei ole huoltajaa, Moisala sanoo.

Käytäntöä ihmettelevä äiti työskentelee itsekin hoiva-alalla, henkilökohtaisena avustajana.

– Työpäivät venyvät usein, sillä en voi jättää hoivattavaa kesken kaiken yksin. Usein bussikin voi olla myöhässä, äiti perustelee tarvettaan saada apua nelivuotiaan isosiskolta.

– Lapseni olisivat kahdestaan kotona enimmillään tunnin tai kaksi.

Äiti uskoo, ettei fiksulla isosiskolla ole kotona ongelmia nelivuotiaan kanssa. Linjaus kuitenkin piti. Moisala katsoo, että asia koskee nelivuotiaan lisäksi myös teini-ikäisen sisaruksen elämää.

– 16-vuotiaalla lapsella on oikeus omaan iltarauhaansa, Moisala perustelee.

Moisalan sanat kuulostavat äidistä loukkaavilta.

– Hän ei tiedä perheemme tilannetta. Tuo on pelkkää saivartelua ja kiusantekoa, äiti sanoo.

Kaupungin varhaiskasvatuksen linja on kuitenkin selvä. Jos luvan antaa yhdelle alaikäiselle, voi siitä Moisalan mukaan tulla rutiini.

– Mitä, jos kerran sitten sattuu jotakin? Minulla olisi paljon heikompi tilanne vastata kysymyksiisi, jos jotain tapahtuisi. Silloin kysyttäisiin, miten voitte antaa lapsen alaikäisen mukaan, Moisala muistuttaa.

Äiti halusi 16-vuotiaalle nimenomaan jatkuvan luvan nelivuotiaan hakuun. Nyt sellainen on äidin lisäksi isällä ja isovanhemmilla.

– Mummo ja pappa asuvat 2,5 kilometrin päässä, enkä viitsisi aina heitäkään vaivata. Ja heilläkin on omia menojaan.

20 metriä ja tunti isosiskon kanssa on Tampereen kaupungille kuitenkin liikaa. Eikä asiasta keskustella.

– Tuli olo, että olin piilokamerassa ja päiväkodin johtaja olikin Päivi Räsänen valepuvussa, äiti kuvailee.

Lapsi on ollut samassa päiväkodissa nyt kaksi vuotta. Lastentarhanopettajien kanssa yhteistyö on sujunut hyvin, mutta johtajan toimistossa hymy hyytyi.

– Minulle ehdotettiin, että olisiko minulla joku naapuri, joka voisi hakea lapsen. Luotan kuitenkin enemmän 16-vuotiaaseen tyttäreeni kuin johonkin random-naapuriin.

Moisalan mukaan on erittäin poikkeuksellista, että jatkuvaa hakulupaa haetaan alle 18-vuotiaalle sisarukselle.

– Tämä pyyntö on ensimmäinen, mitä minulle on ikinä tullut. Tiedän joitain yksittäisiä tapauksia, jolloin lupa on myönnetty.

Hoitosopimuksesa on mainittu myös erityistapaukset.

Tampereen kaupungin varhaiskasvatusta koskevassa hoitosopimuksessa korostetaan kuitenkin, että alaikäinen sisaruskin voi ”erityistapauksissa” saada luvan, jos sellaista pyydetään. Päätös voidaan tehdä päiväkodin johtajan ja huoltajan keskustelujen perusteella.

– En tiedä, miksei minun kanssani haluttu keskustella. Näytänkö itse liian nuorelta vai mistä on kyse, äiti ihmettelee.

– Tapaaminen ei ollut mukava. Sanottiin vaan, ettei tule onnistumaan! Se oli kaikkein järkyttävintä.

Sopimuksessa oleva teksti perustuu Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakesin ja sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2008 laatimaan Päivähoidon turvallisuussuunnittelu -oppaaseen. Oppaan mukaan kotimatkan turvallisuuden arviointiin vaikuttavat muun muassa hakijan mahdollisuus vastata lapsen turvallisuudesta, kotimatkan pituus ja liikenteen riskit.

Esiopetusikäisten lasten kohdalla Tampereellakin on annettu hakulupia alaikäisille sisaruksille. Raja kulkee juuri eskareiden ja varhaiskasvatusta saavien päivähoitolasten kohdalla.

Huoltajan kotonaolosta opas ei mainitse mitään. Äidin näkökulmasta on sama, onko isosisko yksin nelivuotiaan kanssa kotona heti päiväkotipäivän jälkeen vai myöhemmin illalla.

– Joskus iltaisin voin käydä vaikka kaupassa ja jättää siskokset kotiin tunniksi. Tämä ei näytä ketään haittaavan, äiti huomauttaa.

Kyse on loppupeleissä vastuun siirrosta päiväkodin ja huoltajan välillä, ja toisaalta myös lastensuojelulaista, jos lapset joutuvat olemaan pitkään kotonaan ilman täysi-ikäistä. Päiväkoti on vastuussa lapsesta siihen saakka, kun tämä on luovutettu täysi-ikäisen haltuun.

Isosiskolta hakuluvan evännyt päiväkodin johtaja ei anna asiassa tuumaakaan periksi.

– Kyllähän se on ihan päivänselvää, ettei alaikäinen ole vastuullinen huoltaja. Yksittäistä lupaakaan ei myönnetä, ellei kyseessä ole äärimmäinen hätätapaus, päiväkodin johtaja linjaa IS:lle.

– Toimin ohjeiden mukaan enkä ota mielelläni vastuuta, jos jotain sattuu.

Lisää aiheesta