Alle 3 000 asukkaan Punkalaitumella Pirkanmaalla on pian kahden vuoden ajan odotettu uutta koulurakennusta innolla. Odotus on mennyt pahasti yliajalle, eikä lopputuloksesta olla enää kovin varmoja.
Hirsirakenteisen yhteiskoulu-lukion työmaan piti olla valmis kesäkuussa. Ei ollut. Nyt toiveissa on, että kunta voisi vastaanottaa rakennuksen marraskuun puolivälissä.
Aikataulun pettäminen on ongelmista pienimmästä päästä. Rakennuksen valvonnasta vastaavan A-Insinöörit Oy:n projektipäällikkö Jarmo Pitkänen luki viime viikolla kunnan päättäjille tylyjä tietoja 12-sivuisesta raportistaan.
Harvaa taisi naurattaa Pitkäsen raportin tuomio: ”35-vuotisen rakennusliiketyöurani aikana ei kohteissani ole yhteensä mennyt näin paljon pieleen”.
Aivan lopuksi Pitkänen uskalsi silti luoda myös toivoa: ”Kyllä tästä kuitenkin saadaan vielä hyvä koulu kuntalaisten käyttöön”.
Raportti urakoitsijana toimivan Lehto Groupin tekemisistä on käytännössä silkkaa vikalistaa. Luettelo on mittavuudessaan hämmentävä.
Kilpailu koulun rakentamisesta voitettiin halvalla hinnalla
Punkalaidun teki päätöksen uuden yhteiskoulu-lukion rakentamisesta vuoden 2017 lopulla. Urakkasopimus solmittiin maaliskuussa 2018 ja aloituskokous pidettiin kuukautta myöhemmin.
Ongelmat alkoivat kunnollisen suunnitelman puuttumisesta. Kämmejä tuli alkuvaiheessa niin maanrakennuksen, sokkelin ja radonsuojausten kanssa.
Hirsikehikon valmistuttua urakoitsija ryhtyi lämmittämään sisätiloja voimakkaasti. Tuloksena betonilattiaan tuli runsaasti halkeamia.
Sääsuojaus ja kosteudenhallinta petti talvella. Sekä ylä- että välipohjaan pääsi kosteutta, jonka seurauksia korjaillaan yhä.
Puutteita havaittiin niin rungon kantavissa rakenteissa kuin kantavassa vesikattorungossa. Ilmanvaihto ja muu talotekniikka on tuottanut pitkäaikaisia ongelmia. Edelleenkään ilmanvaihtokoneilla ei ole saatu luokkiin vaadittuja olosuhteita.
Lisäksi esimerkiksi puhalluseristeet ovat edelleen asentamatta. Välipohjan kosteuden osalta tehdään yhä uusintamittauksia. Lattianpinnoitus oli yksi murheenkryyni, johon valvojan piti puuttua jatkuvasti – eivätkä korjaukset ole siltäkään osin ohi.
Myös hirsiseinän sisäpinnan käsittelyssä oli työvirheitä. Äänimittausten tulokset johtivat korjaustöihin. Kalusteiden ja varusteiden asennuksissakin tehtiin virheitä.
Punkalaitumen kunnanjohtaja Tuija Ojala sanoo IS:lle, ettei homma mennyt putkeen.
– Urakka on Lehdolta valitettavan huonosti tehty alusta loppuun, Ojala sanoo.
Ojalan mukaan työmaata leimasivat hätäily, kokemattomuus ja henkilöstövaihdokset. Kunta lisäsi itsekin työmaan valvontaa ongelmien tultua esiin.
– On valvonnan ansiota, että tilanne on parantunut.
Lehto Group voitti tarjouskilpailun muita halvemmalla hinnallaan. Koulu maksaa kunnalle 5,38 miljoonaa euroa.
”Yksittäistapaus”
Urakoitsijalle itselleen pieleen mennyt urakka ei tuota voittoa. Pelkät viivästymissakot ovat tähän mennessä eli 75 päivän osalta hieman yli 200 000 euroa. Lehto Groupin palvelualueenjohtaja Ville Kettunen myöntää, että urakasta aiheutuneet muut ylimääräiset kustannukset ovat sakkoja selvästi suuremmat.
– Urakka ei mennyt ajatusmaailmamme mukaisesti. Tämä on kuitenkin yksittäinen tapaus. Rakennamme parhaillaan muitakin kouluja, Kettunen kertoo.
Punkalaitumella huomautettiin puutteellisesta säänsuojauksesta tammi–maaliskuun aikana viikottain useita kertoja, mutta tilanne ei parantunut, Pitkäsen raportti kertoo. Raportin mukaan yläpohjan päälle kertyi jäätä, joka lämpötilan vaihdellessa suli ja valui vetenä alas.
Yläpohjan ontelolaataston kosteutta urakoitsija yritti raportin mukaan poistaa kosteudenpoistopuhaltimilla ilmareikien kautta.
– Työnjohto ei uskonut holvien olevan märkiä vaan väitti mittauksissa olevan virhettä. Urakoitsija ei toteuttanut, ilmeisesti kustannussäästöjen takia, porareikämittauksia heti siinä laajuudessa kuin kosteudenhallintakoordinaattori ja valvoja edellyttivät, Pitkäsen raportissa sanotaan.
Lehto Groupin Kettusen mukaan yhtiö ryhtyi heti korjaaviin toimenpiteisiin, kun ongelmia ilmeni. Oikeisiin uomiin työmaata ei heti saatu, sillä vastaava mestarikin piti vaihtaa kahdesti.
– Työmaan vetovastuu on paikallisilla tekijöillä. Tämä tapaus korostaa työnjohdon merkitystä. Ongelmia on toki ollut muissakin prosessin osissa, Kettunen myöntää.
Koulu on tarkoitus saada valmiiksi sellaisena kuin kunta on sen halunnut marraskuun puoliväliin mennessä.
– Teemme yhteistyötä hyvässä hengessä kunnan kanssa, Kettunen vakuuttaa.
Aiheesta kertoi aiemmin Punkalaitumen Sanomat.