Tamperelais­mies sai Turkissa syytteen Erdoganin loukkaamisesta Facebookissa – Turkki pyytää Suomesta oikeus­apua - Tampereen seutu - Ilta-Sanomat

Tamperelais­mies sai Turkissa syytteen Erdoganin loukkaamisesta Facebookissa – Turkki pyytää Suomesta oikeus­apua

Tampereella 30 vuotta asuneesta Turkin ja Suomen kaksoiskansalaisesta on annettu Turkissa pidätysmääräys. Hän kertoo IS:lle olevansa hämmästynyt tilanteesta.

Turkin lähettämä oikeusapupyyntö koskee Turkissa nostettua oikeusjuttua, jossa asianomistajana on Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja vastaajana Tampereella vuosikymmeniä asunut henkilö.­

24.10.2019 19:15

Turkin viranomaiset ovat esittäneet Pirkanmaan käräjäoikeudelle pyynnön kansainvälisestä oikeusavusta. Pyyntö koskee Turkissa nostettua oikeusjuttua, jossa asianomistajana on Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja vastaajana Tampereella vuosikymmeniä asunut Turkin ja Suomen kaksoiskansalainen.

Tapauksesta uutisoivat ensimmäisenä Yle ja Aamulehti.

Vastaajan oikeusavustajana toimiva asianajaja Kaarle Gummerus vahvistaa IS:lle vireillä olevan oikeusapupyynnön.

– Meidän homma keskittyy tällä hetkellä sen selvittämiseen, tuleeko Suomen antaa tällaista oikeusapua. Tämä on ensimmäinen askel. Katsotaan, mihin siinä päädytään ja sen jälkeen ruvetaan pohtimaan tämän asian sisältöä. Kyse on internetissä levitetystä tiedosta, joka on koettu loukkaavana, Gummerus sanoo.

Gummerus ei halua kommentoida tapauksen yksityiskohtia tarkemmin, sillä hän haluaa antaa käräjäoikeudelle rauhan pohtia asiaa.

IS tavoitti myös vastaajana olevan miehen. Hän ei halua antaa asiasta tässä vaiheessa laajempaa haastattelua, mutta kertoo saaneensa tietää asiasta lokakuun alkupuolella puhelimitse vaimoltaan, joka kertoi hänen saaneen haasteen käräjäoikeudelta.

– Se tuli yllätyksenä. Mietin ensin, että oliko kyseessä tosiasia vai jonkinlainen pilapuhelu, mies sanoo.

Mies kuvailee olevansa edelleen hämmästynyt asiasta. Hän kertoo, että kyse on vuonna 2016 Facebookiin tehdyistä päivityksistä, joiden sisältöä hän ei edes enää tarkoin muista.

Miestä vastaan on nostettu Turkissa syyte, ja hänestä on myös annettu pidätysmääräys heinäkuussa.

– Heinäkuussa kävi mielessä lähteä lomalle Turkkiin, kun en ole siellä kahteen vuoteen käynyt. Onneksi en lähtenyt, hän sanoo.

Turkin rikoslaista löytyy pykälä, jonka on tarkoitus suojata presidentin kunniaa, ja sitä rikkova voi saada 1–4 vuoden vankeustuomion. Säädös on kuitenkin ristiriidassa Suomen lainsäädännön kanssa, ja myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut, että valtioiden johtajia ei tarvitsisi suojella erillisillä pykälillä.

Ihmisoikeustilanne on ollut Turkissa ongelmallinen jo pidemmän aikaa, ja maata on kritisoitu muun muassa sananvapauden rajoittamisesta.

Haaste ja oikeusapua koskeva pyyntö eivät ole julkisia. Käsittelypäiväksi on määrätty 14. marraskuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?